News

Certificatul verde, mai inutil ca niciodată. Ce spune Alexandru Rafila despre posibila introducere a acestuia

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații despre certificatul verde. Acesta a vorbit despre eficiența actului, în situația în care se va introduce la locul de muncă.
10.01.2022 | 10:21
Certificatul verde mai inutil ca niciodata Ce spune Alexandru Rafila despre posibila introducere a acestuia
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că o eventuală aprobare a certificatului verde la locul de muncă, săptămâna viitoare, și punerea la dispoziție a trei, patru săptâmâni pentru introducere, în țara noastră ar putea avea loc o descreștere a cazurilor de infectare.

“Dacă el e aprobat să spunem săptămâna viitoare, dacă avem noi doi multă imaginaţie şi este aprobat săptămâna viitoare şi se dă un termen de introducere de două, trei, patru săptămâni, ne apropiem probabil de zona de descreştere”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3, duminică seară, întrebat fiind dacă mai este folosit proiectul privind adoptarea certificatului verde la serviciu.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila și Florin Cîțu se contrazic pe tema certificatului verde la locul de muncă

Totodată, interogat și dacă președintele PNL, Florin Cîțu, ar fi luat act de o astfel de informație, după ce și-ar fi exprima dorința ca actul normativ să fie aprobat cât mai curând, ministrul sănătății a dat de înțeles că nu este de acord cu intenția liderului liberalilor.

“Am fost întrebat dacă eu sprijin proiectul iniţial al domnului preşedinte Cîţu, care era extins nu numai la personalul medical, cred că mai era la câteva categorii.

ADVERTISEMENT

Înţeleg că a vrut să-l extindă, nu ştiu detalii, că nu am avut acces la aceste informaţii, dar ştiu că vrea să-l extindă şi la alte categorii, era o discuţie dacă numai la stat sau numai la privat.

Mi se pare o chestiune care nu are niciun sens pentru că virusul nu cred că ştie dacă cineva e angajat în sectorul public sau în sectorul privat”, a mai declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

De ce se evită adoptarea certificatului verde la locul de muncă

De altfel, luni, 6 ianuarie 2022, Guvernul Ciucă se va reuni într-o nouă ședință și prima din acest an. Printre subiectele aflate pe agenda de lucru este și certificatul verde.

Însă, potrivit unor voci politice, liderii coaliției ar dori să evite această temă, după ce președintele Klaus Iohannis ar fi cerut o amânare asupra unei pronunțări finale, de teama izbucnirii unor proteste în stradă, ale populației.

ADVERTISEMENT

Astfel, actul normativ se află în prezent blocat în Parlament. Sociologul Ovidiu Voicu a oferit o explicație pentru o astfel de situație. Din punctul său de vedere, neintroducerea certificatului la locul de muncă are legătură cu un calcul politic.

Este un motiv pur populist, au făcut analize despre cât de mulți cetățeni sprijină acest demers și câți sunt împotrivă și au ajuns la concluzia că pierd mai mult cu introducerea lui.

Spun că e populism pentru că e un calcul strict politic, nu e vreo urmă de interes public, pentru sănătatea publică sau protecția sistemului de sănătate”, a declarat pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.

ADVERTISEMENT