News

Serviciile de informații din SUA văd o schimbare „majoră” în strategia Rusiei. „Prima bătălie pentru cucerirea Kievului pare să se fi încheiat”

Rusia se arată dispusă să-și retragă trupele militare din jurul Kievului, iar potrivit Washingtonului aceasta nu pare a fi o nouă tactică de a câștiga timp și a aduce noi întăriri
29.03.2022 | 18:34
Serviciile de informatii din SUA vad o schimbare majora in strategia Rusiei Prima batalie pentru cucerirea Kievului pare sa se fi incheiat
Vladimir Putin pare a renunța la visul de a cuceri Kievul. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a decis să „reducă drastic ostilitățile” în direcțiile Kiev și Cernihiv, Statele Unite observă deja aceste mișcări în desfășurare, ceea ce confirmă o schimbare majoră de strategie, potrivit CNN, care citează doi înalți oficiali americani.

Schimbare majoră în strategia Rusiei

Rusia a început să-și retragă o parte din trupele desfășurate în jurul capitalei Ucrainei, inclusiv mai multe batalioane tactice de luptă (BTG) – formațiunile principale de luptă ale armatei Rusiei, ce au în componență grupări de tancuri, infanterie și artilerie. Potrivit CNN, forțele ruse se retrag acum în unele zone din nord pentru a se putea concentra asupra fronturilor din sud și est, unde au obținut cele mai importante câștiguri.

ADVERTISEMENT

Serviciile de informații americane susțin că Rusia își va acoperi retragerea cu bombardamente aeriene și de artilerie îndreptate asupra Kievului, potrivit unui oficial american citat de postul CNN. În plus, oficialii americani sunt de părere că Rusia s-ar putea întoarce din nou dacă condițiile de pe front o vor permite.

Retragerea trupelor ruse din jurul Kievului vine în urma discuțiilor de pace dintre delegațiile ruse și ucrainene de marți la Istanbul. Marți după-amiaza, pe rețelele de socializare au început să apară primele filmări cu trupele ruse ce aparent părăsesc regiunea din nordul Kievului.

ADVERTISEMENT

Washingtonul susține că aceasta nu este o ajustare pe termen scurt în vederea unei regrupări, ci o mișcare pe termen mai lung, deoarece Rusia începe să accepte eșecul campaniei din nord. Oficialul american a precizat că Statele Unite sunt îngrijorate de perspectiva menținerii aliaților europeni uniți în ceea ce privește presiunea economică și sprijinul militar, deoarece Washingtonul se așteaptă ca unii dintre ei să preseze Ucraina să accepte un acord de pace pentru a pune capăt luptei.

Generalul Kyrylo Budanov, șeful Agenției de Informații pentru Apărare a Ucrainei, a declarat că operațiunile Rusiei în jurul Kievului au eșuat și că acum este imposibil ca armata rusă să răstoarne guvernul ucrainean. Potrivit acestuia, Moscova își va concentra acum eforturile militare în sudul și estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Rusia a calificat negocierile purtate marți la Istanbul drept „substanțiale”, iar oficialii ruși au precizat că această retragere are rolul de a „crește încrederea” între Moscova și Kiev. ”S-a decis, în vederea creşterii încrederii, să se reducă în mod radical activitatea militară către Kiev şi Cernihiv”, a anunţat adjunctul ministrului rus al Apărării Aleksandr Fomin.

Armata rusă, în retragere pe frontul de nord

Anunțul oficialilor de la Moscova vine totuși în contextul în care trupele desfășurate în jurul Kievului au suferit pierderi importante în ultimele zile în contextul în care armata ucraineană a reușit lansarea mai multor operațiuni de contra-atac ce au dus la eliberarea mai multor localități strategice din jurul capitalei țării.

ADVERTISEMENT

Într-o actualizare a operațiunilor de marți, armata ucraineană a transmis că trupele Rusiei din jurul Kievului au fost „slăbite” și „dezorientate”, cu unele unități tăiate de la liniile de aprovizionare. Oficialii ucraineni au susținut că Rusia recurge acum la un „bombardament de artilerie și cu rachete nediscriminat” pentru a compensa „declinul capacității de luptă al unităților inamice”.

Luni, oficialii Pentagonului au confirmat că trupele ucrainene au recucerit orașul strategic Trostyanets, aflat la nord-vest de Kiev.

