News

China, iertată de SUA, pentru balonul de spionaj? Blinken, în vizită la Beijing

Antony Blinken merge într-o vizită oficială în China. Se pare Washingtonul și Beijingul încearcă să scape de tensiunile create între cele două puteri.
10.06.2023 | 13:46
China iertata de SUA pentru balonul de spionaj Blinken in vizita la Beijing
Antony Blinken va pleca în China. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va efectua săptămâna viitoare o vizită în China, după ce aceasta fusese amânată în urma unui incident care a avut loc în februarie, când un balon chinez a intrat în spațiul aerian al SUA. Anunțul a fost făcut vineri de oficiali americani și a fost publicat de AFP.

Antony Blinken vizitează China

Antony Blinken urmează să ajungă la Beijing pe 18 iunie, iar aceasta va fi prima vizită a unui înalt diplomat american în China după ce predecesorul său, Mike Pompeo, s-a deplasat în octombrie 2018, conform surselor anonime citate. Până în prezent, vizita lui Blinken nu a fost anunțată oficial de Departamentul de Stat american.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a menționat recent că Washingtonul va furniza informații în legătură cu deplasările înalților responsabili americani “într-un viitor apropiat”, fără a oferi detalii suplimentare.

În noiembrie 2022, președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit în cadrul summitului G20 din Indonezia, marcând prima întrevedere între cei doi lideri de la preluarea mandatului de către Biden.

ADVERTISEMENT

În timpul întrevederii, cei doi lideri au convenit să coopereze în anumite dosare. Relațiile dintre cele două mari puteri au fost tensionate din nou în februarie, când un balon chinez a survolat teritoriul american și a fost considerat un ‘dispozitiv de spionaj” de către Washington. La acea vreme, Blinken și-a anulat în ultimul moment vizita programată în China.

Joe Biden, sfătuit să nu doboare balonul chinez

Cele două părți au căutat recent să reducă tensiunile, în special printr-o întâlnire desfășurată în luna mai la Viena, în spatele ușilor închise, între consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, și ministrul de externe chinez, Wang Yi.

ADVERTISEMENT

Descoperirea unui balon de spionaj chinez în spațiul aerian al SUA a adâncit tensiunile în relațiile dintre cele două țări. Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, guvernul american a monitorizat balonul pe parcursul mai multor zile, în timp ce acesta se deplasa deasupra nordului Statelor Unite. Ryder a subliniat că balonul se afla la o altitudine mult peste traficul aerian comercial și nu reprezenta o amenințare militară sau fizică pentru persoanele de la sol, conform informațiilor CNN.

Un oficial american important din domeniul apărării a menționat că înalți oficiali militari i-au recomandat președintelui Joe Biden să nu doboare balonul, deoarece exista temerea că resturile rezultate ar putea pune în pericol siguranța oamenilor de la sol.

ADVERTISEMENT

“Suntem siguri că acest balon de supraveghere la mare altitudine aparține Republicii Populare Chineze”, a declarat oficialul american din domeniul apărării. “Astfel de incidente au fost observate în ultimii ani, inclusiv înainte de actuala administrație”.  Cu toate că balonul s-a deplasat deasupra unor situri sensibile, oficialul a afirmat că acesta nu a prezintat un risc semnificativ în ceea ce privește colectarea de informații.

ADVERTISEMENT
Tags: