Sport

„Liverpool în insolvenţă, Chelsea să fie FC Londra, Manchester DEPUNCTATĂ”

În urmă cu un an, Intel Sky Broadcasting (ISB) salva fotbalul românesc de la un faliment ireversibil. Proaspăt „uns” în funcţia de preşedinte al LPF, Gino Iorgulescu reuşea să vîndă...
07.06.2015 | 23:59
Liverpool in insolventa Chelsea sa fie FC Londra Manchester DEPUNCTATA
ADVERTISEMENT

În urmă cu un an, Intel Sky Broadcasting (ISB) salva fotbalul românesc de la un faliment ireversibil. Proaspăt „uns” în funcţia de preşedinte al LPF, Gino Iorgulescu reuşea să vîndă drepturile TV pentru următoarele cinci sezoane, 2014-2019, la o sumă la care mulţi preşedinţi de cluburi din Liga 1 nu mai visau: 28,5 milioane de euro + TVA pentru fiecare din cele cinci sezoane, atît pentru meciurile din prima divizie, cît şi pentru Cupa Ligii. 27,5 milioane de euro au fost banii pentru campionat, şi un milion de euro – sumă-record pentru o competiţie care s-a desfăşurat în anonimat total – pentru nou-înfiinţata Cupa Ligii. În ciuda multor voci, unii proşti, alţii direct interesaţi, care au susţinut sus şi tare că întreaga afacere este un mare bluf, noul partener cheie al fotbalului românesc şi-a respectat promisiunile şi a achitat la centimă sumele conform contractului. Cele două tranşe uriaşe au fost plătite la timp, în ciuda zvonisticii ce circula agresiv pe piaţa media la începutul lui 2015: „Nu mai au bani”, „Nu mai au studiouri”, „Dispar de pe piaţă!”, „Au pierderi enorme”, „Sînt daţi în judecată”.

Fără ISB, echipele din Liga 1 rămîn doar cu 10 milioane de euro pe an!

Datele problemei s-au schimbat radical. Valoarea Ligii 1 a scăzut dramatic în ultimul an, jucătorii care atrăgeau spectatorii la stadion şi microbiştii în faţa ecranelor au migrat în special către ţările arabe pentru a încasa bani cash, nu pe hîrtie, jumătate din formaţiile din primul eşalon sînt în insolvenţă, cu spectrul falimentului tot mai ameninţător, iar brandurile istorice ale fotbalului românesc s-au diluat mai tare ca oricînd în acest sezon: Steaua a devenit FCSB, Rapid e în B, U Cluj e retrogradată şi aproape de dispariţie, iar Bănia este ruptă în două şi se ceartă olteneşte pe brandul „Ştiinţa”.
Acum, britanicii de la ISB şi-au făcut calculele la sînge, scanînd financiar realitatea de-a dreptul macabră din Liga 1. Şi au propus marţea trecută, la Adunarea Generală a LPF, o micşorare a sumei anuale pentru drepturile TV, în conformitate cu groapa în care s-a scufundat fotbalul autohton, informaţie-bombă oferită în exclusivitate de FANATIK.RO cu 24 de ore înainte de Adunarea LPF.

ADVERTISEMENT

LIGA 1, CAMPIONAT SĂTESC! Azilul clonelor şi al no-name-urilor 

Conform actualului contract, ISB plăteşte 28,5 milioane de euro + TVA pe sezon, iar din această sumă, doar 10 milioane sînt suportate de RCS/RDS, în urma acordului din ianuarie, prin care toate meciurile din prima ligă şi Cupa Ligii se văd şi pe canalele Digi. Ce propune ISB, concret? Să plătească 22 de milioane de euro plus TVA, din care aproape jumătate achită RCS/RDS, restul ISB. Calculul e de bun simţ.
Dacă nu acceptă propunerea ISB, echipele din prima ligă rămîn cu fix 10 milioane de euro + TVA, banii pe care RCS/RDS îi oferă în baza unui contract beton pentru Liga 1 şi Cupa Ligii, care expiră în 2019. Cu alte cuvinte, grupările vor încasa doar 35% din sumele pe care le-au luat pînă acum, adică echivalentul falimentului pentru cel puţin jumătate din cluburi! – vezi detalii cu bugetele echipelor.

Cluburile, vinovate şi lacome, strîmbă din nas

Lacome, cluburile din Liga 1 au strîmbat din nas, la prima „strigare” a ISB şi au negat realitatea din fotbalul românesc. Pe principiul „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, şefii de cluburi uită că Liga 1, pe vremuri o divă sexy, s-a transformat într-o doamnă neîngrijită, lipsită de strălucirea de altădată, după care nimeni nu mai întoarce privirile. Şi totul pe mîna lor! Nu e vina nimănui altcuiva decît a celor care conduc grupările că existenţa cluburilor, în marea lor parte, se mai poate petrece doar cu perfuzia drepturilor TV.
„Nu e corect”, „Ni s-a promis ceva”, „Avem credite la bancă în baza drepturilor TV”, urlă acum preşedinţii de cluburi. Au dreptate, nu e corect! E chiar revoltător ca un club de Liga 1 să nu aibă o strategie de marketing, să nu reuşească să atragă suporterii, ba să-i şi piardă pe cei fideli, să nu impună o politică sănătoasă de transferuri, să trăiască exclusiv din creditări artificiale, nu din infuzii de capital, din sponsorizări, bilete, marketing şi publicitate. Aspecte care ar da o imagine mult mai apetisantă produsului oferit microbistului şi potenţialilor sponsori, dornici de asociere cu un club cu credibilitate şi cu priză la publicul larg, posibili tovarăşi pe drumul fotbalului, care investesc în publicitate 300 de milioane de euro anual în România. O spun cifrele!

