News

China, acuzată că a ascuns mai multe zile pericolul prezentat de coronavirus. Reacția Guvernului de la Beijing

16.04.2020 | 11:38
China acuzata ca a ascuns mai multe zile pericolul prezentat de coronavirus Reactia Guvernului de la Beijing
ADVERTISEMENT

Autoritățile din China sunt acuzate că au ascuns mai multe zile pericolul prezentat de coronavirus şi au organizat în Wuhan, epicentru pandemiei, un banchet pentru zeci de mii de oameni.

China, acuzată că a ascuns mai multe zile pericolul prezentat de coronavirus

The Associaated Press a obținut mai multe documente prin care se arată clar că factorii de decizie din China au ascuns pentru șase zile pericol pe care îl prezintă pentru populație noul tip de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Conform news.ro, în a şasea zi de când oficialii chinezi au stabilit, în mod secret, că este posibil să aibă de-a face cu o pandemie, oraşul Wuhan din provincia Hubei a găzduit un eveniment la care au participat zeci de mii de oameni.

”Este teribil. Dacă ar fi luat atitudine cu şase zile mai devreme, ar fi fost mult mai puţini pacienţi şi unităţile snaitare ar fi făcut faţă. Am fi evitat colapsul sistemului medical din Wuhan”, a declarat Zuo-Feng Zhang, epidemiolog la Universitatea din California.

ADVERTISEMENT

China a pedepsit opt medici pentru ”lansare de zvonuri”

Întârzierea de şase zile a liderilor chinezi de la Beijing s-a adăugat celor aproximativ două săptămâni în care Centrul naţional pentru controlul şi prevenţia bolilor nu a înregistrat niciun caz din partea oficialilor locali, confirmă documentele obţinute de Associated Press.

În acea perioadă, între 5 şi 17 ianuarie, sute de oameni se prezentau la spitale din Wuhan, dar şi din ţară. Conform unor date neoficiale peste 3.000 de cazuri au fost înregistrate în acel interval.

ADVERTISEMENT

Pedepsirea a opt medici pentru ”lansare de zvonuri”, informaţie difuzată de televiziunea naţională pe 2 ianuarie, i-a făcut pe cei din sistemul sanitar să se teamă. ”Doctorilor din Wuhan le era frică. A fost o intimidare reală a unei întregi profesii”, a spus Dali Yang, profesor de Politică chineză la Universitatea din Chicago.

Guvernul chinez a negat în repetate rânduri că a ascuns informaţii în primele zile de la depistarea coronavirusului. ”Cei care acuză China de lipsă de transparenţă şi deschidere sunt nedrepţi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

ADVERTISEMENT

Guvernul din China pare să cenzureze cercetătorii care vor să afle originile COVID-19. Oamenii de știință sub obligați să accepte supervizarea Ministerului Științei și Tehnologiei din China.

ADVERTISEMENT