News

Cele patru scenarii în care Rusia va folosi armele nucleare. Declarațiile făcute de fostul președinte Dmitri Medvedev

Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a prezentat cele patru scenarii în care țara sa ar putea recurge la un atac nuclear împotriva inamicilor săi.
26.03.2022 | 14:30
Cele patru scenarii in care Rusia va folosi armele nucleare Declaratiile facute de fostul presedinte Dmitri Medvedev
ADVERTISEMENT

De la începutul invaziei în Ucraina, dar mai ales după anunțul lui Vladimir Putin legat de punerea în stare de alertă a forțelor de descurajare nucleară, au apărut speculații și declarații în spațiul occidental legate de posibilitatea unui conflict atomic.

Scenariile anunțate de Medvedev

Medvedev, fostul președinte al Rusiei și, în prezent, vicepreședintele Consiliului de Securitate al acestei țări, a explicat situațiile în care țara sa ar putea să recurgă la un atac cu arme nucleare asupra inamicilor, notează Pro TV.

ADVERTISEMENT

Mai exact, el a vorbit într-un interviu acordat publicației RIA NOVOSTI despre patru situații în care o astfel de decizie extremă ar putea fi luată de regimul de la Kremlin.

Primul scenariu despre care a vorbit fostul președinte rus vizează folosirea armelor nucleare ale Rusiei în urma unui atac similar care a avut loc pe teritoriul său.

ADVERTISEMENT

Cel de al doilea scenariu reprezintă o extindere a primului. Mai exact, Rusia va răspunde cu un armele sale dacă unul sau mai mulți aliați internaționali vor fi victime ale unei agresiuni cu armament nuclear.

Un atac asupra infrastructurii nucleare critice, cel de-al treilea scenariu la care a făcut referire Dmitri Medvedev, poate reprezenta, de asemenea, o justificare pentru lansarea unor rachete nucleare. Trebuie precizat că, în această situație, o parte din forțele nucleare ale țării ar avea probleme.

ADVERTISEMENT

Ultimul scenariu despre care a vorbit Medvedev implică un atac asupra Rusiei sau aliaților săi. Trebuie precizat că, în acest caz, agresiunea asupra statului rus ar trebuie să pună în pericol existența acestuia și nu trebuie să implice, în mod automat, și folosirea armelor nucleare.

Deși amenințările legate de un posibil război nuclear nu sunt făcute în mod direct de Vladimir Putin, unii din apropiații săi adoptă o astfel de retorică.

ADVERTISEMENT

Printre aceștia se numără și Serghei Lavrov, ministrul de externe, care a atras atenția la începutul lunii că un al treilea război mondial va fi unul nuclear.

ADVERTISEMENT