News

Ciclonul Monica a ajuns în România și a adus frig, ploi și ninsori. Când se schimbă vremea

Frig, ploi și ninsori, după ce România a fost lovită de ciclonul Monica. Meteorologii ANM anunță când se va schimba vremea.
14.03.2024 | 07:21
Ciclonul Monica a ajuns in Romania si a adus frig ploi si ninsori Cand se schimba vremea
Frig, ploi și ninsori. Când se schimbă vremea în România. colaj Fanatik/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Ciclonul Monica a adus fenomene extreme în vestul Europei, iar acum a ajuns și în România. Deși suntem în prima lună de primăvară, frigul, ploile și ninsorile au pus stăpânire pe întreaga țară. Meteorologii spun când se schimbă vremea.

România, lovită de ciclonul Monica. Frig, ploi și ninsori în toată țara

România se află sub informare meteorologică de vreme rea, până vineri dimineața, 15 martie, la ora 10:00. În toate regiunile vor fi precipitații, iar temperaturile scad semnificativ. De asemenea, va continua să ningă în zona montană, la altitudini de peste 1200 m.

ADVERTISEMENT

În estul Transilvaniei și în jumătatea de nord a Moldovei vor fi precipitații mixte. Fenomenele meteorologice sunt aduse de ciclonul Monica, care a ajuns pe teritoriul țării dinspre Atlantic. Stratul de zăpadă din zona montană este consistent.

De exemplu, în zona Bâlea Lac, troienele sunt de aproape doi metri. În aceste condiții, riscul de producere a unor avalanșe este ridicat în Munţii Făgăraş şi în Masivul Bucegi, fiind evaluat la 4, pe o scară de la unu la cinci, conform salvamontiștilor.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere ninsorile din ultima perioadă, salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Braşov îndeamnă turiştii să evite drumeţiile în masivele Făgăraş şi Bucegi.

Avertismentul vine în urma evaluărilor recente care indică un risc de gradul 4 – MARE de avalanşă în aceste zone. În ciuda frumuseţii sale, muntele poate deveni extrem de periculos, mai ales sub impactul condiţiilor meteorologice severe”, a informat Salvamont Braşov.

ADVERTISEMENT

Furtuna Monica a făcut ravagii în Franța, acolo unde șapte oameni au murit, fiind luați de ape. Și în Italia au fost probleme serioase. Orașul Gressoney, din nordul țării, a fost a izolat pentru 24 de ore, după ce două avalanșe au blocat drumurile.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Meteorologii spun că vremea se va schimba de vineri, 15 martie. Vorbim de temperaturi ridicate, ce vor depăși normalul acestei perioade. „În weekend vor fi, în unele zone, peste ce ar trebui să înregistrăm în această perioadă. Sunt aceste alternanţe de zile calde cu zile rece”, a transmis Alexandra Roșioară, meteorolog ANM, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Însă, vremea frumoasă nu va ține prea mult. La finalul weekendului, de duminică seara, un nou val de ploi, frig și ninsori va ajunge în România. De asemenea, meteorologii spun că trebuie să ne așteptăm și la furtuni.

ADVERTISEMENT