News

Cele mai mari amenințări la adresa securității SUA. Ambițiile Chinei, armele nucleare ale Rusiei și TikTok, pe lista șefilor serviciilor secrete

Liderii serviciilor de informații americane au prezentat o listă de amenințări la adresa securității naționale. China se află în fruntea listei
12.03.2023 | 14:00
Cele mai mari amenintari la adresa securitatii SUA Ambitiile Chinei armele nucleare ale Rusiei si TikTok pe lista sefilor serviciilor secrete
Directorul FBI, Christopher Wray, directorul NSA, generalul Paul Nakasone, directorul NIS, Avril Haines, directorul CIA, William J. Burns, și directorul Agenției de Informații a Apărării, generalul-locotenent Scott D. Berrier au fost audiați de membrii Congresului american Sursa foto: Tom Williams/CQ Roll Call/AP via CNN
ADVERTISEMENT

Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, “reprezintă atât principala, cât și cea mai importantă amenințare la adresa securității naționale și a leadership-ului SUA la nivel global”, a declarat directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, în fața Comisiei pentru Informații a Senatului, în cadrul audierii sale anuale privind principalele amenințări la adresa națiunii.

Cele mai mari amenințări la adresa securității SUA

“Ambițiile și capacitățile serviciilor de informații ale statului chinez îl fac pentru noi cel mai serios și consecvent rival al nostru în materie de informații”, a subliniat ea. Parlamentarii au interogat-o pe Haines și pe ceilalți oficiali de top ai serviciilor de informații americane – directorul CIA, William Burns, directorul FBI, Christopher Wray, directorul Agenției de Informații a Apărării, generalul-locotenent Scott Berrier, și directorul NSA, generalul Paul Nakasone – cu privire la “povestea de dragoste” a Chinei cu Rusia, spionajul său economic și militar, controlul său extins asupra lanțurilor de aprovizionare globale și lipsa sa de transparență cu privire la originile pandemiei Covid-19, relatează publicația TIME.

ADVERTISEMENT

Audierea reprezintă o ocazie anuală rară pentru legiuitori de a-i chestiona public pe cei mai importanți șefi ai serviciilor de informații ale țării. Senatorii și-au petrecut timpul interogându-i pe oficiali cu privire la toate subiectele, de la amenințarea unui război nuclear cu Rusia la violențe ale susținătorilor supremației albilor și până la TikTok.

Schimbul de replici a ilustrat schimbarea izbitoare a priorităților în materie de securitate națională, pe măsură ce SUA se îndepărtează de la două decenii de concentrare pe terorismul islamic și războaiele din Orientul Mijlociu către o rețea din ce în ce mai complexă de amenințări tehnologice și cibernetice, alături de extremismul autohton. “Nu mai putem fi atenți doar la cine are cele mai multe tancuri, avioane sau rachete”, le-a spus colegilor senatorul Mark Warner, democratul din Virginia care prezidează comisia, menționând că “însăși natura securității naționale suferă o transformare profundă”.

ADVERTISEMENT

China urmărește să sfideze ordinea globală “în detrimentul puterii și influenței SUA”

În timp ce președintele chinez Xi Jinping începe un al treilea mandat fără precedent, el va continua să lucreze pentru a-și îndeplini viziunea de a face din China “puterea preeminentă în Asia de Est și o putere majoră pe scena mondială”, le-a spus Haines legiuitorilor, adăugând că Partidul Comunist Chinez la putere “este din ce în ce mai convins că poate face acest lucru doar în detrimentul puterii și influenței SUA”.

Tensiunile dintre SUA și China s-au amplificat luna trecută, când SUA au doborât ceea ce au spus că a fost un balon de supraveghere chinezesc care a încălcat spațiul aerian american, după care secretarul de stat Antony Blinken și-a anulat călătoria în această țară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, liderii chinezi și-au ascuțit recent retorica față de Washington, Jinping susținând că “încercarea de izolare” condusă de SUA este de vină pentru problemele economice ale țării, iar noul ministru de externe al Beijingului avertizând asupra inevitabilei “confruntări”. Chiar și așa, liderii chinezi cred în continuare că țara lor “beneficiază cel mai mult prin prevenirea unei spirale a tensiunilor și prin menținerea stabilității în relația cu Statele Unite”, a declarat miercuri Haines.

TikTok, plin de îngrijorări legate de securitatea națională

Senatorii au petrecut mult timp interogând oficiali din domeniul serviciilor de informații cu privire la riscurile pentru securitatea națională pe care le prezintă TikTok, aplicația de socializare video deținută de chinezi și utilizată de peste 100 de milioane de persoane în SUA. Directorul FBI, Chris Wray, a declarat că guvernul chinez ar putea folosi TikTok pentru a controla datele a milioane de americani și ar putea să o folosească ca instrument de influență pentru a modela opinia publică a țării în cazul în care ar invada Taiwanul.

