News

Certificatul verde ar putea fi condiționat de doza 3 de vaccin. Ce spune Comisia Europeană

Persoanele care nu au făcut doza 3 ar putea să rămână fără Certificat Verde. Comisia Europeană vrea să decidă în câteva zile dacă valabilitatea este condiționată de acest aspect.
21.11.2021 | 14:42
Certificatul verde ar putea fi conditionat de doza 3 de vaccin Ce spune Comisia Europeana
ADVERTISEMENT

O veste importantă pentru posesorii de certificat verde ar putea veni în zilele următoare. Comisia Europeană intenționează să decidă dacă valabilitatea pașaportului sanitar ar trebui să fie condiționată de doza a treia de vaccin (doza booster).

”Pentru a evita orice crăpătură în peretele imunității care a fost deja construit pe continentul nostru”, certificatul verde ar trebui condiționat de doza de rapel după șase luni, a transmis prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, conform Realitatea.net.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde, condiționat de doza a treia de vaccin?

Există deja multe semne de îngrijorare privind protecția pe care o mai oferă vaccinul după o jumătate de an. În Marea Britanie, unde aproximativ 70% din populație e vaccinată, în luna septembrie, 7 din 10 persoane infectate erau complet vaccinate, conform datelor oficiale.

De altfel, Europa se confruntă cu număr uriaș de infectări în ultima perioadă. Țări cu o rată mare de vaccinare au un număr record de infectări.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, dorește să îi propună președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca certificatul de vaccinare să fie valabil doar pentru persoanele care au făcut și doza a treia de vaccin.

Certificatul verde ar putea să nu mai fie valabil pentru persoanele care nu s-au vaccinat cu doza booster. Reacția Comisiei Europene

Un purtător de cuvânt al Comisiei a afirmat că în acest moment nu este prevăzută o perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare, dar ”acest lucru face parte din problemele pe care intenționăm să le abordăm în următoarele două zile”.

ADVERTISEMENT

„Vom oferi mai multă claritate cu privire la valabilitatea certificatelor de vaccin… și la chestiunea rapelurilor”, a mai spus și purtătorul de cuvânt.

Președintele Franței are o altă propunere. Emmanuel Macron a spus săptămâna trecută că certificatul verde o să fie legat de dozele de rapel doar pentru persoanele de 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Tensiunele privind restricțiile și certificatul verde sunt tot mai mari și apăsătoare pe bătrânul continent. În tot mai multe orașe din Europa, mii de oamenii au ieșit pe străzi pentru a protesta. În Olanda, manifestanții au dat foc la mai multe mașini. 

Construit ca un mijloc de facilita călătoriile între state pe perioada pandemiei, certificatul de vaccinare a ajuns să fie folosit în anumite țări pentru a intra în baruri, restaurante sau festivaluri și competiții sportive.

ADVERTISEMENT