Sport

CFR Cluj, tun financiar după câștigarea titlului! Câți bani ia dacă se califică în Champions League

CFR Cluj a câștigat titlul și obiectivul primordial al conducerii este calificarea în grupele Champions League. Care ar veni cu un bonus uriaș.
21.05.2021 | 15:24
CFR Cluj tun financiar dupa castigarea titlului Cati bani ia daca se califica in Champions League
CFR Cluj, tun financiar după câștigarea titlului! Câți bani ia dacă se califică în Champions League. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Ardelenii au câștigat pentru a patra oară la rând titlul în Casa Pariurilor Liga 1, iar conducerea clubului țintește la calificarea în grupele Ligii Campionilor, acolo unde CFR Cluj nu a mai fost de 9 ani.

În ciuda performanțelor importante obținute în ultimii ani atât pe plan intern, cât și european, CFR Cluj este un club care adună datorii. FANATIK a publicat în luna aprilie a acestui an un raport care arată că echipa înregistrează o pierdere de 19.000.000 de euro, 11 milioane fiind datorii pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Conducerea clubului nu a ascuns faptul că viitorul obiectiv al clubului ar trebui să fie calificarea în grupele Ligii Campionilor, iar o astfel de performanță ar fi una extrem de benefică și din punct de vedere financiar, pentru o echipă care trebuie să acopere datoriile.

Câți bani poate lua CFR Cluj pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor

CFR Cluj va începe drumul spre grupele Ligii Campionilor din primul tur și va avea de trecut patru runde preliminare pentru a ajunge în grupele competiţiei. Chiar dacă va fi eliminată din preliminarii, ardelenii vor cădea în Europa League sau Conference League, după caz.

ADVERTISEMENT

Ardelenii vor încasa bani în preliminarii, în funcţie de turul preliminar şi competiţia în care se opresc. În cel mai rău caz, CFR Cluj, eliminată în turul 1 preliminar din Champions League va merge în Conference League pe ruta campioanelor, acolo unde va începe din turul doi preliminar şi unde calificarea în grupe este premiată cu 2,94 milioane de euro.

Însă, obiectivul celor de la CFR Cluj este să meargă cât mai departe în preliminariile Champions League, mai ales că în primele două tururi preliminare va fi cap de serie. În cazul în care va ajunge şi se va opri în play-off-ul Ligii Campionilor, ardelenii îşi vor asigura 5 milioane de euro şi calificarea în grupele Europa League.

ADVERTISEMENT

Potul cel mare însă vine odată cu o eventuală calificare în grupele Ligii Campionilor. Dacă va ajunge acolo, CFR Cluj îşi asigură 14,8 milioane de euro doar pentru prezenţa în grupe. Cum arată premiile din Champions League:

  • Victoria în faza grupelor este premiată cu 2,8 milioane de euro, iar egalul cu 930.000 de euro
  • Calificarea în optimi: 9,6 milioane de euro
  • Calificarea în sferturi: 10,6 miloane de euro
  • Calificarea în semifinale: 12,5 milioane de euro
  • Calificarea în finală: 15,5 milioane de euro
  • Câştigătoarea: 4,5 milioane de euro (în plus, 3,5 milioane de euro pentru prezenţa în Supercupa Europei).
ADVERTISEMENT

CFR Cluj îşi asigură 20 de milioane de euro pentru prezenţa în Champions League!

Pe lângă aceste fonduri, echipele prezente îşi vor împărţi 600.000.000 de euro în funcţie de coeficientul istoric (pe ultimii 10 ani) pe care îl au. Chiar dacă CFR Cluj ar fi una dintre codaşe la acest capitol, ardelenii tot vor încasa între 1 şi 2 milioane de euro.

În plus, fiind singura formaţie din România în competiţie, CFR Cluj va încasa o sumă importantă şi din market pool. Cele 300 de milioane de euro vor fi împărţite în conformitate cu valoarea proporțională a fiecărei piețe TV. Estimativ, CFR Cluj ar putea încasa 3-4 milioane de euro şi de aici.

Simpla calificare în grupele Ligii Campionilor va asigura CFR-ului 20 de milioane de euro, urmând ca în cazul în care echipa reuşeşte să obţină şi puncte, suma să crească şi să treacă de 25 de milioane.

Dacă va cădea în Europa League, CFR Cluj ia jumătate din cât ar fi luat în Champions League

Chiar dacă CFR Cluj nu va prinde grupele Ligii Campionilor, o calificare în grupele Europa League vine cu bonusuri consistente. Echipele calificate în grupele competiţiei vor încasa un bonus de 3,62 milioane de euro, la care se vor adăuga sumele obţinute din performanţă:

  • Fiecare victorie este recompensată cu 630.000 de euro şi egalul cu 210.000 de euro
  • Câştigătoarele de grupă iau 1,1 milioane de euro, locul doi, 550.000 de euro
  • Calificare în play-off knockout: 500.000 de euro
  • Calificare în optimi: 1.2 milioane de euro
  • Calificare în sferturi: 1,8 milioane de euro
  • Calificare în semifinale: 2,8 milioane de euro
  • Calificare în finală: 4,6 milioane de euro
  • Câştigătoarea: 4 milioane de euro (în plus, 3,5 milioane pentru prezenţa în Supercupa Europei).

Se adaugă şi aici sume pentru coeficientul istoric şi market pool, însă mult mai mici decât pentru Liga Campionilor. Estimativ, dacă CFR Cluj prinde grupele Europa League şi are o evoluţie bună în competiţie poate aduna aproximativ 10 milioane de euro.

Drum infernal spre grupele Ligii Campionilor! Ce adversari va avea CFR Cluj

CFR Cluj va avea parte de adversari dificili în drumul spre grupele Champions League. Ardelenii vor fi cap de serie în primele două tururi, însă apoi vin oponenţii puternici, CFR neavând coeficient de prima urnă în fazele avansate ale calificărilor.

Ce adversari poate avea CFR Cluj în preliminariile Ligii:

  • Turul 1: Riga, HJK Helsinki, Şahtar Soligorsk, Neftci Baku, Shamrock Rovers sau Valur Reikjavik.
  • Turul 2: Dinamo Tbilisi, Slovan Bratislava, Zalgiris Vilnius, Omonia Nicosia sau alte echipe venite din primul tur preliminar
  • Turul 3: Dinamo Zagreb, Olympiakos, Young Boys, Steaua Roşie Belgrad
  • Play-off: Red Bull Salzburg, Beşiktaş, Slavia Praga

Misiunea se anunţă una complicată pentru formaţia lui Edi Iordănescu, în condiţiile în care CFR Cluj va avea de înfruntat adversari foarte dificili în drumul spre grupele Champions League.

Drumul CFR-ului începe pe 6-7 iulie 2021 când va juca manşa tur din primul tur preliminar al Champions League. Faza grupelor este programată să înceapă pe data de 14-15 septembrie 2021.

“Obiectivul nostru este acela de a ajunge în grupele Champions League. Vom face o infuzie de capital și investiții pentru a ne îndeplini acest vis. Va fi un buget mai mare”, Neluţu Varga pentru Prosport

  • 20.000.000 de euro îşi asigură CFR Cluj dacă se califică în grupele Champions League
  • 19.000.000 de euro are datorii CFR Cluj
ADVERTISEMENT