Life

Cinci lucruri pe care nu e bine să le faci de Sfinţii Mihail şi Gavril. Greşelile pe care mulţi credincioşi le comit de sărbătoarea de pe 8 noiembrie

Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți pe data de 8 noiembrie. Ce nu este bine să faci în această zi, trecută în calendar cu cruce roșie.
08.11.2023 | 00:03
Cinci lucruri pe care nu e bine sa le faci de Sfintii Mihail si Gavril Greselile pe care multi credinciosi le comit de sarbatoarea de pe 8 noiembrie
Ce nu este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavril. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT
07-11-2023
22:07

Sfinții Mihai și Gavril 2023, sărbătoare mare înainte de Postul Crăciunului

În 2023, sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, pică miercurea. Este prima sărbătoare importantă a lunii noiembrie, lună în care începe și Postul Crăciunului. Se ține cont de foarte multe tradiții obiceiuri și superstiții, după cum vom vedea în cele ce urmează. 

Anual, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavril, notați în calendar cu cruce roșie. Acest simbol reprezintă importanța acestei zile.

Cinci lucruri pe care să nu le faci în ziua de Sfinții Mihail și Gavril. Din ce cauză

De Sfinții Mihail și Gavril sunt interzise o serie de lucruri, care odată săvârșite înseamnă păcat. Iată mai jos cinci dintre ele.

ADVERTISEMENT

-În primul rând, pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, nu este bine să te ocupi de treburi gospodărești, precum agricultura sau sarcini ce țin de întreținerea locuinței. Inclusiv spălatul și cusutul sunt interzise.

Din popor se spune că cel care va munci în ziua de Sfinții Mihail și Gavril nu va avea parte de reușite și fericire în viață. Chinul va dura până în ceasul morții.

ADVERTISEMENT

-O altă regulă este să eviți bârfele, mânia și certurile. Orice persoană pe care o observi că vrea să te aducă în acest pas, evit-o, căci nu doar că îți va crea o stare de neplăcere, dar te va determina să păcătuiești.

Evită să faci lucruri rele de Sfinții Mihail și Gavril

-Nu fă rău nimănui. Orice gând de răzbunare sau ideea de a întinde o capcană, a ironiza pe cineva ți se va întoarce într-un mod neplăcut, de două ori mai dur decât intenția proprie.

ADVERTISEMENT

-Nu-L înjura pe Dumnezeu și nu ironiza tot ce ține de biserică. Marii sfinți au spus, de fapt, dintotdeauna ca numele lui Dumnezeu să nu fie pomenit în contexte negative, căci vei avea parte doar de necazuri.

Dimpotrivă, încearcă să te rogi către Sfinții Mihail și Gavril și să mergi la biserică. În multe zone ale țării, românii merg la slujbă și dau de pomană în memoria celor decedați, dar și pentru cei vii.

ADVERTISEMENT

-Nu se frământă pâine. De Sfinții Mihail și Gavril a te abține de la treburile gospodărești înseamnă inclusiv a nu înmuia și frământa pâine. Aceasta se face cu o zi înainte.

În diferite parți din țară, gospodinele pregătesc anterior sărbătorii Sfinții Mihail și Gavril colaci, pe care îi împart în memoria celor plecați din această lume.

ADVERTISEMENT