Life

Cine a făcut înconjurul lumii pentru prima dată? A fost una dintre marile provocări ale omenirii

Cine a făcut înconjurul lumii pentru prima dată, în secolul al XVI-lea? Această călătorie a fost una dintre marile provocări ale lumii.
27.10.2022 | 16:50
Cine a facut inconjurul lumii pentru prima data A fost una dintre marile provocari ale omenirii
Fernando Magellan a făcut înconjurul lumii pentru prima dată
ADVERTISEMENT

Înconjurul lumii s-a făcut pentru prima dată în secolul al XVI-lea, în epoca Marilor descoperiri geografice. Fernando Magellan este cel care a făcut primul această călătorie, începând din 1519.

Cine a făcut înconjurul lumii pentru prima dată?

Navigatorul portughez Fernando Magellan a fost primul explorator care a condus o expediție în jurul lumii, descoperind și calea de acces din Atlantic în Pacific, prin strâmtoarea periculoasă care astăzi îi poartă numele.

ADVERTISEMENT

Magellan a trăit în perioada 1480-1521 și a rămas în istorie ca fiind primul om care a făcut înconjurul lumii. Navigatorul este considerat un erou datorită descoperirilor pe care le-a făcut cu sute de ani în urmă.

Nu se cunosc prea multe date despre copilăria și adolescența lui Fernando Magellan. La 10 ani, acesta a devenit paj pentru regină, moment în care ar fi fost înscris de familia sa, care făcea parte din nobilime, la Școala de Paji a Reginei Leonora.

ADVERTISEMENT

La școală ar fi învățat despre navigație, cartografie și astronomie. Aceste lucruri i-au fost de folos în călătoria pe care a făcut-o mai târziu.

A avut întotdeauna un spirit explorator, așa că a început să călătorească de la o vârstă fragedă. La 25 de ani, Magellan s-a alăturat echipajului flotei portugheze pentru a naviga spre Africa de Est, după care a ajuns în Malacca.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, pe teritoriul Europei interesul pentru condimentele exotice era unul mare, lucru care a favorizat numeroase expediții.

Deși era conștient că insulele cu mirodenii se găseau în jumătatea de glob care revenea coroanei Spaniei, prin tratatul de la Tordesillas prin care castilienii și portughezii și-au împărțit lumea în 1494, Magellan era convins că putea ajunge și prin vest pentru a găsi condimente.

ADVERTISEMENT

Era vorba de Insulele Spice, de care se apropiase în timpul călătoriei la Malacca.

Coroana Spaniolă i-a susținut exploratorului dorința de a ajunge în insulele din vest. Regele Spaniei vedea în această expediție o oportunitate de a aduce monarhiei bogăție și reputație.

Planificarea călătoriei în jurul lumii

Fernando Magellan și-a început călătoria din Spania în 1519, conducând o flotă formată din cinci nave: Trinidad (110 tone şi cu 55 marinari la bord); San Antonio (120 de tone, cu 60 de marinari); Concepcion (90 de tone, cu 45 de marinari); Victoria (85 de tone, cu 42 de marinari); Santiago (de 75 de tone, cu 32 marinari).

Exploratorul și cele cinci nave au părăsit orașul Sevilla navigând pe fluviul Guadalquivir, până în San Lucar de Barrameda. Acolo au stat peste cinci săptămâni, iar atunci s-au făcut și ultima revizie și aprovizionare completă.

Pe 20 septembrie 1519, Magellan și flota sa au plecat în expediția istorică. Au navigat prin Oceanul Atlantic, spre Patagonia, trecând prin Strâmtoarea Tuturor Sfinților, care acum se numește Strâmtoarea Magellan.

După ce flota a ajuns în America de Sud, trei corăbii au navigat pentru a căuta strâmtoarea care să le permită trecerea în Oceanul Pacific. Navigatorul portughez a trimis nava Santiago înainte pentru a explora ruta maritimă, doar că aceasta s-a scufundat în timpul unei furtuni.

Strâmtoarea a fost traversată pe 21 octombrie 1520, iar trecerea s-a dovedit a fi periculoasă. Mulți marinari nu au fost de acord să treacă prin strâmtoare, așa că echipajul de pe San Antonio s-a răsculat și s-a îndreptat înapoi spre Spania.

Rămas doar cu trei corăbii, Magellan și-a continuat drumul. În noiembrie 1520, el și echipajul său au fost primii europeni care au văzut Oceanul Pacific. Apele Pacificului erau calme și liniștite, așa că însuși exploratorul l-a numit “Pacifico”.

Acea călătorie a durat trei luni și 20 de zile. La 16 martie 1521, Magellan a ajuns în Filipine. Exploratorul a fost primul european care a ajuns în arhipelag.

Navigatorul își dorea să găsească o rută către vest spre Insulele Spice, care se aflau lângă Indonezia. Un al doilea obiectiv era să colonizeze fiecare insulă pe care ar fi putut să o găsească în timpul călătoriei. Acestea ar fi urmat să fie colonizate în numele Spaniei deoarece această țară finanța expediția.

În 2021, Magellan a fost ucis de Lapu-Lapu, conducătorul unei mici insule – Mactan –, care a refuzat să se supună coloniștilor.

ADVERTISEMENT