Campania de dezinformarea a fost condusă de republicani. Fostul președinte Donald Trump și alte figuri proeminente de dreapta au profitat de problemele tehnice din unele state-cheie pentru a sugera fără temei că ar fi existat o neregulă intenționată.
Donald Trump a făcut, de asemenea, o afirmație nefondată privind o fraudă electorală în masă.
Iată unele dintre primele afirmații false sau înșelătoare pe care CNN a reușit să le demonteze până acum.
Donald Trump, care a afirmat în mod repetat și fals că a existat o fraudă electorală în masă în alegerile din 2020, a sugerat marți pe rețelele de socializare, în mod nefondat, că o astfel de fraudă ar putea avea loc la alegerile parțiale din 2022.
“Se întâmplă același lucru cu frauda electorală ca în 2020????”, a scris fostul președinte marți după-amiază pe platforma sa Truth Social.
Nu a existat nicio dovadă de fraudă electorală pe scară largă sau care să schimbe rezultatele în alegerile din 2020 și nici marți nu existau semne de fraudă electorală semnificativă în alegerile parțiale din 2022.
Frauda electorală reprezintă de obicei o fracțiune infimă din buletinele de vot exprimate în alegerile din SUA.
Trump a făcut afirmația sa de marți pe fondul unei serii de postări pe rețelele de socializare în care s-a plâns de dificultăți tehnice felurite în unele state. Nu a existat nicio dovadă că vreuna dintre aceste probleme ar fi implicat un abuz intenționat, cu atât mai puțin “fraudă electorală”.
Districtul Maricopa, cel mai populat din Arizona, a dezmințit pe Twitter afirmația falsă a unei personalități republicane proeminente din ziua alegerilor cu privire la timpii de așteptare la vot.
Charlie Kirk, fondatorul și președintele grupului de dreapta Turning Point USA, a transmis marți un mesaj pe Twitter către cei 1,8 milioane de urmăritori ai săi: “Minim 2 ore de așteptare la majoritatea secțiilor de votare din Maricopa. Democrații care conduc alegerile aici știau că acest lucru se va întâmpla. Blocaj de trafic intenționat. NU-I LĂSAȚI SĂ FACĂ DIN NOU 2020. AȘTEPTAȚI LA COADĂ ȘI VOTAȚI.”
Tweetul a fost inexact.
Alegerile din comitatul Maricopa nu sunt coordonate de democrați: șeful biroului electoral, Stephen Richer, și președintele Consiliului de Supraveghere, Bill Gates, sunt amândoi republicani.
Iar monitorul online al districtului privind timpii de așteptare a arătat că zeci de secții de votare au avut așteptări de sub cinci minute, inclusiv multe dintre ele fără nicio așteptare. Alegătorii din district au voie să voteze în orice locație pe care o aleg.
În ziua alegerilor, Maricopa a întâmpinat probleme tehnice cu dispozitivele de centralizare la aproximativ 20% dintre secțiile de votare, potrivit oficialilor din district, marți dimineață.
Problema a determinat oficialii să le ceară alegătorilor afectați să își pună buletinul de vot într-o urnă securizată pentru numărare, să aștepte rezolvarea problemelor cu tabulatoarele sau să meargă să voteze într-o altă locație din zonă.
Dar nu a existat niciun indiciu de fraudă.
Districtul Maricopa a declarat în tweet-ul său ca răspuns la tweet-ul lui Kirk: “Nicio parte a tweet-ului de mai jos nu este exactă. Marea majoritate a centrelor de votare înregistrează timpi de așteptare sub 30 de minute și, fie prin tabulator, fie prin urna de vot securizată, toți alegătorii sunt deserviți”.
Adepții teoriilor conspirației avertizează alegătorii să “verifice dacă există nume de rețele și conexiuni WiFi” în interiorul și în afara secțiilor de votare, o nouă iterație a conspirației demontat conform căreia mașinile de vot sunt conectate la internet și pot schimba voturile de la distanță.
“Verificați conexiunile WiFi atât în interiorul, cât și în afara locațiilor de votare. Mașinile electorale nu ar trebui să fie conectate la internet. Faceți o captură de ecran pentru a raporta neregulile pentru anchetă”, se arată într-un tweet.
Apelurile lansate pe site-uri de socializare precum Telegram și Twitter se fac ecoul unor teorii ale conspirației anterioare, dezmințite, potrivit cărora mașinile de vot sunt conectate la internet, permițând astfel manipularea de către terți sabotori sau funcționari electorali pentru a schimba voturile de la un candidat la altul.
În realitate, “mașinile de vot” care marchează efectiv buletinele de vot nu sunt de obicei conectate direct la internet, în ciuda acuzațiilor celor care susțin teoria conspirației electorale.
Sistemele de vot mai mari pot fi conectate la internet, adesea pentru a utiliza software-ul de gestionare a alegerilor folosit pentru a programa mașinile și pentru a le testa, dar acest lucru ar trebui să aibă loc înainte de votare.
În multe state, secțiile de votare folosesc WiFi pentru a accesa registrele electorale electronice pentru a verifica eligibilitatea alegătorilor.
