Life

Chinurile prin care a trecut Constantin Tănase. Ce făcea actorul în tinerețe pentru a avea bani de o pâine

Constantin Tănase a avut de depășit perioade extrem de dificile înainte de a deveni unul dintre cei mai de renume actori din România.
11.04.2023 | 06:58
Chinurile prin care a trecut Constantin Tanase Ce facea actorul in tinerete pentru a avea bani de o paine
Chinurile prin care a trecut Constantin Tănase. Sursă foto: Teatrul de Revistă / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Constantin Tănase este cu siguranță un nume care nu va fi uitat prea curând în România. El a fost unul dintre cei mai de renume actori din țara noastră. Drept dovadă, Teatrul de Revistă îi poartă numele chiar și în ziua de astăzi.

Constantin Tănase și visul de a deveni actor

Și totuși ce dramă ascunde în spate marele actor? Constantin Tănase nu a avut deloc o viață ușoară. Acesta s-a născut într-o familie destul de modestă în vara anului 1880. Mama actorului era casnică, pe când tatăl său era laborant la farmacie.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui lucru însă, în familia sa, voia bună și cântecele populare românești nu au lipsit niciodată. La capitolul studii, Constantin Tănase nu avea o pasiune prea mare pentru învățat. Totuși, s-ar părea că ani mai târziu teatru era cel care o să îi stârnească în final interesul. 

Încă de când era la școală, actorul mergea la spectacolele organizate la Grădina Pîrjoala. Acolo se juca teatru popular, iar mai apoi, Constantin Tănase avea să fie inspirat. A ajuns să își creeze propriul grup de actori amatorii cu ajutorul unor prieteni buni.

ADVERTISEMENT

Iar în beciul casei a avut loc și prima lui reprezentație. Au urmat și alte spectacole, ținute într-un hambar. Visul său însă avea să fie unul dificil de urmat. Deși a fost pasionat de teatru, acesta a ajuns să se înscrie la liceul militar din Iași.

Cum a reușit actorul să îl impresioneze pe Nottara

Mai apoi, la examenul medical a fost respins, drept urmare, actorul s-a reorientat către un liceu din Brăila. Din cauza lipsei banilor însă, acesta și-a abandonat studiile și a devenit învățător la țară. Nu a durat mult această carieră, pentru că actorul a avut mai multe conflicte cu conducerea școlii.

ADVERTISEMENT

Și iată că atunci a luat și decizia de a pleca la București. Ajuns în Capitală, Constantin Tănase s-a înrolat ca voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti. După armată, acesta s-a înscris la şcoala de telegrafişti însă visul său încă îl măcina destul de tare.

Drept urmare, el s-a înscris și la Conservatorul de Artă Dramatică. Și se pare că alegerile făcute până acuma aveau să-i fie de mare folos. Actorul s-a dus la examenul de admitere în haine militare, pentru că nu avea altele. Iar acest gest avea să îl impresioneze pe un membru al comisiei de admitere, C.I. Nottara.

ADVERTISEMENT

El a fost cel care l-a luat pe actor la clasa lui de comedie, fiind impresionat de atitudinea lui. ”Ăsta are în el un comic natural, vorbeşte doar şi râzi de el”, ar fi spus Nottara despre Tănase. Mai apoi însă a urmat o perioadă dificilă.

Ce făcea Constantin Tănase pentru o singură pâine

Pentru a putea mânca, Constantin Tănase a început să vândă unsoare pentru copitele cailor. De asemenea, acesta cânta și în corul bisericii. Chiar și așa, banii pe care îi făcea erau suficienți doar pentru o singur pâine în unele zile. Tocmai din acest motiv, actorul a decis să se angajeze în armată.

Nu a renunțat la studii, iar la cursurile de teatru venea îmbrăcat în hainele de militar, pentru că nu avea bani pentru a-și cumpăra altele noi. Chiar el povestea la un moment dat că aceea a fost cea mai ”neagră mizerie” din viața lui. ”Am trăit în cea mai neagră mizerie pe care şi-o poate închipui cineva”, povestea actorul.

În 1905, visul lui Constantin Tănase avea însă să devină realitate, iar ce a urmat apoi a fost cu mult mai spectaculos. Acesta a absolvit studiile de teatru, a devenit actor, juca pe diferite scene, iar în anul 1017 s-a și căsătorit cu Virginia Niculescu. Cariera lui a prins culoare cum nici măcar nu s-ar fi așteptat vreodată.

Și totuși cum a arătat finalul carierei pentru Constantin Tănase? Unele lucruri rămân în continuare un mister. Marele actor s-a stins din viață în vara anului 1945. El a fost găsit mort în propria casă din București, iar zvonurile spuneau că Armata Roșie l-ar fi ucis.

Asta în condițiile în care înainte de a înceta din viață, acesta a fost arestat. Pe de altă parte, oficial, s-a spus că actorul a murit din cauza unei amigdalite. Aceasta ar fi fost dobândită din cauza unei ”beri reci”, după cum se spunea la acea vreme.

ADVERTISEMENT