News

Ciclonul care a făcut ravagii în Slovenia, ajunge în România. Avertisment oficial de la ANM

Vești îngrijorătoare de la ANM. Ciclonul care a adus precipitații record în Slovenia ce au dus la inundații catastrofale va afecta și țara noastră
06.08.2023 | 22:24
Ciclonul care a facut ravagii in Slovenia ajunge in Romania Avertisment oficial de la ANM
România va fi prinsă între caniculă și furtuni Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Cea mai mare parte a teritoriului României se află sub incidența unor avertizări cod portocaliu și cod galben de fenomene extreme. O masă de aer rece care a pătruns în România a intrat în contact cu masa de aer cald din țara noastră rezultând instabilități puternice, explică Roxana Bojariu de la ANM.

Avertisment de la ANM privind vremea instabilă

În ciuda furtunilor prognozate, nu scăpăm nici de caniculă. Climatologul Roxana Bojariu a explicat cum va fi influențată vremea în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

“Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse.

Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice, de unde și codurile respective.

ADVERTISEMENT

Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații. De luni, în zona sud-est a țării vom avea temperaturi ridicate până la 32 de grade”, a explicat climatologul la Antena 3 CNN.

Roxana Bojariu: ”Vom avea din nou o masă de aer cald”

Deși luna august ar trebui să fie una stabilă, cu vreme caldă și puține instabilități, anul acesta avem parte de o lună august atipicăa mai explicat specialistul ANM.

ADVERTISEMENT

”Spre sfârșitul săptămânii vom avea din nou o masă de aer cald. Vreme frumoasă și caldă pentru vineri sâmbătă, duminică.

Luna august 2023 începe furtunos, cu multe instabilități, chiar cu contraste foarte mari între regiuni. Un lucru atipic pentru ce-a mai liniștită lună din an, teoretic.

ADVERTISEMENT

Avem aceste instabilități pentru că aerul rece cu aerul cald, împreună precipită ploi și cu cât este contrastul mai mare, cu atât manifestările sunt mai severe: intensificări de vânt, episoade de grindină, descărcări electrice.

Cazuri extreme sunt cele cu furtuni care ajung să dezvolte tornade. Trebuie să urmărim acele prognoze cu anticipare imediată”, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: