News

China vrea să închidă spațiul aerian la nord de Taiwan. Atacuri masive simulate de armata chineză în zonă

China are un plan de a închide temporar spațiul aerian la nord de Taiwan. Recent, armata chineză a simulat atacuri masive în zonă.
12.04.2023 | 19:42
China vrea sa inchida spatiul aerian la nord de Taiwan Atacuri masive simulate de armata chineza in zona
China a avut un plan de a închide spațiul aerian la nord de Taiwan, pentru trei zile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultimele zile au apărut informații conform cărora China intenționează să închidă, în perioada 16-18 aprilie, spaţiul aerian la nord de Taiwan. Decizia, una extrem de gravă, ar fi afectat zborurile din întreaga regiune.

China a avut un plan de a închide spațiul aerian la nord de Taiwan, pentru trei zile

Au fost îngrijorări mari la Taipei. Presa internațională a scris, în debutul acestei zile, că Beijingul are în plan să închidă timp de trei zile spaţiul aerian la nord de Taiwan. Informația a fost furnizată de agenția Reuters.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii nu au reuşit să obţină comentarii din partea ministerelor de externe de la Beijing şi Taipei. Sursele agenției erau toate din afara Chinei. O astfel de interdicţie ar fi afectat serios regiunea din nordul Taiwanului.

Un specialist în aeronautică a afirmat că interzicerea zborurilor ar fi avut un impact semnificativ asupra traficului aerian. Măsura ar fi afectat 60-70% din zborurile dintre nord-estul și sud-estul Asiei. Ar fi fost afectate și zborurile dintre Taiwan și Coreea de Sud, Japonia și zona Americii de Nord.

ADVERTISEMENT

La orele după-amiezii, Taiwanul a avut o primă reacție pe acest subiect. Ministerul Transporturilor de la Taipei a declarat că zona de excludere a zborului va exista, dar va fi limitată la o perioadă scurtă, duminică.

Taiwanul s-a opus vehement planurilor de a opri zborurile în perioada 16-18 aprilie. Durata plănuită de Beijing, de trei zile, s-a redus în final la doar 27 de minute, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Atacuri masive simulate de armata chineză în zonă

Luni seara, China a anunțat încheierea mai multor zile de exerciții militare. Zeci de aeronave de luptă au zburat în apropierea spațiului aerian al Taiwanului. Forțele chinezești au simulat raiduri asupra insulei.

De altfel, o hartă a traseelor de zbor, publicată de Ministerul Apărării de la Taipei, a arătat mai multe avioane de luptă chinezești, la est de insulă. Din ele reiese că Beijingul simulează pentru prima dată lovituri și din alte direcții.

ADVERTISEMENT

Miercuri, liderul chinez Xi Jinping a cerut forţelor armate ale ţării “să consolideze pregătirea militară pentru lupta reală”. Acesta a mai spus că armata trebuie să fie gata “să apere cu fermitate drepturile şi interesele maritime ale Chinei”.

Testele armatei Chinei au avut loc ca un răspuns față de decizia președintelui Taiwanului, Tsai Ing-Wen, de a se întâlni cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, săptămâna trecută.

Miercuri, Tsai a afirmat că deplasarea ei în SUA a arătat angajamentul insulei de a apăra democrația, deoarece armata taiwaneză este așteptată să înceapă propriile exerciții. Tsai a spus că este esențial ca democrațiile să se unească în timp ce se confruntă cu un ”expansionism autoritar continuu”.

ADVERTISEMENT
Tags: