Life

Cine a fost copilul secret al lui Mihai Eminescu. Fiul poetului a dus o viață retrasă și și-a căutat dreptatea în instanță

Numele lui Mihai Eminescu este cunoscut de generații întregi. El este considerat a fi cel mai mare poet din România, datorită operelor pe care le-a lăsat în urmă.
08.03.2023 | 08:40
Cine a fost copilul secret al lui Mihai Eminescu Fiul poetului a dus o viata retrasa si sia cautat dreptatea in instanta
Cine a fost copilul secret al lui Mihai Eminescu. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu s-a născut în 1850, iar copilăria și-a petrecut-o la Ipotești. Mai apoi, pe când avea 27 de ani, norocul avea să îi surâdă din punct de vedere profesional. Operele sale sunt citite chiar și astăzi și studiate de elevi, datorită complexității lor.

Cine a fost copilul secret al lui Mihai Eminescu

Ce se știe însă despre viața personală a lui Mihai Eminescu? Dacă oficial, marea iubire a poetului a fost Veronica Micle, înainte de ea, acesta ar mai fi avut câteva aventuri. Amintim faptul că singura informație referitoare la urmașii lui Mihai Eminescu a fost cea legată de copilul cu Veronica Miclea, care din păcate s-a născut mort.

ADVERTISEMENT

În tinerețe însă, poetul ar fi avut o aventură, povestește scriitorul Cristian Petru Bălan, care precizează că în realitate, Mihai Eminescu ar fi avut un fiu. Copilul ar fi fost botezat cu numele de Mihail, la fel ca și tatăl său, și s-ar fi născut tot la Ipotești, pe 19 iunie 1877. Ulterior, acesta și-a căutat dreptatea și în instanță.

Cine era însă mama băiatului? Sursa citată scrie că Mihai Eminescu ar fi avut o aventură cu Ileana, fiica morarului din Cucorăni, care pe atunci avea doar 25 de ani. Aceasta s-ar fi căsătorit ulterior cu un alt bărbat, de meserie pădurar, care i-ar fi pus și o condiție în acel moment.

ADVERTISEMENT

Cine a fost mama lui Mihail Ilie Lăzăreanu

”Copilul a fost botezat Mihail şi el a venit pe lume în ziua de 19 iunie 1877, la Ipoteşti (conf. cert. naşt. nr 38/1877, primăria Cucorăni), având ca mamă pe Ileana, fiica de 25 de ani a morarului din Cucorăni, o blondă frumoasă, care se va căsători ulterior cu Ion Lăzăreanu, un pădurar de 32 de ani.

Acesta o va accepta de soţie numai după ce căminarul Eminovici, bunicul noului născut, îi va asigura băieţelului o convenabilă întreţinere, printr-o înţelegere secretă între cele două părţi”, spune scriitorul Cristian Petru Bălan în eseul ”Fiul natural al lui Mihai Eminescu”, publicat pe site-ul poezie.ro.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește atitudinea lui Mihai Eminescu față de fiul său, sursa citată susține că poetul și-a cunoscut băiatul. Mai mult de atât, numele complet al fiului lui Mihai Eminescu ar fi fost Mihail Ilie Lăzăreanu, iar sora poetului, Henrieta l-ar fi botezat.

Cum arăta fiul lui Mihai Eminescu? Cristian Petru Bălan susține că Mihail Ilie Lăzăreanu, care în certificatul de naștere era trecut doar Ilie Lăzăreanu, îi semăna poetului atât la frunte, buze, cât și la ochi. De asemenea, se pare că cei doi aveau mai multe în comun decât credeau.

ADVERTISEMENT

Cu ce se ocupa fiul lui Mihai Eminescu

Ce s-a întâmplat cu fiul lui Mihai Eminescu? Scriitorul povestește că acesta nu s-a căsătorit niciodată. El a trăit în Botoșani, pe strada Lascăr Catargiu nr. 16, pânâ în anul 1944. Mihai Ilie Lăzăreanu s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani. Iar despre fiul marelui poet și lupta lui în instanță s-a tot scris ani buni.

În 1932, un ziar local din Botoșani scria că Mihai Lăzăreanu, care la acel moment era funcționar din Botoșani, ar fi băiatul ”din flori” al marelui poet. Anterior, în 1929, într-un articol cu ocazia comemorării a 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, se auzea din nou numele lui Mihail, fiul poetului.

De asemenea, nu puțini au fost cei care au scris că numele de Ilie, din certificatul de naștere, în loc de Mihail, i-a indus pe foarte mulți în eroare. Trebuie menționat faptul că, potrivit sursei citate, deși bărbatul a câștigat în instanță dreptul de a-și schimba certificatul de naștere, în calitate, Mihail Ilie Lăzăreanu nu a fost recunoscut niciodată oficial ca fiind fiul marelui poet, Mihai Eminescu.

ADVERTISEMENT