Life

Cele trei femei care au reușit să schimbe soarta României. Cocuța a salvat Unirea Principatelor

Acestea sunt cele trei femei care au reușit să schimbe soarta României. Cocuța a rămas în istorie ca fiind cea care a salvat Unirea Principatelor.
21.04.2024 | 17:14
Cele trei femei care au reusit sa schimbe soarta Romaniei Cocuta a salvat Unirea Principatelor
Femeile care au schimbat soarta României. Cine a fost Cocuța, cea care a contribuit la salvarea Unirii Principatelor. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ele sunt cele trei femei care au schimbat soarta României. Cocuța este cea care a salvat Unirea Principatelor, care a avut loc în 1859. De asemenea, o altă femeie importantă din istorie a contribuit și la constituirea României Mari.

Cele trei femei care au reușit să schimbe soarta României. Cine a întemeiat una dintre cele mai importante dinastii

Cu toate că sunt mai mulți bărbați recunoscuți pentru făurirea istoriei României, precum Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza sau Carol I, au fost și câteva femei care au schimbat soarta țării.

ADVERTISEMENT

Acestea au avut o contribuție semnificativă la schimbarea destinului acestui popor. Maria Oltea, Doamna Chiajna, Ecaterina Teodoroiu și Viorica Agarici se numără printre personalitățile feminine care au avut un rol important în istoria României.

Una dintre femeile cu un rol emblematic în istoria țării noastre a fost Margareta sau “Mușata”, conform cronicilor medievale. Aceasta a trăit în secolul al XIV-lea și este întemeietoarea dinastiei Mușatinilor. Din neamul ei se trag voievozi precum Ștefan cel Mare sau Petru Rareș.

ADVERTISEMENT

A rămas un personaj misterios, fiind una dintre puținele femei din istoria medievală europeană care a reușit să întemeieze o dinastie. În general, întemeietorii de dinastii erau bărbații. Aceasta a rămas în istorie ca fiind întemeietoarea uneia dintre cele mai de succes dinastii medievale românești.

De-a lungul timpului, au existat mai multe ipoteze privind originile sale. Despre primul voievod Mușatin, care era fiul Margaretei, s-a spus: “Și a domnit fiul Mușatei, Petru Voievod, 12 ani. Și după el a domnit fratele lui, Roman voievod”, arată Letopisețul anonim al Moldovei.

ADVERTISEMENT

Unii istorici au scris că Margareta a fost fiica lui Bogdan I, maramureșeanul din Cuhea care a fugit de autoritatea regilor Ungariei. Acesta a cucerit marca de apărare ungurească, din Moldoa, care era sub stăpânirea urmașilor lui Dragoș din Bedeu.

Margareta era căsătorită cu cu cneaz local, moldovean, din zona Sepenițului. Aceasta ar fi întemeiat dinastia după decesul fraților ei, Lațcu și Petru. Alți specialiști au susținut că era unguroaică sau poloneză.

ADVERTISEMENT

Există și o teorie potrivit căreia Margareta era fiica unor boieri moldoveni care, după moartea lui Lațcu și stingerea dinastiei maramureșene din Moldova, ar fi luat locul Bogdăneștilor.

Cine a fost Cocuța, cea care a salvat Unirea Principatelor

Primul pas important pentru constituirea României Mari a fost Unirea Principatelor, care a avut loc în 1859. A fost un eveniment istoric major, care a fost reprezentat de unirea vechilor principate Moldova și Țara Românească.

La mijlocul secolului al XIX-lea, Imperiul Rus și Imperiul Otoman se opuneau unirii celor două Principate. În urma Războiului Crimeii, care a avut loc între 1853 – 1856, Rusia a fost învinsă de Marile Puteri.

Patrioții români din cele două Principate au organizat adunări ad-hoc, unde oamenii erau întrebați dacă își doresc sau nu unirea. Această unire nu era văzută bine de restul puterilor, motiv pentru care austriecii și otomanii i-au miruit pe agenții provocatori în Principate, dar și pe caimacami, adică guvernatorii numiți de otomani pentru administrarea Principatelor și organizarea alegerilor.

Nicolae Vogoride, unul dintre caimacami, a falsificat alegerile în Moldova. Potrivit rezultatelor, moldovenii nu voiau să se unească. În acest moment, Cocuța Conachi, soția lui Vogoride, a intervenit.

Aceasta se numea Ecaterina Conachi și era fiica lui Costache Negri, un boier-poet, descendent al unei puternice familii fanariote. Cocuța a avut o educație aleasă și era în tabăra celor care își doreau unirea Principatelor.

S-a căsătorit cu Nicolae Vogoride la doar 17 ani. Acesta era un principe rătăcitor, de origine bulgară sau greacă, care avea relații importante la Constantinopol. Cei doi au avut trei copii.

Atunci când Vogoride a falsificat alegerile, fiind mituit de otomani, Cocuța a descoperit o scrisoare a caimacamului către fratele său din Constantinopol, unde acesta se lăuda cu fapta lui.

Astfel, Cocuța a dat scrisorile unioniștilor, iar acestea au ajuns să fie publicate în presa internațională. După acest moment, multe state au încheiat legăturile cu otomanii, notează adevarul.ro.

Cocuța Conachi Vogoride a fost, așadar, cea care a salvat Unirea Principatelor. Aceasta era, totodată amanta lui Alexandru Ioan Cuza, viitorul domnitor al Principatelor.

Femeia care a salvat România Mare

Un alt moment important este finalul Primului Război Mondial și constituirea României Mari, despre care specialiștii spun că ar fi fost salvat de o femeie.

Românii au intrat în război în 1916, după doi ani în care au păstrat neutralitatea. În doar câteva luni, jumătate din țară a fost pierdută, inclusiv Bucureștiul. Foametea și bolile predominau atunci, iar soarta țării a fost salvată în bătăliile Mărăști, Mărășești și Oituz, unde s-a remarcat și Ecaterina Teodoroiu.

În 1918, românii au încheiat o pace separată cu Puterile Centrale, din cauza problemelor sanitare și a lipsurilor de după război, dar și a presiunilor de atunci.

După ce nemții și austriecii au pierdut războiul, românii au declarat din nou război. Marile Puteri nu au fost de acord cu planul României iar, inițial, aliații au exclus-o de la tratative. Diplomația românească era un eșec, iar visul de a constitui Marea Unire era din ce în ce mai îndepărtat.

Maria, Regina României, soția Regelui Ferdinand I, este cea care a salvat situația. Aceasta era deja cunoscută în Europa, datorită ajutorului pe care l-a acordat pe front în timpul războiului. Astfel, a fost trimisă în lume ca ambasador al României.

Pe 5 martie 1919, a plecat către Paris, într-o vizită neoficială. Prezența sa a fost foarte apreciată la acea vreme, datorită popularității ei. Regina chiar s-a autoinvitat la întâlnirea cu George Clemenceau, prim-ministrul Franței. Acesta a fost impresionat de personalitatea reginei, după o întâlnire care a durat mai bine de două ore.

După ce a avut loc întâlnirea, George Clemenceau nu mai era împotriva României. Mai mult, a susținut pretențiile teritoriale ale țării. După o singură vizită, Regina Maria a convins Marile Puteri să fie de partea României.

ADVERTISEMENT