News

Centru de vaccinare din Sectorul 2, închis. Fraude cu certificatele de imunizare. Un bărbat a fost reținut. Update

Un centru de vaccinare din Sectorul 2 al Capitalei a fost închis de autorități. Primarul Radu Mihaiu anunță că aici există suspiciuni privind eliberarea de certificate false de imunizare. Între timp, a avut loc și prima reținere în acest caz .
28.10.2021 | 20:25
Centru de vaccinare din Sectorul 2 inchis Fraude cu certificatele de imunizare Un barbat a fost retinut Update
Centru de vaccinare din Sectorul 2, închis. Fraude cu certificatele de imunizare. ”Cetățenii nu mai apăreau ca vaccinați”. Update. Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT
28-10-2021
17:27

Prima reținere în cazul imunizării fictive de la centrul de vaccinare din Sectorul 2 al Capitalei

Continuă ancheta la centrul de vaccinare din Sectorul 2 al Capitalei, după ce aici s-au descoperit certificate false de imunizare. Conform ultimelor date transmise de oamenii legii, s-a reținut până acum un bărbat.

28-10-2021
10:13

Viceprimarul Sectorului 2: ”Cetățeni care încercau să scoată certificatele verzi nu mai apăreau ca vaccinați”

Cercetările demarate de Poliție la centrul de vaccinare Neghiniță din Sectorul 2 vizează activitatea mai multor funcționari publici.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi modificat, fără drept, date informatice implementate în evidența persoanelor vaccinate având ca scop obținerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea.

În momentul în care au vrut să-și descarce certificatul digital Covid, cetățenii constatau cu uimire că nu mai apar în bazele de date, deși se vaccinaseră.

”Am avut cetățeni care au încercat să scoată certificatele verzi și nu mai apăreau ca vaccinați. În acel moment am sesizat Poliția”, a spus viceprimarul Sectorului 2, Alexandra Chirilă.

Persoanele care lucrau la centrul Neghiniță erau funcționari publici detașați de la Direcția de asistență a copilului din Sectorul 2, potrivit informațiilor Digi24.

Ei aveau sarcina de a face înregistrările în platformă și vaccinarea propriu-zisă. Imunizarea nu mai avea loc, iar datele celor nevaccinați erau introduse în sistem în locul celor ale unor persoane deja vaccinate

Astfel, atunci când acestea din urmă au venit la centru să facă doza 3 ele nu mai apăreau în sistem. Potrivit poliției, datele erau înlocuite contra-cost.

28-10-2021
07:43

Poliția Capitalei anunță că 168 de suspecți și 10 martori vor fi audiați

Poliția Capitalei a emis un comunicat în cazul privind suspiciunile eliberărilor de certificate false de vaccinare în centrul Neghiniță din Sectorul 2.

Instituția anunță că au fost efectuate 5 percheziții imobiliare şi în orele următoare urmează să fie audiați 168 de suspecți și 10 martori.

”Astăzi, 28.10.2021, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, pun în aplicare 5 de mandate de percheziție domiciliară, pe raza Municipiului București, într-un dosar in care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic.

Totodată, sunt puse in executare și 168 de mandate de aducere emise pe numele unor suspecți, precum și alte 10 pe numele unor martori, ce urmează a fi audiați.

În fapt, in luna august 2021, polițiști din cadrul Politiei Sectorului 2 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au demarat cercetări cu privire la activitatea mai multor funcționari publici, detașați la un centru de vaccinare, din sectorul 2, care ar fi modificat, fără drept, date informatice implementate în evidența persoanelor vaccinate, rezultând astfel date ce nu ar corespunde adevărului, respectiv ar fi fost înlocuite datele persoanelor vaccinate împotriva Covid 19, cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, având ca scop obținerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, anunță Poliția.

În cursul dimineții zilei de joi, 28 octombrie, polițiștii și procurorii au descins la un centru de vaccinare din Sectorul 2, ca urmare a suspiciunilor legate de eliberarea unor certificate false de vaccinare anti-Covid.

Anunțul despre aceste probleme extrem de grave a fost făcut de către primarul de sector Radu Mihaiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Edilul anunță că centrul Neghiniță se închide temporar, iar în următoarea perioadă va dispune schimbarea în integralitate a personalului din această unitate de imunizare.

Un centru de vaccinare din Sectorul 2 se închide. Anchetă privind eliberarea de certificate false

Cei care care locuiesc în Sectorul 2 și aveau programată vaccinarea la centru Neghiniță trebuie să știe că, începând din această zi, activitatea unității a fost suspendată, din cauza suspiciunii privind emiterea unor certificate false.

ADVERTISEMENT

”Începând de azi centrul de vaccinare Neghiniţă se închide temporar. Deşi în contextul actual e nevoie ca de aer de fiecare centru, suntem forţaţi să întrerupem activitatea pentru o perioadă. Parchetul, împreună cu Poliţia, au descins azi la prima oră pentru a ridica probele de la faţa locului.

Acest centru a ridicat o serie de suspiciuni privind certificate false. Am alertat imediat autorităţile abilitate, iar azi s-a confirmat că astfel de cazuri s-au repetat”, a scris primarul Sectorului 2, Radu Mihai, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Din cauza acestor acuzații, Radu Mihaiu a mai anunțat că a decis schimbarea în integralitate a personalului medical din acest centru.

”Voi dispune schimbarea în integralitate a personalului din această locație. Până când procurorii nu vor finaliza cercetările nu putem risca să mai colaborăm cu nimeni de acolo.

ADVERTISEMENT

Vom schimba întreaga echipă. Iar în cel mai scurt timp vom reporni activitatea în centrul Neghiniță. Fiindcă e mare nevoie de imunizare în aceste zile”, spune primarul.

Ce se întâmplă cu persoanele programate la centrul de vaccinare Neghiniță din Sectorul 2

Primarul Sectorului 2 mai spune că toate persoanele programate la acest centru de vaccinare vor fi redirecționate către alte unități.

”(…) Le vom redirecționa către celelalte centre de vaccinare. La Cora Pantelimon am suplimentat cu un nou flux. La Piața Obor vom porni zilele acestea încă două fluxuri. Și suntem în fază avansată pentru deschiderea unui nou centru la Mega Mall”, mai spune edilul în postarea sa.

ADVERTISEMENT