Life

Chiftele de post. Cum se face, de fapt, rețeta pentru Postul Paștelui

Cum să prepari chiftele de post. De ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi pentru a găti această rețetă populară în Postul Paștelui.
27.02.2023 | 08:00
Chiftele de post Cum se face de fapt reteta pentru Postul Pastelui
Cum se prepară chiftelele de post. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Rețeta de chiftele de post este una dintre cele mai căutate în această perioadă, mai ales că este începutul Postului Paștelui. Este un fel de mâncare ușor de făcut, care nu necesită multe ingrediente.

Cum să faci cele mai bune chiftele de post

Ziua de 27 februarie 2023 marchează începutul Postului Paștelui Ortodox, care ține 40 de zile. Acesta este, în același timp, cel mai greu post din an, din cauza faptului că este destul de strict. Spre deosebire de Postul Crăciunului, cel al Paștelui are mult mai puține zile cu dezlegare la pește.

ADVERTISEMENT

Cu toate că cei care țin post nu trebuie să consume carne, ouă și lactate, există numeroase rețete sățioase care pot fi preparate acasă. Felurile de mâncare pe bază de legume sunt la fel de gustoase și nu necesită multe ingrediente sau un timp îndelungat de preparare.

De exemplu, chiftelele se pot găti și fără carne. Există mai multe variante de chiftele de post, una dintre cele mai cunoscute fiind cea pe bază de cartofi. Se prepară foarte ușor, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui.

ADVERTISEMENT

În plus, dacă nu vrei să gătești chiftelele în ulei, le poți prepara la cuptor și vor ieși la fel de delicioase. Consultă lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a găti acest fel de mâncare.

Aceste chiftele sunt pe bază de cartofi și orez și sunt perfecte pentru o masă de prânz sau pentru cină. Le poți servi și alături de o salată pe bază de legume crude, dar și împreună cu alte garnituri.

ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru chiftelele de post

  • 6 cartofi potriviți
  • 50 g orez
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de pesmet
  • o legătură pătrunjel
  • 4 căței usturoi
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper

Cartofii se pun la fiert în coajă și se lasă să se răcească bine după ce s-au gătit. Orezul se fierbe separat în trei măsuri de apă, până când se transformă în pilaf. În acest timp, se curăță morcovul și se dă pe răzătoarea mică, iar ceapa se toacă mărunt.

ADVERTISEMENT

Ceapa și morcovul se pun la călit în 2-3 linguri de ulei, după care se adaugă apă astfel încât să le acopere. Se lasă la foc mic până când apa se va evapora complet, iar legumele sunt gătite.

După ce cartofii se răcesc, se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea mare. Peste cartofi se adaugă legumele călite, orezul, pesmetul, pătrunjelul, usturoiul (dat prin presă), apoi sare și piper după gust, notează paginidebucate.ro.

Compoziția se amestecă bine și apoi, cu mâinile înmuiate în puțin nulei, se formează chifteluțe, iar acestea trebuie așezate într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Chiftelele se lasă la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când se rumenesc.

ADVERTISEMENT