Life

Cel mai trist loc din România. Putea fi perla turismului nostru, dar nimeni nu a auzit de el

Unde se află cel mai trist loc din România. Putea să fie perla turismului de la noi din țară, însă nimeni nu a auzit de el.
28.07.2023 | 16:34
Cel mai trist loc din Romania Putea fi perla turismului nostru dar nimeni nu a auzit de el
Unde este cel mai trist loc România. Sursa foto: Capturi YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un obiectiv turistic este cel mai trist loc din România, despre care nu știu foarte mulți. În trecut, acolo era un sat întreg, însă acum este un loc părăsit din cauza unui dezastru petrecut cu mai bine de patru decenii în urmă.

Unde este cel mai trist loc din România

În România există numeroase locuri interesante de vizitat, însă de unele dintre ele nu au auzit prea multe persoane. Unul dintre acestea este un loc cu o poveste tristă, dar merită văzut de turiști.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Biserica Scufundată de la Geamăna, din județul Alba. În prezent, mai este vizibilă doar turla bisericii. Până în anii  ’70, sub lacul de steril se afla un sat.

Casele locuitorilor și cimitirul au fost complet înghițite de lacul de steril, care provenea de la cariera de cupru de la Roșia Poieni. Sute de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, iar locul este acum abandonat. Înainte de dezastrul din anii ’70, în acest sat locuiau în jur de 1.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

Biserica a fost construită pe cel mai înalt deal din sat, acesta fiind motivul pentru care turla încă se poate vedea, deși casele sunt înghițite de lacul de steril. Dealul se află la 100 de metri mai sus față de vatra satului.

Locația principală de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni este iazul de decantare Valea Seșii. Reziduurile de la cariera exploatată de Cupru Min ajung aici.

ADVERTISEMENT

La Geamăna mai există câteva case părăsite, dar și o nouă biserică construită pe deal. Sterilul care a acoperit restul satului a crescut tot mai mult în fiecare an.

Lacul de steril crește între 90 și 100 de cm pe an. Apa este împărțită în trei zone: una cu noroi, una cu apă turcoaz și o zonă cu apa roșie precum sângele, notează apuseni.info.

ADVERTISEMENT

Cum se poate ajunge la Biserica Scufundată de la Geamăna

Drumul până la Biserica Scufundată este unul destul de dificil. Din satul Lupșa, sunt aproximativ 7 kilometri de parcurs până la acest obiectiv turistic. Turiștii trebuie să parcurgă un drum de pământ de 30 de minute pentru a ajunge în locul unde au mai rămas urmele satului.

Pe o pagină de Instagram dedicată călătoriilor, utilizatorii s-au plâns de faptul că este un loc în care se ajunge foarte greu și că drumul nu a fost deloc amenajat.

ADVERTISEMENT