News

Cinci morți după ce un lift s-a prăbușit într-un hotel din Bali. Cum s-a produs tragedia

Incident șocant la un complex turistic din Bali, unde cinci persoane au murit după ce au căzut în gol cu liftul în urma unei defecțiuni de ordin tehnic.
07.09.2023 | 19:38
Cinci morti dupa ce un lift sa prabusit intrun hotel din Bali Cum sa produs tragedia
Cinci morți după ce un lift s-a prăbușit într-un hotel din Bali
ADVERTISEMENT

Poliția investighează acum defecțiunea catastrofală a liftului care a provocat moartea a cinci angajați. Accidentul a fost raportat în stațiunea Bali, la hotelul Ayuterra Resort din Ubud, în jurul orei 13:00. Cel mai probabil cablul ascensorului s-a rupt atunci când transporta trei femei și doi bărbați.

Cinci morți după ce un lift s-a prăbușit într-un hotel din Bali

Victimele au căzut într-o râpă de 100 de metri, astfel că salvatorii nu au mai putut să-i ajute. Potrivit anchetatorilor, cei cinci lucrau în departamentul de menaj al hotelului, fiind identificați ca Sang Putu Bayu Adi Krisna, 19 ani, Wayan Aries Setiawan, 23 de ani, Ni Luh Superningsih, 20 de ani, Kadek Hardiyanti, 24 de ani, și Kadek Yanti Pradewi, 19 ani.

ADVERTISEMENT

Dacă două persoane au murit pe loc, alte trei victime au murit la spital. Tragedia a fost surprinsă de camerele de supraveghere ale hotelului, astfel că moartea oamenilor a fost filmată. În această filmare se vede cum liftul acționat prin cablu se prăbușește pe o pistă abruptă care făcea legătura între partea superioară a hotelului și instalațiile aflate mai jos pe faleza resortului.

Cel care a auzit țipetele victimelor a fost un bucătar de la hotel, Ketut Suwiarta, cel care a alertat serviciile de urgență atunci când a realizat ce s-a întâmplat. Șeful poliției din Ubud, Made Uder, a transmis presei că cel mai probabil cablul s-a rupt pentru că nu a rezistat la greutatea cumulată a victimelor.

ADVERTISEMENT

“Cablul oscilant de oțel nu a fost suficient de puternic pentru a trage în sus greutatea, care era destul de mare, iar pană de siguranță sau frâna nu a funcționat, astfel că liftul a alunecat în jos cu viteză mare. Ca urmare, cei cinci pasageri din lift au murit”, a transmis reprezentantul poliției.

Mai mult, autoritățile cred că liftul nu avea o frână de siguranță, cu toate că acum viceguvernatorul adjunct din Bali, Cok ACe, a anunțat că a văzut cu ochii săi un permis care arată că liftul a fost declarat sigur în cadrul inspecțiilor de rutină din noiembrie 2022. Cu toate acestea, șeful poliției din Gianyar, Ketut Widiada, a prezentat un alt scenariu.

ADVERTISEMENT

Mai eaxct, Widiada a anunțat că polițiștii vor investiga dacă prăbușirea liftului a fost cauzată de o reducere intenționată a numărului de cabluri de susținere, mai ales că în 2019 același lift era filmat în timp ce funcționa cu ajutorul a trei cabluri, iar în momentul accidentului acesta funcționa cu ajutorul unui singur cablu.

Cel mai probabil oaspeții din stațiune au fost mutați în locuri de cazare alternative în timp ce se desfășoară investigații. Costurile funeraliilor vor fi acoperite de proprietarul resortului. Mai mult, fiecare familie îndurerată va primi câte 4.000 de dolari despăgubiri, cu condiția că nu vor da în judecată resortul.

ADVERTISEMENT

Insula Bali este vizitată lunar de aproximativ 300.000 de turiști, însă până acum nimeni nu și-a pus problema că un astfel de incident s-ar putea întâmpla într-un resort de lux. Asta, în condițiile în care turiștii își asumă mereu riscul că în această țară pot să existe cutremure urmate de tsunami, printre altele.

ADVERTISEMENT