News

Cele mai bănoase job-uri din România. Topul domeniilor prezentat de INS

Acești români au avut cele mai mari salarii în luna septembrie. Topul domeniilor, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
14.11.2023 | 18:01
Cele mai banoase joburi din Romania Topul domeniilor prezentat de INS
Cele mai bănoase job-uri din România, topul domeniilor. Colaj Fanatik/ Foto hepta/Pinterest
ADVERTISEMENT

Cele mai bănoase job-uri din România. Institutul Naţional de Statistică (INS) a prezentat, recent, topul domeniilor în care s-a câștigat cel mai bine, în luna septembrie 2024. Cine sunt românii care au cele mai mari salarii?

Cele mai bănoase job-uri din România, topul domeniilor

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că cel mai bine plățiți au fost salariații din domeniul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului. Câștigul mediu net a fost de 11.450 de lei.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi în clasamentul INS se află angajații din IT. În prima lună de toamnă, aceștia au încasat un salariu brut de 16.942 lei, respectiv 10.767 lei net, cu 3,3% mai mult decât în luna precedentă.

Locul trei este ocupat de cei care își desfășoară activitatea în sectorul informațiilor și comunicațiilor. Aici vorbim de un salariu mediu brut de 14.904 lei, adică 9.348 lei net, în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

În ce domeniu se câștigă câștigă cel mai mic salariu mediu

La polul opus se află cei care au obținut salarii mai mici, înregistrând scăderi. Este vorba despre angajații din domeniul hotelurilor și restaurantelor, potrivit Institutului Național de Statistică.

De asemenea, salariul mediu brut a crescut cu 1,3 % față de luna august 2023. Vorbim de o majorare cu 92 de lei, ajungându-se la suma de 7.350 lei. Salariul mediu net a crescut cu 1,4 %, arată datele.

ADVERTISEMENT

În comparație cu luna septembrie a anului trecut, salariul mediu net este mai mare cu 14,7 %. ”În luna septembrie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.350 lei, cu 92 lei (+1,3%) mai mare decât în luna august 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 4.593 lei, în creştere cu 62 lei (+1,4%) faţă de luna august 2023.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (11.450 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.524 lei)”, a transmis INS.

ADVERTISEMENT

Creșterile salariale în aceste domenii au avut loc în contextul acordării unor prime pentru angajați. Totodată, în sectorul bugetar s-au observat măriri salariale în învățământ, în sănătate și asistență socială, dar și în administrația publică.

 

ADVERTISEMENT
Tags: