News

CIA l-ar fi informat pe Zelenski în ianuarie despre planurile de invazie ale Rusiei

Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în luna ianuarie și la- informat despre planurile Federației Ruse legate de invazia care a avut loc pe 24 februarie.
05.04.2022 | 10:26
CIA lar fi informat pe Zelenski in ianuarie despre planurile de invazie ale Rusiei
ADVERTISEMENT

Wall Street Journal a făcut publice o serie de detalii legate de activitatea CIA și activitatea directorului acestei instituții, William Burns, în lunile de dinaintea invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei.

Întâlniri de culise pentru a preveni un război

După cum arată jurnaliștii americani, William Burns ar fi avut două întâlniri de culise foarte importante în Europa de Est. În una dintre aceste întrevederi, directorul CIA i-ar fi transmis lui Vladimir Putin un avertisment din partea statelor occidentale.

ADVERTISEMENT

Mai exact, acesta i-ar fi transmis liderului de la Kremlin că, în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei, statele occidentale ar urma să impună o serie de sancțiuni dure asupra Federației Ruse.

Trebuie precizat faptul că înainte de a se afla la conducerea CIA, William Burns a lucrat în administrația președintelui Barack Obama. În plus, el are o bogată experiență cu liderii ruși, fiind ambasador al SUA la Moscova.

ADVERTISEMENT

Burns l-a avertizat pe Zelenski de planurile Rusiei

După cum mai notează presa americană, la jumătate lunii ianuarie, directorul CIA a avut o întâlnire importantă și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Burns i-ar fi oferit detalii despre planurile de atac ale Rusiei.

Mai exact, informațiile CIA arătau că comandanții armatei ruse pregăteau un atac rapid asupra Kievului, cucerirea aeroportului Hostomel reprezentând un pas important în acest plan.

ADVERTISEMENT

“La mijlocul lunii ianuarie, directorul CIA, William Burns, a făcut o călătorie secretă la Kiev pentru a-l vedea pe Zelensky. Statele Unite aveau atunci și mai multe informații despre planul de atac al Rusiei, inclusiv că a implica un atac rapid asupra Kievului, dinspre din Belarus. Directorul CIA a furnizat o informație vitală care a ajutat Ucraina în mod semnificativ în primele zile ale războiului: el a avertizat că forțele ruse intenționează să folosească de Aeroportul Antonov din Hostomel, în apropiere de capitala ucraineană, pentru a trimite trupe pentru cucerirea Kievului și a înlocui guvernul”, notează jurnaliștii americani.

În plus, informațiile obținute de agenția de informații americană arătau că Kremlinul se aștepta ca în invazia sa asupra Ucrainei să primească ajutorul unei părți a armatei ucrainene. Rușii mizau pe un scenariu asemănător anexării peninsulei Crimeea.

ADVERTISEMENT

Ancheta jurnaliștilor de la Wall Street Journal acoperă și oferta Statelor Unite ale Americii de a-l evacua pe Volodimir Zelenski. Incidentul a ajuns la scurt timp în presa internațională și asta deoarece președintele ucrainean ar fi cerut muniție în locul evacuării.

ADVERTISEMENT