ADVERTISEMENT

De ce continuarea parteneriatului cu ISB reprezintă mai mult decît banii din drepturi TV

Liga 1 e obligată să înfrunte realitatea crudă. Să-şi recunoască greşelile, să îşi suflece mînecile şi să se pună pe treabă. Să îndrepte ceea ce ani la rînd a fost distrus, din neştiinţă sau din neimplicare. Nu există altă alternativă, dacă dorim, cu toţii, media şi oficiali, un restart adevărat al fotbalului românesc. Dacă vrem să avem iar oameni la stadion. Prin propunerea actuală, ISB oferă şansa cluburilor de a le fi un partener solid pentru viitor, nu o gîscă pe care o jumulesc boşii sportului rege.
Asta deoarece contractul cu ISB nu reprezintă doar o sursă de venit din drepturile TV. Continuarea parteneriatului deschide o poartă largă cluburilor pentru următorii 4 ani în ceea ce priveşte expunerea produsului! Acum, cu ISB şi RCS/RDS, toţi românii văd Liga 1. Britanicii şi-au făcut treaba exemplar, au reuşit să expună „marfa” cluburilor în toată România, lucru care nu s-a mai întîmplat de cînd meciurile Ligii 1 erau pe TVR1, cu foarte mulţi ani în urmă! Astăzi, toţi giganţii media oferă transmisiile ISB: de la Dolce la Digi, de la UPC la Orange! Atît la TV, cît şi pe mobil.
Expunerea Ligii 1 este la cotele maximale în acest moment, iar propunerea ISB, de facto, reprezintă o şansă unică dată cluburilor de a-şi recunoaşte erorile, de a porni o muncă de îmbunătăţire a calităţii, de a face un prim pas pentru a-şi corecta greşelile, pentru a reuşi să îşi vîndă mult mai bine produsul numit fotbal, atît prin publicitate, cît şi pentru dezvoltarea marketingului, nu doar să cerşească vară de vară drepturile TV.

FALIMENT?! Drepturile TV: 75 LA SUTĂ din bugetul cluburilor! 

Surse FANATIK.RO: ISB poate da în judecată Liga!

FANATIK.RO a aflat că, în acest moment, ISB mai studiază un aspect al contractului cu LPF. Dacă cluburile nu vor înţelege că n-au pentru ce să ceară bani mai mulţi, britanicii se gîndesc serios la retragere. Întrebare simplă: de unde o să adune cluburile, pe lîngă cele 10 milioane de la RCS/RDS restul de 18,5 milioane de euro? ProTv şi Dolce au luat Liga Campionilor şi Europa League pe următorii trei ani, deci nu-i mai interesează, Digi s-a betonat pînă în 2019, astfel încît nu mai există nici o televiziune redutabilă pe piaţă care să scoată diferenţa de aproape 20 de milioane de euro. Cine crede altceva, trăieşte în Utopia! Mai mult decît atît, sursele FANATIK au aflat că există posibilitatea ca ISB să dea în judecată LPF! Pare incredibil, dar e logic. „Noi am plătit aproape 35 de milioane de euro brut pentru un produs. Dar ne simţim păcăliţi, traşi pe sfoară. Ni s-a promis un cal de curse şi am primit o mîrţoagă. Deci am dat banii pe cu totul altceva, pe o marfă la mîna a treia. Ce-ar spune Sky-ul în Anglia dacă Chelsea ar deveni FC Londra, dacă echipa de pe locul 2 din Premier League ar fi depunctată abuziv şi trimisă pe locul 17 exact cînd se bătea la titlu, dacă Liverpool sau Manchester United ar intra în insolvenţă? Ar mai da Sky 1,7 miliarde de lire sterline pe an? Vă spunem noi că nu, ba mai mult s-ar cere prejudicii de miliarde de la forurile conducătoare ale fotbalului englez. Cam aşa am păţit noi, respectînd scara valorică, şi de aceea nu sîntem confortabili. Cine nu înţelege că o diminuare este absolut decentă, este complet rupt de realitate. Mai ales că echipele, fiind mai puţine, vor lua aceiaşi bani ca anul trecut”, se vorbeşte prin birourile ISB.

ADVERTISEMENT

Luni este, cu adevărat, momentul ZERO

Oamenii de fotbal autohtoni se vor întruni, luni, 8 iunie, pentru a lua o decizie. Pragmatic vorbind, decizia e una simplă. Nici un om sănătos la cap nu poate refuza o sumă dublă (aceeaşi ca în trecut, ţinînd cont că suma totală se împarte la 14 echipe, nu la 18, ca pînă acum) în dauna uneia cu riscuri mari de înjumătăţire. Campionatul viitor începe deja pe 11 iulie, (Botoşaniul nici n-a început bine vacanţa că trebuie să şi sune adunarea pentru primul meci din Europa, de pe 2 iulie), jucătorii îşi cer drepturile restante de 4-5 luni, cantonamentele trebuie plătite în avans, în condiţiile în care în Antalya majoritatea cluburile româneşti nu mai pot intra nici pînă în parcarea complexelor de 5 stele fără ordinul de plată avizat de bancă, din cauza renumelui de rău platnici!
Vocea răposatului Traian Tomescu pluteşte iar peste Liga 1. Laţul s-a strîns mai rău ca niciodată, iar fără banii de la ISB, şi aşa prea mulţi, multe grupări vor sucomba. Şi odată cu ele, întreg fotbalul românesc! Aşa că mai gîndiţi-vă!!

Tags: