News

Cine a fost președintele haitian, Jovenel Moïse, asasinat în propria casă. Care este starea primei doamne. Update

Jovenel Moïse, președintele din Haiti, a fost ucis cu sânge rece în propria casă, în cursul nopții de marți spre miercuri
07.07.2021 | 22:34
Cine a fost presedintele haitian Jovenel Moise asasinat in propria casa Care este starea primei doamne Update
ADVERTISEMENT
07-07-2021
19:33

Ambasadorul haitian în SUA, detalii despre starea primei doamne

 Martine Moise, prima doamnă din Haiti, a supraviețuit atacului. În presa locală au existat informații potrivit cărora aceasta ar fi decedat ulterior.

„Se află într-o stare stabilă, dar critică”, a declarat Bocchit Edmond pentru presa locală. Acesta a mai adăugat că se fac eforturi pentru ca femeia să fie transportată pentru tratament la Miami, în statul american Florida.

Anterior, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a transmis că America este alături de haitieni după această „crimă oribilă”, precizând că se poate asigura orice fel de asistență necesară.

 

07-07-2021
12:25

Presa haitiană relatează că și Prima Doamnă și-ar fi pierdut viața

Deși majoritatea surselor indică faptul că Prima Doamnă ar fi ajuns la spital, unde primea îngrijiri medicale pentru rănile suferite, au apărut și informații din presa locală conform cărora și Martine Moïse și-ar fi pierdut viața în urma atacului de marți noapte. 

Jovenel Moïse, cel de-al 42-lea președinte din Haiti, a fost asasinat în propria locuință, în timp ce soția sa a fost rănită de aceiași atacatori.

Moïse era președintele țării încă din 2017, iar ultimii doi ani au fost marcați de o profundă criză politică apărută în jurul acestuia.

ADVERTISEMENT

”În jurul orei 1 dimineața, în noaptea dinspre marți, 6 iulie, spre miercuri, 7 iulie, un grup de indivizi neidentificați, unii dintre aceștia vorbind limba spaniolă, au atacat reședința privată a Președintelui Republicii și i-au provocat răni mortale șefului statului”, a transmis prim-ministrul Claude Joseph într-o declarație de presă.

Premierul Joseph, care a preluat atribuțiile prezidențiale, a condamnat ”acest act odios, inuman și barbar”, făcând apel la calm în rândul populației. Acest a dat asigurări că poliția și armata se vor asigura de instituirea și păstrarea ordinii în țară, afirmând că ”sunt luate toate măsurile pentru a garanta continuitatea Statului și a proteja Națiunea.”

ADVERTISEMENT

Asasinarea președintelui haitian vine la doar o zi după ce acesta a anunțat că a desemnat un nou prim-ministru, pe Ariel Henry, un medic chirurg în vârstă de 71 de ani. Acestuia urma să îi fie încredințată sarcina de a realiza alegeri electorale în Haiti. Decizia lui Moïse venea pe fondul presiunilor tot mai mari din partea SUA și a Uniunii Europene pentru ca noi alegeri să fie organizate în țară, în 2021, existând riscul ca statul să alunece într-o stare de anarhie generală.

SUA și UE au cerut, în cursul zilei de joi, 1 iulie, ”organizarea urgentă de alegeri libere, atât prezidențiale cât și parlamentare, în 2021”, susținând că ”sunt profund îngrijorate cu privire la deteriorarea condițiilor politice, de securitate și umanitare din Haiti.”

ADVERTISEMENT

Ambasada haitiană din Canada a transmis: ”Cu profundă tristețe confirmăm asasinarea președintelui Jovenel Moise, în timpul unui atac susținut de către mercenari asupra reședinței sale. Prima Doamnă, rănită și ea, primește acum îngrijirile medicale necesare. Gândurile noastre sunt alături de familia prezidențială și de întreaga națiune.”