ADVERTISEMENT

“Cea mai mare amenințare cu care se confruntă America nu este o altă țară”, a declarat senatorul Marco Rubio din Florida, principalul republican din comisia de informații a Senatului, care a acuzat TiKTok că încearcă să “ne colecteze datele, să manipuleze informațiile, să otrăvească și să introducă gunoaie în mințile” a milioane de americani.

“Vorbim despre dacă avem sau nu capacitatea și dorința de a evalua cu acuratețe și de a ne adapta în mod corespunzător politicile noastre externe și interne în această perioadă de schimbări tehnologice, sociale, economice și geopolitice istorice, revoluționare și perturbatoare.”

Deși aplicația nu a fost menționată în raportul declasificat de 40 de pagini al comunității de informații publicat miercuri, TikTok se confruntă cu o examinare sporită la Washington. Casa Albă a susținut săptămâna aceasta un nou proiect de lege bipartizan din Senat care ar da administrației Biden puterea de a interzice tehnologiile cu sediul în străinătate care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, una dintre mai multe încercări legislative de a restricționa aplicația de socializare. “Acesta este un instrument care, în cele din urmă, se află sub controlul guvernului chinez – și pentru mine, acest lucru semnalizează îngrijorări legate de securitatea națională”, a declarat Wray.

Încă nu există un consens asupra originii pandemiei de COVID-19

Șefii serviciilor de informații americane au recunoscut că în continuare comunitatea lor este divizată în ceea ce privește originile virusului care produce COVID-19. Dezbaterea în curs de desfășurare cu privire la originile pandemiei a fost relansată de un raport recent al Wall Street Journal, potrivit căruia Departamentul de Energie al SUA, care supraveghează o rețea de laboratoare naționale, a apreciat cu un grad scăzut de încredere că originea cea mai probabilă a fost o scurgere de laborator din Wuhan, China.

Wray a reiterat evaluarea FBI potrivit căreia virusul a provenit probabil de la o scurgere de laborator. Haines a declarat că nu există un consens cu privire la faptul dacă pandemia a început din cauza unei “scurgeri de laborator” sau a “expunerii naturale la un animal infectat”. “China nu a cooperat pe deplin, iar aceasta este o lacună critică esențială care ne-ar ajuta să înțelegem ce s-a întâmplat, cu exactitate”, a declarat ea în fața comisiei.

Puțin probabil ca Rusia să obțină “câștiguri teritoriale majore” în 2023

Președintele Vladimir Putin nu dispune de efectivele sau de resursele necesare pentru a schimba cursul războiului în favoarea Rusiei, a spus Haines, numind conflictul un “război de uzură în care niciuna dintre părți nu are un avantaj militar definitiv”. În timp ce trupele rusești fac “progrese graduale” în orașul Bakhmut din estul țării, a spus ea, acesta nu este un “obiectiv deosebit de strategic”.

“Nu preconizăm că armata rusă va recupera suficient de mult în acest an pentru a obține câștiguri teritoriale majore”, a declarat Haines în fața parlamentarilor. “Dar Putin calculează cel mai probabil că timpul lucrează în favoarea sa și că prelungirea războiului, inclusiv cu potențiale pauze în lupte, poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile.”

Chiar și așa, raportul neclasificat privind amenințările la nivel mondial notează că oficialii serviciilor de informații americane consideră că, deși Moscova nu dorește un conflict militar direct cu forțele americane sau ale NATO, există încă un risc “semnificativ” de escaladare. Deoarece pierderile grele de pe câmpul de luptă au degradat capacitățile convenționale ale Rusiei, aceasta “și-a sporit dependența de armele nucleare”, se arată în raport.

“Există un potențial real ca eșecurile militare ale Rusiei în război să afecteze poziția președintelui rus Vladimir Putin pe plan intern și, prin urmare, să declanșeze acțiuni suplimentare de escaladare din partea Rusiei, într-un efort de a recâștiga sprijinul public.”

Violența susținătorilor supremației albe, “cea mai letală amenințare” pentru americani

Extremiștii cu motivație rasială și etnică, inclusiv supremația albilor și neonaziștii, “rămân cea mai letală amenințare la adresa persoanelor și intereselor SUA”, potrivit noului raport. “Acești actori caută din ce în ce mai mult să semene diviziuni sociale, să susțină guverne de tip fascist și să atace instituțiile guvernamentale.”

Deși nu este vorba de o evaluare nouă, senatorul Tom Cotton, un republican din Arkansas, a contestat ceea ce a numit “politizarea” raportului. “Vorbiți serios?”, i-a întrebat el pe șefii serviciilor de informații, întrebându-i de două ori dacă ei chiar cred că extremiștii cu motivații rasiale reprezintă o amenințare mai mare pentru americani decât ISIS sau Al Qaeda.

“Da”, a răspuns Haines. “Este pur și simplu o chestiune de cât de mulți oameni sunt uciși sau răniți ca urmare a atacurilor”. Burns a fost de acord: “Dacă măsurați acest lucru în termeni de vieți americane pierdute sau de oameni care au fost răniți, cred că aceste statistici confirmă acest lucru.” “Mi se pare uimitor”, a replicat Cotton.

ADVERTISEMENT
Tags: