News

Cetățenii britanici anunță un boicot masiv la plata facturilor la curent. Mișcarea Don’t Pay a devenit virală

Mișcarea Don't Pay câștigă tot mai mult teren în Marea Britanie, unde 179.000 de oameni refuză să își mai plătească facturile.
07.09.2022 | 10:51
Cetatenii britanici anunta un boicot masiv la plata facturilor la curent Miscarea Dont Pay a devenit virala
Mi;carea Don't Pay câștigă tot mai mulți adepți. Foto: CNBC
ADVERTISEMENT

Petiția inițiată de această mișcare a fost semnată de 179.000 de oameni, în prezent, însă devine tot mai populară în rândul oamenilor care nu mai suportă creșterile de prețuri din domeniul energetic.

Boicot masiv la plata facturilor de energie în Marea Britanie

Cifra poate crește considerabil în următoarele săptămână, mai ales că prețul la energie se va dubla începând cu luna octombrie. Nu neapărat toți oamenii ar fi în dificultate financiară, însă gestul acestora e solidar cu britanicii care sunt prea săraci ca să plătească, sau pur și simplu e o sfidare la adresa autorităților care par incapabile să ia măsuri clare.

ADVERTISEMENT

Primul prag, propus de organizatorii mișcării, e de 1 milion de semnături. În acel moment, cred cei care susțin ideea, guvernul britanic nu va avea de ales și va lua măsuri pentru a ajuta populația. Cu toate acestea, guvernul numește această mișcare ”iresponsbilă” și anunță că prețurile la gaz și curent electric vor crește și mai mult dacă oamenii nu își plătesc facturile, conform CNBC.

Ofgem, Autoritatea de reglementare din UK a anunțat că plata medie anuală a unei gospodării va crește de la 1.971 de lire la 3.549 de lire. Diverse categorii sociale vor primi câteva sute de lire din partea autorităților, însă acest ajutor nu e considerat suficient.

ADVERTISEMENT

Specialiștii anunță că milioane de britanici vor ajunge în imposibilitatea de a plăti facturile în această iarnă. End Fuel Poverty Coalition anunță că 12 milioane de gospodării (42%) din totalul celor aflate în Marea Britanie vor trece prin acest scenariu. Conform studiilor, un britanic ar trebui să câștige 62.000 de lire pe an pentru a nu fi afectat de această situație.

”Populaţia cere să aibă căldură în această iarnă şi trebuie să vedem mai mulţi bani de urgenţă pentru oameni în această iarnă, finanţare pentru a-i ajuta pe toţi să-şi reducă facturile, cu o izolare mai bună şi o trecere rapidă de la gaze scumpe la energie regenerabilă mai ieftină. Fără o acţiune urgentă a guvernului, impactul nivelului în creştere al sărăciei energetice asupra naţiunii noastre va fi profund şi devastator”, a declarat purtătorul de cuvânt al Coaliţiei End Fuel Poverty.

ADVERTISEMENT

Lizz Truss, noul premier al Marii Britanii, este obligată în acest sens să anunțe noi măsuri de ajutorare a populației.

Ce este Don’t Pay și cum a început mișcarea?

Potrivit siteului oficial, Don’t Pay a fost pus pe picioare de un grup de cetățeni britanici, care sunt ”prieteni”, deoarece ”am văzut pericolul pe care facturile în creștere la energie îl au asupra noastră, familiilor noastre și comunităților noastre mai largi”. ”Am început să vorbim cu mai mulți prieteni din cercul nostru și am început să planificăm ceea ce credeam că este o idee eficientă pentru a aborda acest lucru din cap”, explică inițiatorii mișcării.

ADVERTISEMENT

Neplata facturilor fără consecințe poate fi un vis pentru orice cetățean, indiferent de țară, însă cea mai importantă întrebare pusă de britanici e: ”Nu-mi vor întrerupe pur și simplu gazul și electricitatea dacă nu plătesc?”.

Răspunsul publicat pe siteul celor care încurajează la neplata facturilor e următorul:

”Va fi extrem de dificil pentru furnizorii de energie să facă acest lucru la scară largă, dar este posibil și ar trebui să știți cum pot răspunde companiile energetice dacă milioane dintre noi nu mai plătim.

Debranșările de alimentare cu energie pentru neplată sunt deja extrem de rare, au fost raportate doar 8 în 2018. Acest lucru se datorează faptului că anumite reguli guvernează comportamentul furnizorilor de energie în cazurile de neplată:

Dacă nu ați plătit factura după 28 de zile, furnizorul dumneavoastră vă poate contacta în legătură cu posibilitatea de a vă deconecta alimentarea cu gaz sau electricitate. Primul lor port de escală va fi să încerce să instaleze un contor de plată anticipată.

Cu toate acestea, înainte de a putea fi luate orice măsură suplimentară, acestea trebuie să vă ofere șansa de a vă plăti datoria printr-un plan de plată.

Îndrumarea spune că, dacă nu puteți ajunge la un acord cu furnizorul dvs. cu privire la compensarea datoriilor dvs., acesta poate solicita la o instanță un mandat de intrare în casa dvs. pentru a vă deconecta. Dacă aveți un contor inteligent de energie, furnizorul dvs. ar putea să deconecteze alimentarea de la distanță fără a fi nevoie să îl acceseze, dar mai întâi va trebui să vă fi vizitat casa pentru a face o evaluare a situației personale și a impactului potențial al deconectării”.

Așadar, cheia succesului acestui demers e un număr mare de britanici care să fie solidari și să pună presiune pe autorități. ”Vom merge mai departe cu greva de neplată doar dacă avem putere în cifre. Așadar, dacă furnizorii de energie decid să încerce să deconecteze oamenii, aceștia vor fi obligați să contacteze mai întâi mii, zeci de mii sau chiar mai mulți clienți cu privire la posibilitatea de a întrerupe alimentarea, dar numai după ce au trecut 28 de zile. Apoi, ei vor trebui să ofere șansa de a stabili un plan de plată înainte, în cele mai multe cazuri, de a solicita un mandat de judecată. Va provoca paralizie și va crea un șir de restanțe de luni de zile.

E foarte clar că e necesar ca toți cei care se angajează să facă grevă se angajează să apere greva și asta înseamnă să ne protejăm și să ne sprijinim reciproc, să sprijinim oamenii care sunt amenințați de recuperatorii de datorii. Vom avea grijă unul de celălalt în această mișcare”, au mai specificat promotorii boicotului.

ADVERTISEMENT