News

Cetățenilor asiatici din Rusia li se cere să participe la războiul împotriva Ucrainei. Ce primesc la schimb

Cetățenilor asiatici din Rusia li se promite cetățenia dacă se înscriu pentru a lupta în Ucraina. Sunt folosite mai multe tactici pentru a-i determina să se alăture soldaților.
17.03.2022 | 19:51
Cetatenilor asiatici din Rusia li se cere sa participe la razboiul impotriva Ucrainei Ce primesc la schimb
Cetățenilor asiatici din Rusia li se cere să participe la războiul împotriva Ucrainei. Ce primesc la schimb. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cetățenii asiatici din Rusia sunt în fața unor presiuni din partea țării pentru a se alătura soldaților plecați la luptă în Ucraina, în contextul în care aceștia au pierdut foartre mulți oameni.

Cetățenii asiatici din Rusia, presați să se alăture războiului din Ucraina. Acestora li se promite cetățenia rusă

Această informație a fost confirmată de activiștii pentru drepturile migranților, care au spus și că cetățenilor din Asia li se promite că vor beneficia de cetățenie rusă în doar câteva luni dacă acceptă să se înscrie în armată.

ADVERTISEMENT

Valentina Chupik este o avocată care apără drepturile civile ale migranților și a transmis că mai bine de 12 cetățeni asiatici i-au cerut ajutorul după ce au fost abordați și puși sub presiune să accepte să meargă la luptă în Ucraina.

Aceștia i-au cerut consiliere juridică pentru a putea evita acest lucru, iar conform ei, cererile au apărut începând cu 26 februarie, la doar două zile de la momentul în care a început invazia rusă în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Ce tactici sunt folosite pentru a-i atrage pe asiatici în armată

Conform avocatei, sunt două modele folosite de ruși pentru a-i atrage pe asiatici de partea lor în război.

Prima constă într-o înșelătorie prin care cetățenii asiatici sunt atrași într-o capcană. Ei sunt sunați de niște oameni care pretind că sunt angajați de la firme de avocatură și că le-ar putea accesul la cetățenie, dar doar dacă se înscriu în armată.

ADVERTISEMENT

„Aceasta este o minciună completă, legea nu permite acest lucru. Le-am spus acestor oameni că sunt escroci”, a spus a spus Chupik, conform The Moscow Times.

Cea de-a doua tactică este pusă în aplicare cu ajutorul unor corturi ale armatei puse la mai multe stații de metrou din Moscova.

ADVERTISEMENT

Vizați sunt migranții, iar lor li se spune că pot obține cetățenia în șase luni, dacă aleg să se înroleze în „Armata de Voluntari a Republicii Populare Donețk”.

„Cred că guvernul rus folosește muncitorii migranți pe post de carne de tun în Ucraina”, a acuzat avocata.

ADVERTISEMENT