News

Trump pune deja sub semnul întrebării rezultatele alegerilor parțiale. ”O luăm de la capăt!”

Fostul președinte american Donald Trump și alți republicani pun deja sub semnul întrebării rezultatele scrutinului de la jumătatea mandatului
07.11.2022 | 22:01
Trump pune deja sub semnul intrebarii rezultatele alegerilor partiale O luam de la capat
Donald Trump lansează deja acuzații de fraudă Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Donald Trump a publicat marți o postare pe rețelele de socializare pentru a pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor de la jumătatea mandatului în statul decisiv critic Pennsylvania.

Trump pune deja sub semnul întrebării rezultatele alegerilor parțiale

“Iată că o luăm de la capăt!”, a scris el. “Alegeri trucate!”, scrie CNN.

Presupusele dovezi ale lui Trump? Un articol de pe un site de știri de dreapta care mai degrabă a demonstrat că nu există nicio fraudă. Articolul a ridicat în mod nefondat suspiciuni cu privire la datele despre buletinele de vot absente pe care relatarea nu le-a explicat clar.

ADVERTISEMENT

În 2020, Trump și aliații săi au depus un efort prelungit pentru a discredita în avans rezultatele alegerilor prezidențiale, petrecând luni de zile pentru a pune bazele afirmațiilor lor false postelectorale potrivit cărora alegerile au fost furate.

Acum, în săptămânile premergătoare zilei alegerilor din 2022, unii republicani au desfășurat o retorică similară.

ADVERTISEMENT

Trump nu este singurul republican care încearcă să promoveze în mod nefondat suspiciunea cu privire la alegerile parțiale din Pennsylvania, un stat care ar putea determina ce partid controlează Senatul SUA.

După ce șefa interimară a alegerilor din Pennsylvania, Leigh Chapman, a declarat săptămâna trecută pentru NBC News că ar putea dura “zile” pentru a finaliza numărarea voturilor, candidatul republican la postul de guvernator Doug Mastriano, care a promovat în mod repetat false teorii ale conspirației cu privire la alegerile din 2020, a declarat la o emisiune de dreapta monitorizată de organizația liberală Media Matters for America: “Este o încercare de a pune la cale un aranjament.”

ADVERTISEMENT

Mai mulți republicani s-au grăbit să strige fraudă

Potrivit publicației americane, pur și simplu este nevoie de timp pentru a număra voturile – mai ales, după cum a remarcat Chapman, deoarece legislativul de stat controlat de republicani a refuzat să adopte un proiect de lege fără obligații care să permită districtelor să înceapă să proceseze buletinele de vot prin corespondență mai devreme de dimineața zilei alegerilor.

Dar și alți republicani proeminenți s-au grăbit să susțină acuzațiile lui Trump.

Senatorul Ted Cruz din Texas a postat pe Twitter un link către un articol despre comentariile lui Chapman și a adăugat: “De ce doar orașele albastre ale democraților au nevoie de ‘zile’ pentru a număra voturile? Restul țării reușește să o facă în noaptea alegerilor”.

ADVERTISEMENT

Chiar și în afara faptului că marile orașe care tind să încline spre democrați au mult mai multe voturi de numărat decât micile comitate rurale care tind să încline spre republicani, afirmația lui Cruz este falsă.

Districtele de toate tipurile din întreaga țară – inclusiv, după cum a remarcat PolitiFact, unele comitate republicane din statul Texas, statul lui Cruz – nu își finalizează numărătoarea voturilor în noaptea alegerilor. De fapt, este imposibil ca multe comitate să aibă numărători finale în noaptea alegerilor.

Chiar și unele dintre cele mai republicane state din țară numără buletinele de vot prin corespondență (sau, în unele cazuri, în special buletinele de vot prin corespondență ale membrilor armatei și ale cetățenilor de peste mări) care sosesc la câteva zile după ziua alegerilor, atât timp cât sunt ștampilate până în ziua alegerilor.

Iar unele state, inclusiv unele conduse de republicani, acordă alegătorilor zile după ziua alegerilor pentru a remedia problemele legate de semnăturile lor sau pentru a furniza dovada de identitate pe care nu o aveau în ziua alegerilor.

Autoritățile electorale americane nu declară câștigătorii sau totalul oficial al voturilor în noaptea alegerilor. Mai degrabă, mass-media fac proiecții neoficiale pe baza unor date incomplete.

ADVERTISEMENT