News

Cine a fost Josef Mengele! 78 de ani de la numirea Îngerului Morții ca ofițer șef medical la Auschwitz

Cine a fost Josef Mengele, cel poreclit Îngerul Morții în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
24.05.2021 | 18:21
Cine a fost Josef Mengele 78 de ani de la numirea Ingerului Mortii ca ofiter sef medical la Auschwitz
FANATIK îți spune cine a fost Josef Mengele, Îngerul Morții. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

78 de ani se împlinesc de la numirea lui Josef Mengele ca ofițer șef medical la Auschwitz. Supranumit Îngerul Alb sau Îngerul Morții, medicul german a fost cel care, în calitatea sa de căpitan al SS, a inițiat și condus cele mai odioase „selecții” ale evreilor deportați din întreaga Europă pentru exterminarea lor în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Mengele a fost cel care a efectuat experimente inumane pe deportați, mai ales pe cupluri de gemeni și care a intrat definitiv în istoria omenirii drept una dintre cele mai malefice persoane.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Josef Mengele, Îngerul Morții

Interesant este că Mengele a fost născut în Bavaria și mai avea doi frați. Familia lui deținea o companie constructoare de mașini agricole, o firmă care a supraviețuit ani de zile după încheierea conflictului mondial.

În cele din urmă, Mengele Agrartechnik, cu sediul în Günzburg, a ajuns la începutul anului 1980, succesiv, în proprietatea altor două companii de profil.

ADVERTISEMENT

Josef Mengele a terminat liceul și a luat bacalaureatul cu note foarte bune, fiind considerat de profesori unul dintre cei mai buni elevi. A fost admis la Universitatea din München unde a studiat medicina și antropologia.

De remarcat că în 1935, Mengele și-a luat doctoratul în antropologie cu o lucrare despre diferența rasială în structura maxilarului inferior.

ADVERTISEMENT

Josef Mengele, obsedat de diferențele rasiale

La puțin timp după examen, acesta a mers în Frankfurt, pe post de asistent al lui Otmar von Verschuer la „Institutul pentru Biologie Ereditară și Igiena Rasială”.

Avea să-și ia și doctoratul în medicină cu o lucrare, de asemenea, despre maxilare și buze. Aderarea la ideologia rasială a naziștilor era deja evidentă. În 1964, universitățile „Ludwig Maximilians” din München și „Johann Wolfgang Goethe” din Frankfurt i-au revocat diplomele.

ADVERTISEMENT

La nici 20 de ani, Mengele a intrat în organizațiile naționaliste Stahlhelm, celebra Casca de oțel, dar și în Bund der Frontsoldaten, adică Liga Soldaților Combatanți pe Front.

A cerut să fie membru al partidului nazist în 1937, iar în 1938 a devenit membru SS. A plecat pe front, dar în 1942 a fost rănit în URSS și declarat inapt de luptă. A urmat atunci promovarea la gradul de căpitan în SS.

Mengele și teroarea pe care a instalat-o la Auschwitz

Un an mai târziu, în 1943, Mengele a fost trimis în complexul de lagăre de concentrare nazistă din Auschwitz, Silezia. Interesant este că a ajuns aici, inițial, strict pentru a înlocui un medic care era bolnav.

Primul lagăr de care s-a ocupat, cel în care stăteau ţiganii, a fost însă închis destul de repede și toți prizonierii gazați. Încet, dar sigur și-a câștigat reputația, dar și o faimă deloc plăcută.

În 21 de luni cât a stat în lagărul de la Auschwitz a desfășurat o activitate despre care specialiștii aveau să spun că nu avea nimic în comun cu munca unui medic obișnuit.

De altfel, scopul principal al lagărului era exterminarea deținuților. Mengele a făcut aproape de fiecare dată parte din echipa de medici care tria, făcea selecția. Practic, ei hotărau la sosirea prizonierilor în lagăr cine să fie reținut pentru muncă și cine să fie trimis direct în camerele de gazare.

Ce experimente făcea Mengele în lagărul de la Auschwitz

Mengele nu a stat o clipă pe gânduri și s-a folosit de deținuți pe care i-a transformat în adevărați cobai. Acesta era interesat cu precădere de gemeni.

Astfel, încă din 1943, toți gemenii care ajungeau în lagărul de exterminare erau selectați și puși în barăci speciale la ordinul său.

De asemenea, Mengele a studiat și o boală numită Noma, o boală care îi afecta în mod special pe copiii de romi din lagăr. Medicul a încercat să demonstreze că principala cauză a acesteia era „inferioritate rasială”. De remarcat că Noma este considerată în prezent o boală bacteriană care afectează copiii suferinzi de malnutriție și stres.

De-a lungul timpului petrecut în lagăr, Mengele a pus în scenă adevărate monstruozități. Printre ele se numărau injectarea unor substanțe chimice direct în ochii copiilor în încercarea de a le schimba culoarea, diverse amputări de membre și alte operații brutale.

Totodată, a avut loc cel puțin o tentativă de a transforma o pereche de gemeni în „siamezi” prin sutura venelor lor. Se știe că operația a eșuat, rezultând infectarea gravă a mâinilor copiilor în cauză.

Un alt experiment aparte a fost reprezentat de introducerea deținuților în cazane cu apă fierbinte pentru a vedea până la ce temperatură rezistă omul înainte să moară.

O familie de pitici români, familia lui Mengele

O fostă angajată a lagărului a transmis în timpul unui proces că Josef Mengele a făcut experimente multe și pe femei. Cele selectate credeau că vor fi scutite de o zi grea de muncă, dar realitatea era una înfiorătoare.

Acestea erau supuse unor proceduri de sterilizare și șocuri electrice. Multe dintre ele mureau la scurt timp, ]n timp ce altele decedau mai târziu din cauza unor infecții grave.

Un detaliu interesant este acela că Mengele a devenit interesat de pitici după sosirea în lagăr a familiei Ovitz, o familie de artiști de circ români.

Acesta obișnuia să-i numească pe cei 10 reprezentanți ai familie, din care 7 erau pitici, „familia mea de pitici”. De altfel, pentru Mengele, aceștia reprezentau o ilustrare perfectă a anormalului.

De remarcat că mai mulți martori la atrocitățile comise au subliniat că subiecții cercetărilor lui Mengele aveau condiții de viață mult mai bune decât restul deținuților.

Cu toate acestea, medicul nu îi considera ființe umane, ci pur și simplu material pentru experimentele lui. Nu o dat[, Mengele i-a ucis doar pentru că era interesat de efectuarea unei disecții.

Unde s-a ascuns Josef Mengele după încheierea războiului

Interesant este că după ce a părăsit Auschwitz-ul, Josef Mengele a fost capturat și deținut la Nürnberg. Din păcate, acesta a fost eliberat de aliați, care nu îi cunoșteau identitatea.

Se știe despre Mengele că a plecat în 1949 în Argentina, unde s-au refugiat și alți naziști. Avea să divorțeze de soția lui și, culmea, să se recăsătorească chiar cu văduva fratelui său Karl, Martha.

Zece ani mai târziu, Mengele a fost descoperit, dar a fugit în Paraguay. A ajuns în cele din urmă în Brazilia unde a trăit până la moartea lui din 1979, când a suferit un atac de cord în timp ce înota și s-a înecat.

A fost înmormântat în Embu sub identitate falsă, cu numele Wolfgang Gerhard. A trăit nu mai puțin de 35 de ani cu identități false și abia în 1992 medicii legiști au reușit să confirme identitatea lui cu ajutorul testelor ADN. A fost considerat unul dintre cei mai mari criminali de război, dar niciodată prins.

ADVERTISEMENT