Marți, au existat incidente izolate în care aceste cărți electronice de vot – laptopuri folosite de lucrătorii electorali pentru a se asigura că alegătorii sunt înregistrați – nu au funcționat la secțiile de votare din Detroit, Michigan, din cauza unor probleme informatice, dar acest lucru nu a împiedicat niciun alegător să voteze.
“Mașinile de vot” care marchează efectiv buletinele de vot nu sunt, de obicei, conectate direct la internet. Dar piesele de sprijin care alcătuiesc procesul de votare pot fi – cum ar fi software-ul de gestionare a alegerilor care este utilizat pentru a programa în prealabil mașinile de vot.
Trump și-a îndemnat adepții să “protesteze”, iar candidatul republican la funcția de secretar de stat din Michigan a afirmat în mod fals că “frauda” a fost de vină pentru ceea ce oficialii au numit o “eroare de date inofensivă” în Detroit.
În momentul în care Trump a intervenit, Departamentul de Stat din Michigan abordase deja ceea ce s-a întâmplat la anumite secții de votare din Detroit și a declarat că a fost identificată o soluție. Soluția respectivă a fost trimisă la secțiile de votare până la ora 11 dimineața.
Chiar și atunci când situația era încă în curs de analiză, “alegătorii au putut vota întotdeauna”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din Michigan, Jake Rollow, reporterilor.
“În niciun moment nu a existat, a existat vreo incapacitate de a procesa un alegător care s-a prezentat”, a spus el.
Rollow a precizat că au existat “câteva rapoarte” privind probleme izolate cu registrele de vot electronic la unele secții din Detroit. Cărțile de vot electronice sunt laptopuri care au o descărcare statică a listei de înregistrare a alegătorilor, a spus Rollow.
Atunci când alegătorii ajung la secția de votare, lucrătorii electorali îi verifică pe baza unui registru electronic pentru a se asigura că sunt înregistrați, că se află în secția corectă și că nu au votat deja prin corespondență.
Secțiile de votare au copii de rezervă pe hârtie pentru a verifica alegătorii, a spus Rollow.
Departamentul Electoral al orașului Detroit a explicat într-o declarație că unele cărți de vot electronice au afișat un mesaj incorect care spunea: “Buletinul de vot nr. a fost deja emis ca buletin de vot pentru alegătorii absenți”, din cauza unei “erori de date inofensive”, dar acest lucru nu înseamnă că cineva a încercat să voteze de două ori.
Cu toate acestea, Kristina Karamo, candidata republicană la funcția de secretar de stat din Michigan, a scris pe Twitter că a avut loc o “fraudă” și o “infracțiune”.
Iar Trump a susținut pe contul său de pe Truth Social: “situația votului prin corespondență din Detroit este FOARTE REA. Oamenii se prezintă la vot doar pentru a li se spune: ‘îmi pare rău, ați votat deja’. Acest lucru se întâmplă în număr mare, și în alte părți. Protestați, protestați, protestați, protestați!”.
Rollow a explicat că, uneori, aceleași numere sunt folosite pentru voturile personale și pentru cele prin corespondență, deoarece sunt seturi separate de buletine de vot, iar tehnologia ar trebui să ignore acest lucru.
În cazul în care lucrătorii electorali au întâlnit această problemă, au fost instruiți să marcheze un buletin de vot cu un “X” pentru a clarifica faptul că buletinul de vot a fost emis în persoană, a spus el.
Unii alegători care au fost afectați mai devreme în cursul dimineții au primit un buletin de vot provizoriu, a declarat Rollow. Aceste buletine de vot provizorii vor fi numărate ca și cum ar fi fost buletine de vot standard, iar alegătorii nu trebuie să ia nicio măsură suplimentară, a spus el.
“Măsurile de protecție au fost deja și au existat întotdeauna pentru a proteja pe oricine de a vota de două ori”, a declarat Rollow mai târziu în cursul după-amiezii, adăugând că “nu s-ar fi putut întâmpla în această situație”.
Un oficial electoral din Wisconsin a respins afirmațiile făcute pe rețelele de socializare care sugerează că un lucrător electoral prezentat într-un clip de știri a completat în mod necorespunzător buletinele de vot.
Bărbatul a apărut în imagini dintr-un centru de votare difuzate în cadrul unei emisiuni de la Fox News, stând la o masă cu un teanc de buletine de vot în fața sa, uitându-se dintr-o parte în alta în timp ce răsfoia paginile și făcea semne pe documente cu pixul.
Oamenii de pe rețelele de socializare au reclamat acțiunile bărbatului, întrebându-se dacă acesta făcea ceva ilegal.
Dar secretarul districtului Dane County, Wisconsin, a declarat că a analizat incidentul și a stabilit că bărbatul din filmuleț era un lucrător electoral care parafa și indica numărul secției de votare pe spatele buletinelor de vot, în pregătirea pentru a le înmâna alegătorilor.
“Acest proces este impus prin lege și face parte din procesul de verificare și echilibrare”, a declarat Scott McDonell, secretarul districtului Dane.
Unele postări pe rețelele de socializare despre clipul video au suspectat, de asemenea, în mod eronat, că incidentul a avut loc într-un centru electoral din Philadelphia, dar un purtător de cuvânt al districtului Philadelphia a precizat că acesta nu a avut loc la o secție de votare din oraș.