Cine a fost Jovenel Moïse, președintele asasinat în propria casă

Jovenel Moïse a devenit al 42-lea președinte al Haiti după alegerile din 2016, însă acesta și-a construit cariera inițial ca om de afaceri și nu ca politician. Născut în 1968, acesta a urmat cursurile Centrului Cultural de la Colegiul Canadiano-Haitian.

ADVERTISEMENT

Tot aici și-a cunoscut și soția, pe Martine Marie Etienne Joseph, cu care s-a căsătorit în 1996 și alături de care a părăsit capitala statului, alegând Port-de-Paix pentru a lucra la proiecte de dezvoltare a zonelor rurale.

Aici și-a lansat prima afacere, JOMAR Auto Parts, încă funcțională în ziua de azi. Tot în 1996, a început și lucrul la un proiect agricultural de producție a bananelor organice.

În 2001, Jovenel Moïse a realizat un parteneriat alături de Culligan, pentru a realiza o stație de purificare pentru apă potabilă.

A ajuns membru al Camerei de Comerț și Industriei din Nord-Vest în 2004, iar ulterior a devenit și președintele acestei instituții.

Mai târziu, a devenit secretar general al Camerei de Comerț și Industriei din Haiti, unde a lucrat la integrarea și reprezentarea corectă a Camerelor regionale în organizația centrală.

În 2008, Jovenel Moïse a fondat Compania Haitiană de Energie, care urma să aducă energie solară și eoliană în 10 comune din nord-estul țării.

În 2012, a creat AGRITRANS, iar ulterior a creat prima zonă de schimb liber din Haiti, o plantație de banane din nord-estul țării. A reușit să transforme terenul necultivabil într-un arabil, iar astfel Haiti a reușit să exporte banane organice către Germania, pentru prima dată după 1954.

Astfel, Jovenel Moïse a devenit cunoscut ca Banana Man, sprijinind proiecte care au creat peste 3.000 de locuri de muncă directe și alte 10.000 indirecte.

Cariera politică a lui Jovenel Moïse

Intrarea pe scena politică a avut loc în 2015, când președintele Michel Martelly l-a desemnat drept candidat prezidențial din partea partidului PHTK.

Moïse a promovat agricultura bio-ecologică drept motorul creșterii economice a Haiti. A susținut și crearea unor sisteme educaționale și de sănătate universale, o reformă energetică, o reformă a statului de drept și dezvoltarea Haiti ca destinație ecoturistică și agroturistică.

A câștigat alegerile din noiembrie 2016 din primul tur, cu 55,6% din voturi, însă legitimitatea sa a fost contestată încă de la bun început. Prezența la vot a fost de doar 21%.

Începând cu data de 7 iulie 2018, Haiti a trecut printr-o serie continuă de proteste, începute din cauza creșterii prețului la combustibili.

Protestele au evoluat de-a lungul timpului și au ajuns să aibă ca scop demisia președintelui Jovenel Moïse. Protestatarii, conduși de Jean-Charles Moïse (n.r.: coincidență de nume), doresc realizarea unui guvern tranzițional, care să ofere programe sociale și care să îi judece pe oficialii corupți.

Haiti este cea mai săracă țară de pe continentul american și se confruntă cu probleme grave de securitate. Trei sferturi din populația țării trăiește cu mai puțin de 2 dolari pe zi. țara încă nu și-a revenit după cutremurul din 2010, care a avut magnitudinea de 7 grade pe scara Richter. Catastrofa a ucis în jur de 250.000 de persoane.

Președintele a fost criticat de-a lungul timpului din cauza lipsei de măsuri pentru a contracara incidentele care afectează societatea haitiană. Astfel, de-a lungul celor patru ani de mandat, încrederea publicului în Moïse s-a erodat constant.

Acestuia i s-a cerut să demisioneze pe 7 februarie 2021, la cinci ani după ce președintele Martelly a renunțat la funcție. Totuși, Jovenel Moïse a insistat că mai are încă un an de mandat, până pe 7 februarie 2022, deoarece a preluat președinția abia în data corespondentă din 2017.

ADVERTISEMENT