News

Cercetătorii au calculat cât costă să prevenim următoarea pandemie: “Doar 2% din pierderile economice provocate de COVID-19!”

24.07.2020 | 14:48
Cercetatorii au calculat cat costa sa prevenim urmatoarea pandemie Doar 2 din pierderile economice provocate de COVID19
ADVERTISEMENT

Cercetătorii trag un semn de alarmă şi spun că ne putem trezi cu o altă pandemie înainte să o controlăm pe cea de coronavirus. Iar, asta se poate întâmpla dacă nu se va proteja viaţa sălbatică.

Costul prevenirii altor pandemii în următorul deceniu prin protejarea vieţii sălbatice şi a pădurilor ar echivala cu doar 2% din daunele financiare cauzate de COVID-19, potrivit unei noi analize publicate în Guardian.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au spus că două noi virusuri pe an au făcut trecerea de la gazdele lor, animale sălbatice, la om, în ultimul secol. Asta înseamnă că 200 de virusuri au făcut trecerea de la animalele sălbatice la om în ultimii 100 de ani.

Cercetătorii au calculat cât costă să prevenim următoarea pandemie: 26 de miliarde de dolari pe an!

Iar acum riscul este mai mare ca niciodată. Specialiştii susţin că este esenţial ca acest comerţ internaţional de animale sălbatice  să dispară, iar tăierile de păduri să se reducă masiv. Ambii factori aduc animale sălbatice în contact cu oamenii. Însă, în prezent, astfel de eforturi sunt foarte subfinanţate.

ADVERTISEMENT

Englezii au calculat că ar fi nevoie de 26,6 miliarde de dolari pentru a preveni următoarea pandemie. Din aceşti bani, 19,4 miliarde ar trebui să fie folosiţi pentru interzicerea comerţului cu animale sălbatice, 5,6 miliarde pentru reducerea defrişărilor tropicale cu 40%, 500 de milioane pentru monitorizarea comerţului cu animale, 664 de milioane pentru reducerea răspândirii bolii şi 248 de milioane pentru detectarea bolilor.

Pierderile estimate din cauza crizei COVID-19: 11,5 triliarde de dolari!

Poate fi o sumă uriaşă de prevenţie, însă ea reprezintă doar 2% din pierderile suferite la nivel global în pandemia de coronavirus. Pierderile estimate din cauza crizei COVID-19 se ridică la 11,5 triliarde de dolari. 

ADVERTISEMENT

O cheltuială de 260 de miliarde de dolari pe 10 ani ar reduce substanţial riscurile unei alte pandemii la scara focarului COVID-19. În plus, cheltuielile pentru protejarea vieţii sălbatice şi a pădurilor ar fi aproape anulate de un alt beneficiu: reducerea emisiilor de CO2 care au determinat criza climatică.

Programele cheie pe care oamenii de ştiinţă le cer sunt: reglementarea mai bună a comerţului cu animale sălbatice, supreavegherea şi controlul bolilor la animale sălbatice şi domestice, comerţul cu carne sălbatică să fie interzis în China şi reducerea defrişărilor cu 40% în locuri cheie.

ADVERTISEMENT

Există o legătură clară între defrişare şi apariţia virusurilor, cel mai probabil de la lilieci, animal de la care au făcut trecerea la om virusurile Ebola, SARS şi COVID-18. Astfel, specialiştii susţin că s-a născut un “lanţ major” pentru noii viruşi care infectează oamenii.

“Este naiv să ne gândim la pandemia COVID-19 şi să spunem se întâmplă o dată la secol”

Prof. Andrew Dobson de la Universitatea Princeton din SUA a declarat: “Este naiv să ne gândim la pandemia COVID-19 şi să spunem că se întâmplă o dată la secol. La fel ca şi ceea ce facem cu mediul înconjurător, acestea vin mai repede, la fel ca schimbările climatice”.

Un alt cercetător, Stuart Pimm, de la Duke University susţine că o astfel de investiţie ar fi o poliţă de asigurare: “Investiţia în prevenire poate fi cea mai bună poliţă de asigurare pentru sănătatea umană şi economia globală în viitor. Am putea opri următoarele pandemii înainte de a începe”.

Directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite în Programul pentru Mediu a lăudat acest studiu: “Pe măsură ce încercăm să ne recuperăm după COVID-19, nu ne putem permite încă o astfel de abordare pentru combaterea bolilor.

Indiferent de factura finală pentru COVID-19, putem spune cu certitudine că acţiunea asta va economisi miliarde de costuri viitoare şi va evita suferinţa imensă pe care o vedem în continuare în întreaga lume”

ADVERTISEMENT