Life

Cine a fost, de fapt, Sfântul Nicolae. Este sărbătorit în calendarul ortodox pe 6 decembrie și aduce cadouri copiilor cuminți

Cine a fost, în realitate, Sfântul Nicolae, cinstit anual pe 6 decembrie. Este considerat ocrotitorul celor mici cărora le aduce daruri.
06.12.2023 | 08:30
Cine a fost de fapt Sfantul Nicolae Este sarbatorit in calendarul ortodox pe 6 decembrie si aduce cadouri copiilor cuminti
Cine a fost, în realitate, Sfântul Nicolae, cinstit anual pe 6 decembrie. Este considerat ocrotitorul celor mici cărora le aduce daruri. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Cine a fost, de fapt, Sfântul Nicolae. Este sărbătorit în calendarul ortodox pe 6 decembrie și aduce cadouri copiilor cuminți. Oamenii știu că el este ocrotitorul marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

Cine a fost, în realitate, Sfântul Nicolae, cinstit anual pe 6 decembrie. Este considerat ocrotitorul celor mici cărora le aduce daruri

Cine a fost, în realitate, Sfântul Nicolae, cinstit anual pe 6 decembrie atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică. Este considerat ocrotitorul celor mici cărora le aduce daruri și este marcat în calendarul ortodox cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT

Data în care este pomenit acest sfânt marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor. O veche tradiție ne amintește că în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii care au fost cuminți primesc dulciuri și fructe în ghetuțe.

Cei care au fost năzdrăvani sunt răsplătiți de Moș Nicolae cu o nuielușă. Sfântul Nicolae a fost, conform unei legende, episcop de Myra, recunoscut drept sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280.

ADVERTISEMENT

A venit pe lume într-o familie bogată, în localitatea Patara din provincia Lichia. Mai exact, este vorba de partea asiatică a Turciei din zilele noastre. Potrivit crestinortodox.ro, acest sfânt ierarh s-a făcut pe sine chip al smereniei și al sărăciei.

I-a slujit lui Dumnezeu și semenilor săi nu numai până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până astăzi. A început să facă minuni încă din timpul existenței. Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori foarte sărace.

ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae și minunile din viața sa

Sfântul Nicolae a sărit în ajutorul celor trei surori sărace pe care tatăl le-a împins spre desfrâu, prin aruncarea de bani în camerele lor. Se crede că fetele s-au căsătorit la scurtă vreme după primirea acestor daruri.

O altă poveste spune că Ierarhul a salvat de la naufragiu, prin intermediul rugăciunilor, niște marinari. De atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. De asemenea, Sfântul Nicolae este cel care a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase.

ADVERTISEMENT

În Alexandria Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi posedați de demoni. A fost rânduit spre cinstire în data de 6 decembrie pentru că în această zi i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care îi cerea iertare pentru 3 tineri nevinovați ce urmau să fie uciși a doua zi.

A trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia). Datorită minunilor pe care le-a făcut Sfântul este considerat ocrotitorul copiilor săraci, al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

ADVERTISEMENT