Doi oficiali occidentali, citați de publicația Financial Times, au avertizat însă că este mult prea devreme pentru a pune încredere în acest ultim angajament al Moscovei, spunând că armata Rusiei nu a arătat încă semne de retragere în jurul Kievului sau Cernihivului, un oraș cheie în nordul capitalei. Aceștia au subliniat că Rusia a încercat săptămâna aceasta să încercuiască complet Cernihivul și a încercat să avanseze către suburbiile de nord ale capitalei, însă a fost oprită de armata ucraineană.

„Sper că acest anunț al Moscovei să fie adevărat. Mi-e temă însă ca, la fel ca tot ceea ce rușii au spus până acum în negocierile cu Ucraina, să nu fie doar o altă minciună”, a scris și profesorul american Daniel W. Drezner.

Vadym Denysenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a declarat marți că orașul Kiev „rămâne încă unul dintre obiectivele principale ale acestui război pentru Putin”.

„O astfel de declarație venită din Rusia (nevoia de încredere reciprocă) este atât de neobișnuită încât înseamnă fie că forțele armate ruse sunt substanțial epuizate, fie că Moscova minte”, este de părere și Konrad Muzyka, analist militar, specializat pe Rusia și Belarus.

„O mișcare critică. Nu doar că Rusia își adaptează postura militară la realitatea de pe câmpul de luptă, dar subliniază perspectiva unui acord de pace. Este prea optimist să tragem concluzia că Moscova a început să dea înapoi?”, a scris pe Twitter și Gérard Araud, fostul ambasador al Franței la ONU și Washington.

Pe de altă parte, alți analiști militari sunt de părere că acest ultim anunț al Moscovei vine în concordanță cu retragerile de trupe ce au început încă de luni, și că, cel mai probabil asistăm la încheierea luptei pentru cucerirea Kievului. Profesorul de studii strategice, Phillips OBrien, subliniază că încă de luni au apărut primele informații cum că Moscova și-a retras din nordul Kievului două batalioane tactice de luptă pentru a le trimite în regiunea Donbas.

„Primă bătălie pentru cucerirea Kievului pare să se fi încheiat. Este un moment uriaș în desfășurarea acestui război. Orice s-ar întâmpla de acum, consecința directă este că vorbim de un război mult mai limitat – atât în timp cât și ca geografie – doar dacă nu credem că Rusia are voința și capacitatea de a recruta, pregăti și înarma o nouă armată. 

Acum se pare că toate formațiunile care mai sunt capabile de luptă vor fi transferate în Donbas, așa că vor avea nevoie de o cu totul nouă armată pentru a încerca să cucerească Kievul, unul din cele mai puternic apărate orașe din lume la ora actuală. A purta un război nu este deloc un lucru ușor, așa că nu trebuie să facem asumpții facile cu privire la capacitatea Rusiei de a purta un război dificil și de lungă durată, așa cum am făcut la începutul invaziei”, a scris Phillips OBrien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Analistul militar american B.A. Friedman susține că re-desfășurarea unităților militare din nordul Kievului va fi costisitoare pentru Moscova, subliniind că, dacă se confirmă, această retragere reprezintă o victorie importantă pentru Ucraina.

„Chiar dacă aceste resurse sunt mutate pe un alt front, această schimbare în sine este dificilă și costisitoare pentru Rusia. Și acele unități sunt fie distruse din punct de vedere al moralului sau aproape de acest puct. Este o victorie semnificativă pentru Ucraina”, a scris fostul militar american.

Expertul militar american, Michael Kofman, nu crede că poate fi vorba despre o retragere completă a trupelor ruse din zona Kievului, pentru că acest lucru nu doar că ar oferi o importanta victorie strategică Ucrainei, dar i-ar permite să își trimită propriile trupe în zona Donbas pentru întăriri.

„Deși am spus de mult timp că nu cred că va mai exista o luptă pentru cucerirea Kievului, aș fi complet surprins dacă rușii își vor retrage toate forțele de acolo. Asta ar oferi armatei ucrainene posibilitatea de a-și elibera unele unități militare pe care să le trimită în Donbas și ar oferi Ucrainei o victorie semnificativă.

De aceea, cel mai probabil o parte din trupele ruse vor rămâne pe poziții întărite de apărare pentru a menține o presiune constantă asupra armatei ucrainene în această zonă și a o obliga să-și mențină grosul forțelor pentru apărarea Kievului”, a explicat acesta.

ADVERTISEMENT