Life

Cetatea din România care atrage mii de turiști străini. E construită într-un con vulcanic și e de o frumusețe aparte

Cetatea din România unde legendele se îmbină cu istoria. Este un loc aparte care poate fi vizitat pe tot parcursul anului.
02.04.2024 | 08:19
Cetatea din Romania care atrage mii de turisti straini E construita intrun con vulcanic si e de o frumusete aparte
Cetatea din România care atrage turiștii ca un magnet. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, România nu duce deloc lipsă de peisaje spectaculoase. Cei care vor să fie turiști în propria țară au toate șansele să descopere la fiecare pas locuri uimitoare, cu o poveste aparte. Este și cazul singurei cetăți de la noi din țară care a fost ridicată într-un cont de vulcan.

Cetatea din România care a fost martora multor evenimente istorice

România este una dintre cele mai bogate țări atunci când vine vorba de peisaje naturale. Țara noastră a început, în ultima vreme, să atragă din ce în ce mai mulți turiști pasionați de frumusețile și poveștile locale.

ADVERTISEMENT

Majoritatea celor care își propun să viziteze România se îndreaptă către destinații deja cunoscute. Însă, la fel de frumoase și de interesante sunt și zonele pe care nu mulți au avut ocazia să le exploreze până acum.

Un astfel de exemplu este cetatea care a fost construită într-un con vulcanic. Cetatea Deva, căci despre ea este vorba, se află în Transilvania și este unul dintre principalele puncte de interes din zonă.

ADVERTISEMENT

Cei care au ocazia de a ajunge aici, sigur nu vor regreta. Întregul peisaj pare desprins din povești, iar locul are magia sa aparte. Cetatea Deva păstrează esența vremurilor de altădată, iar arhitectura și istoria locului sunt unele cu totul și cu totul speciale.

Cetatea Deva este specială, pornind de la modul său de construcție și până la poveștile pe care le ascunde. Măreția ei este spectaculoasă, iar faptul că a fost ridicată pe un fost con vulcanic este aspectul care îi conferă unicitate.

ADVERTISEMENT
cetatea deva transilvania
Cetatea Deva poate fi vizitată între orele 09:00 – 21:00 pe timp de vară și între orele 08:00 – 20:00 pe timp de iarnă. Sursa foto: Pixabay

Această cetate din inima Transilvaniei pare o filă de istorie pe care oricine trebuie să o cunoască. Construcția datează încă de pe vremea neolitică și a fost martora multor schimbări de-a lungul vremii. Ba chiar există dovezi că aici, odinioară, ar fi fost o fortificație dacică.

Cetatea Deva păstrează amprentele istoriei în zidurile sale

În zonă, cetatea mai este cunoscută și sub apelativul de ”cheia Ardealului” și nu este de mirare, având în vedere că este o adevărată bijuterie arhitecturală și nu numai. Cetatea Deva este, în continuare, un simbol al puterii și al rezistenței trecerii timpului.

ADVERTISEMENT

De-a lungul secolelor, cetatea ridicată pe un fost con vulcanic a ajuns pe mâinile mai multor conducători, de la regii Ungariei, până la familia Huniazilor. Fiecare dintre personalitățile marcante ale vremii și-a pus amprenta asupra cetății, însă, fără a-i șterge identitatea proprie.

Cetatea Deva nu este doar un loc plin de istorie, ci și unul care nu duce deloc lipsă de legende. Se spune că, odinioară, aici locuia o zână cu păr de aur care ar fi ridicat cetatea. Zâna avea o soră, iar rivalitatea dintre ele a dus la o luptă crâncenă. Potrivit playtech.ro, zâna ar fi aruncat spre vârful Retezat cu o bardă, schimbând pentru totdeauna peisajul.

Tot legendele mai spun că Cetatea Retezat ar fi fost ridicată de mai mulți pitici. Aceștia ar fi transformat locul într-un adăpost pentru un balaur cu șapte capete care a fost învins de curajosul Iorgovan.

Cetatea Deva continuă să fie un adevărat simbol pentru Transilvania, dar și pentru România. Este un loc magic, un punct de întâlnire dintre realitate și legende, ceea ce îl face perfect de vizitat, măcar o dată în viață.

ADVERTISEMENT