News

Ecaterina Teodoroiu moare, a doua oară, în 2000. Eșarfa de la gâtul Stelei Furcovici se prinde de oglinda unei mașini, actrița cade pe caldarâm, se stinge la spital

Ecaterina Teodoroiu, personalitate feminină marcantă din istoria țării noastre, a fost ecranizată într-o producție cinematografică din 1978. Stela Furcovici, actrița care a jucat rolul eroinei, moare într-un mod stupid.
04.09.2022 | 09:54
Ecaterina Teodoroiu moare a doua oara in 2000 Esarfa de la gatul Stelei Furcovici se prinde de oglinda unei masini actrita cade pe caldaram se stinge la spital
A doua moarte a eroinei Ecaterina Teodoroiu. Cum s-a stins, în 2000, Stela Furcovici, actrița care a jucat rolul primei femei ofițer din Armata Română. Sursa foto: colaj Fanatik / cinemagia.ro
ADVERTISEMENT

Dinu Cocea regizează în anul 1978 o importantă producție din istoria cinematografiei românești, intitulată ”Ecaterina Teodoroiu”.

A doua moarte a eroinei Ecaterina Teodoroiu. Cum s-a stins, în 2000, Stela Furcovici, actrița care a jucat rolul primei femei ofițer din Armata Română

În filmul care relatează participarea tinerei eroine Ecaterina Teodoroiu (1894-1917) ca voluntar în luptele din Primul Război Mondial joacă mari actori români.

ADVERTISEMENT

Printre aceștia îi amintim, în rolurile principale, pe Ion Lupu, Mihai Mereuță, Ion Caramitru, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu și Stela Furcovici.

Aceasta din urmă avea să fie actrița care a interpretat rolul eroinei din Armata Română. La fel ca destinul Ecaterinei Teodoroiu, și Stela a avut parte de unul similar.

ADVERTISEMENT

Stela Furcovici s-a născut pe data de 17 ianuarie 1954 în Turda, județul Cluj. Încă de tânără, a avut o afinitate spre teatru sau film.

”Juca de când era copilă, ea și verișoara ei, Maria Rusu. Organizau piese de teatru alături de copiii din copilăria sa. Ei regizau, ei făceau tot. Scena era în scara blocului, pe trepte, acolo jucau. A iubit actoria, s-a născut pentru a fi actriță și asta a iubit să facă toată viața”, povestește, pentru Media9, Dana Deac, care a activat în presa acelor timpuri și chiar a intervievat-o pe Stela Furcovici.

ADVERTISEMENT

La finele anilor 70, când Dinu Cocea a decis să pună în scenă producția ”Ecaterina Teodoroiu”, a fost demarat un amplu proces de selecție a actriței care să joace rolul eroinei.

Stela Furcovici ”luptă” și are câștig de cauză cu alte 30-40 de actrițe pentru rol. Printre aceste tinere: Aimee Iacobescu, Irina Petrescu și Violeta Andrei.

ADVERTISEMENT

Filmările producției au debutat pe 28 februarie 1978. Au avut loc în mai multe orașe, precum Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște și București, fiind încheiate în luna iunie a aceluiași an. Premiera are loc pe 4 decembrie 1978.

Stela Furcovici, prin ochii regizorului: ”A fost ca un argint viu. Nestatornică. Tonică. Explozivă. Un spirit de revoltă o frământa mereu”

În cariera sa, Stela Furcovici a mai jucat în alte două filme regizate de Dinu Cocea, ”Iancu Jianul Zapciul” (1981) și ”Iancu Jianul Haiducul” (1980), alături de Adrian Pintea.

Același regizor o descrie pe actriță, într-un interviu pentru Jurnalul Național, ”ca un argint viu. Nestatornică. Tonică. Explozivă. Un spirit de revoltă o frământa mereu. De-asta a și fost dată afară de la UNATC… S-a dus la Cluj, s-a căsătorit, am auzit c-ar fi divorțat, s-a recăsătorit, a continuat însă stilul ei nărăvaș de a fi, ambianța asta cu lumea mai mult sau mai puțin interlopă – nu știu, n-am trăit acolo – a luat-o rău cu băutura, a lipsit și de la teatru… La 40 și ceva de ani s-a prăpădit”.

Acest ”argint viu” care jucase rolul Ecaterinei Teodoroiu în 1978 avea să aibă parte de o moarte stupidă, în anul 2000. Din cauza unei eșarfe.

Emil Hălăștuan, un ziarist de la publicația ”Arieșul”, spune că avea o relație de prietenie cu Stela.

”Ne-am întâlnit pe la 10 dimineața. Eu îi mai spusesem să o lase mai ușor cu băutura, iar în ziua aceea mi-a zis că se gândește serios la sfatul ăsta. Ne-am salutat și atunci a fost ultima oară când am mai văzut-o”, declară, pentru sursa citată, Hălăștuan.

În aceeași zi, la orele serii, actrița a fost implicată într-un accident de circulație pe una din străzile orașului Turda.

A încercat să traverseze neregulamentar. Martorii spun că eșarfa de la gâtul ei a fost prinsă de oglinda retrovizoare a unui autovehicul.

Vehiculul a apărut din stânga ei și n-a avut vizibilitate. Stela a fost trântită pe caldarâm.  Impactul a fost extrem de dur. Actrița a suferit o fractură craniană.

A murit la Clinica de Neurochirurgie din Cluj. Înmormântarea acesteia a avut loc în Turda, pe 5 decembrie 2000. Nu împlinise încă 47 de ani.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus "Dacă avea inteligență...dar, femeie, ce vrei?"
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va...
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va trimite trupe în Ucraina: "Ar fi inevitabil un conflict"
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai...
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai mare șpagă în valiză
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Turcia, zguduită serios de un nlu cutremur. Autoritățile sunt în alertă
Turcia, zguduită serios de un nlu cutremur. Autoritățile sunt în alertă
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând...
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând o să fiu mireasă!
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman și ce s-a dat de pomană, în...
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman și ce s-a dat de pomană, în pachete: „Era omor, au luat și câte trei”