News

Ciclonul din Mediterană aduce furtuni și vijelii în România. Șefa ANM: ”Posibil să creștem gradul de agravare” 

Ciclonul format în Marea Mediterană va aduce furtuni și vijelii puternice în România. ANM spune că urmează zile cu instabilitate accentuată.
24.05.2023 | 23:54
Ciclonul din Mediterana aduce furtuni si vijelii in Romania Sefa ANM Posibil sa crestem gradul de agravare
Ciclonul din Mediterană aduce furtuni și vijelii în România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În următoarele zile, ciclonul din Mediterană va aduce aduce furtuni și vijelii puternice și în România. ANM avertizează că gradul de instabilitate se va accentua și fenomenele severe vor cuprinde majoritatea zonelor.

Ciclonul din Mediterană aduce furtuni și vijelii în România

Încă de miercuri, 24 mai, meteorologii au emis alertă cod galben de furtuni pentru 13 județe. Avertizarea s-a concretizat, iar în unele zone au fost adevărate ruperi de nori care au creat mari probleme. Este cazul orașului Cluj-Napoca, inundat de o ploaie de 30 de minute.

ADVERTISEMENT

Din păcate, astfel de fenomene vor fi tot mai multe și pe areale tot mai extinse în acest final de lună mai. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat ce va urma în România în perioada următoare.

Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/mp chiar 30-40 l/mp”, spune Mateescu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Conform șefei ANM, în următoarele ore vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală care pot depăși 55-60 km/h și nu în ultimul rând, izolat, căderi de grindină și descărcări electrice intense.

Cu siguranță mâine este posibil să extindem această atenționare (n.r. cod galben), pentru că în următoarele 2 zile instabilitatea va fi de interes în cea mai mare parte a țării, cu valori ale cantităților de precipitații care pot depăși la nivel local 20-25l/mp și punctiform 30-40l/mp este o perioadă favorabilă acestor condiții de instabilitate”, mai adaugă meteorologul.

ADVERTISEMENT

Șefa ANM: ”Posibil să creștem gradul de agravare”

În contextul ciclonului dezvoltat în Marea Mediterană, directorul ANM a spus că sunt șanse ca în următoarele zile fenomenele meteo să devină extreme. Vor fi emise și atenționări meteorologice de tip nowcasting.

Este posibil să creștem gradul de agravare în condițiile în care observăm dinamica modelelor că indică o astfel de probabilitate“, a mai spus Elena Mateescu la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT

Un cod galben de furtuni și vijelii a fost în vigoare miercuri, în mai multe județe. S-au semnalat, în special în vestul țării, descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…60 km/h), vijelii şi grindină.

ADVERTISEMENT