Life

Cele mai ciudate 5 tradiții și obiceiuri de Anul Nou în lume. Ce diferențe există față de România

Află care sunt cele mai ciudate 5 tradiții și obiceiuri de Anul Nou din lume, dar și ce diferențe există față de România. Iată cum sărbătoresc Revelionul alte popoare!
29.12.2021 | 10:03
Cele mai ciudate 5 traditii si obiceiuri de Anul Nou in lume Ce diferente exista fata de Romania
Cele mai ciudate 5 tradiții și obiceiuri de Anul Nou în lume. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune care sunt cele mai ciudate 5 tradiții și obiceiuri de Anul Nou din lume. Fiecare țară are propriile tradiții de această sărbătoare, iar acestea diferă de la popor la popor.

Și în România există numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții de Revelion și se diferențiază de cele din restul lumii.

ADVERTISEMENT

Citește în continuare și află ce obiceiuri respectă irlandezii, danezii sau spaniolii în noaptea de Revelion.

Cele mai ciudate 5 tradiții și obiceiuri de Anul Nou din lume. Semnificația culorii lenjeriei de corp

Anul Nou este un moment în care oamenii sărbătoresc, alături de cei dragi, trecerea în noul an, fiind motiv de bucurie și petrecere. Totodată, această sărbătoare aduce numeroase tradiții și obiceiuri în întreaga lume, iar unele dintre ele sunt destul de ciudate.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, în Ecuador sunt mai multe tradiții legate de noaptea trecerii dintre ani care sunt respectate cu sfințenie de locuitorii țării din America de Sud. Una dintre acestea se bazează pe culoarea lenjeriei de corp.

Se crede că cei care poartă lenjerie de culoare galbenă de Anul Nou vor avea parte de un an ușor. De asemenea, cei care poartă lenjerie de culoare roșie vor avea parte de fericire în viața personală și vor găsi dragostea adevărată.

ADVERTISEMENT

Auriul semnifică bogăție, iar albul pace. În anumite zone, culoarea verde simbolizează sănătatea. Obiceiul este practicat și în alte țări din America de Sud.

Tradiția culorii lenjeriei de corp a fost preluată și în România, însă doar a celei de culoare roșie. Pe teritoriul țării noastre se crede că purtarea lenjeriei roșii în noaptea trecerii dintre ani este aducătoare de noroc la bani și în dragoste. Și purtatul hainelor noi și curate se spune că aduce noroc.

ADVERTISEMENT

Irlandezii nu ies din casă de Anul Nou, danezii sparg farfurii

Pentru majoritatea națiunilor, noaptea de Anul Nou înseamnă distracție alături de persoanele dragi, familie sau prieteni, fie că petrecerea are loc acasă sau în oraș. Pentru irlandezi, lucrurile stau cu totul altfel.

În Irlanda există credința conform căreia pe străzi se găsesc, în această perioadă, spirite cu care nu este bine ca oamenii să se întâlnească. Familiile se adună acasă, unde au parte de o cină bogată în anul care vine. Pentru a alunga spiritele rele și ghinionul din casă, oamenii lovesc pâinea de pereți.

Un obicei ciudat de Anul Nou îl au danezii. Se obișnuiește ca, în Danemarca, oamenii să spargă farfurii și alte vase de tocul ușii prietenilor.

Se crede că acest obicei ajută la rezolvarea nemulțumirilor și certurilor de peste an, dar și la consolidarea relațiilor de prietenie. Cu cât vor fi mai multe farfurii sparte la ușile prietenilor, cu atât mai mulți prieteni au danezii.

De unde provine obiceiul celor 12 boabe de strugure

Există o tradiție cunoscută de Anul Nou, preluată și în România, potrivit căreia trebuie să consumăm 12 boabe de strugure la miezul nopții de Revelion ca să avem parte de noroc și prosperitate în anul care vine.

Nu mulți știu că acest obicei ciudat a fost preluat din Spania, notează descoperă.ro. La numărătoarea inversă de la miezul nopții de Revelion, spaniolii au în mână 12 boabe de struguri.

Astfel, în loc să strige „Un An Nou Fericit” atunci când ceasul ajunge la 12 noaptea, spaniolii mănâncă cele 12 boabe de strugure, una pentru fiecare bătaie de ceas. Se spune că cei care nu reușesc să mănânce cele 12 boabe de strugure vor avea ghinion în noul an. Și în Portugalia se respectă această tradiție.

În Filipine, tradițiile de anul nou sunt strâns legate de bani și prosperitate. Oamenii consumă alimente rotunde și poartă chiar și haine cu buline sau cu nasturi rotunzi întrucât această formă simbolizează banii. Se țin și monede în buzunare în noaptea trecerii dintre ani.

Și în România există obiceiul de a avea bani în buzunare la miezul nopții pentru a avea parte de bani și prosperitate în anul care vine. De altfel, se crede că vei avea parte de noroc dacă pui monede în apă de Anul Nou.

Alte obiceiuri ciudate de Anul Nou în lume

În Ecuador și Columbia, care vor să aibă parte de călătorii în noul an trebuie să meargă cu o geantă de mână în jurul casei.

Pentru a scăpa de lucrurile rele, locuitorii din Ecuador aruncă un pahar plin cu apă. La miezul nopții se practică arderea sperietorilor de ciori umplute cu hârtie, dar și a fotografiilor din ultimul an, fiind un semn aducător de noroc.

Irlandezii obișnuiesc să agațe în afara ferestrelor și ușilor o bucată din pâinea Crăciunului, potrivit The Irish Post.

În anumite părți din Puerto Rico, oamenii aruncă cu găleți de apă pe geam pentru a arunca spiritele rele.

Scoțienii au câteva obiceiuri ciudate de Revelion. Spre exemplu, prima persoană care le trece pragul casei după miezul nopții de Anul Nou trebuie să le aducă un cadou.

ADVERTISEMENT