ADVERTISEMENT
News

Cele mai eficiente șase tratamente pentru bolnavii de Covid-19 utilizate până în prezent în lume

Autor: Adrian Baciu | 25.08.2020 | 09:18
Cele mai eficiente șase tratamente pentru bolnavii de Covid-19 utilizate până în prezent în lume
Cele mai eficiente șase tratamente pentru bolnavii de Covid-19 utilizate până în prezent în lume. Foto: hepta.ro

La nivel mondial nu s-a găsit un vaccin unanim acceptat de întreaga lume medicală care să neutralizeze complet Covid-19. Există însă o serie de tratamente cu o eficiență ridicată.

ADVERTISEMENT

Despre noul coronavirus, boală care a infectat peste 23 de milioane de persoane și a lăsată în urmă circa 800.000 de morți, se știu foarte puține lucruri, fapt pentru care și un tratament este greu de găsit.

Cu toate acestea, există o serie de tratamente și medicamente care, în multe cazuri, și-au dovedit o eficiență promițătoare în lupta cu infecția SARS-CoV2.

ADVERTISEMENT

Șase tratamente eficiente utilizate pentru bolnavii de Covid-19

Jurnaliștii englezi au realizat un top 6 al celor mai promițătoare tratamente utilizate la nivel mondial în lupta cu noul coronavirus. Din această serie nu lipsesc plasma sanguină și nici deja celebrul Remdesivir. Să vedem lista întreagă.

Tratamentul cu dexametazonă

Acest medicament ieftin și disponibil la scară largă poate ajuta la salvarea vieților pacienților în stare gravă din cauza infecției cu noul coronavirus, scriu cei de la The Guardina.

ADVERTISEMENT

Tratamentul în doze mici cu dexametazonă, un medicament steroidian, scade în mod semnificativ riscul de deces pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, spun experții medicali din Regatul Unit.

Dexametazona pare să îi ajute pe pacienții cu coronavirus care sunt ventilați mecanic sau care sunt tratați cu oxigen. Medicamentul este folosit, de asemenea, pentru a reduce inflamația și în alte situații medicale și pare că poate micșora vătămările produse atunci când sistemul imunitar se suprasolicită pentru a ataca coronavirusul (furtuna de citokine).

ADVERTISEMENT

Plasma sanguină convalescentă

În acest moment, plasma preluată de la oamenii deja infectați și vindecați de Covid-19 este unul din tratamentele folosite experimental, în întreaga lume, pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus.

În studiile clinice, a dat rezultate bune, spun doctorii, însă dezvoltarea unui tratament aprobat nu este încă finalizată, pentru că oamenii de știință încă studiază cum funcționează virusul și cum poate fi combătut.

ADVERTISEMENT

În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente (US Food and Drug Administration) a emis o autorizație de urgență pentru utilizarea plasmei, pentru a tratarea pacienților cu coronavirus. Tehnica folosește plasmă de sânge bogată în anticorpi de la persoane care s-au recuperat din boală și a fost deja folosită la peste 70.000 de persoane din SUA. Donald Trump a declarat că tratamentul poate reduce decesele cu 35%.

Tratamentul cu Remdesivir

Medicamentul a fost autorizat pentru utilizare în SUA, India și Singapore și a fost aprobat în Uniunea Europeană, Japonia și Australia pentru a fi utilizat la persoanele cu simptome severe.

ADVERTISEMENT

Este un medicament scump, produs de compania americană Gilead Sciences, inițial pentru hepatita C, pe care a fost ineficient. Apoi a fost reconstituit pentru Ebola. În cazul Covid-19, se pare că se reduce durata spitalizării unui pacient de la 15 la 11 zile, dar nu este clar dacă are un efect dramatic asupra reducerii deceselor.

Utilizarea Tocilizumab

Tocilizumab, un anticorp utilizat în mod normal pentru tratarea artritei reumatoide, se administrează prin injectare pentru a bloca proteina inflamatorie IL-6. Pacienții care au primit medicamentul în timpul focarului grav Covid-19 din Italia în martie și s-a constat că au fost mai puțin susceptibili să ajungă la un ventilator sau să moară.

Pastile de tensiune arterială

Oamenii de știință cred că pacienții care iau medicamente din cauza tensiunii arteriale ar fi bine sfătuiți să rămână pe acest tratament. O lucrare de la Universitatea din Anglia de Est a descoperit că riscul de boală critică sau decesul de la Covid pentru persoanele cu hipertensiune arterială s-a dovedit a fi semnificativ mai mic.

Tratament cu Interferon beta 

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Southampton sugerează că un inhalator care conține interferonul beta, utilizat pentru tratarea sclerozei multiple, ar putea fi eficient. Cei care inhalau medicamentul au părăsit spitalul mai devreme și au avut mai multe șanse să se recupereze, însă datele nu au fost publicate în întregime. Sunt necesare cercetări mai extinse.

Studiul realizat de Universitatea din Southampton pe 101 de pacienţi conchide că pacienţii trataţi cu acest medicament au un risc cu 79% mai mic de a dezvolta forme severe ale bolii – care necesită un aparat pentru a respira sau fatale – decât cei care au primit un placebo. Pacienţii trataţi cu SNG001 au şanse de peste două ori mai mari de a se vindeca comparativ cu cei care au primit un placebo.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!