Life

Cine a inventat banii? Oamenii s-au descurcat cu greu înainte de apariția lor

Cine a inventat banii? Cum se descurcau oamenii înainte de apariția lor și ce modalități de plată se foloseau în trecut.
15.01.2023 | 23:42
Cine a inventat banii Oamenii sau descurcat cu greu inainte de aparitia lor
Cum au apărut banii. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Află cine a inventat banii, dar și cum se descurcau oamenii înainte să dispună de acest mijloc de plată. Când au apărut primele monede și bancnote?

Cine a inventat banii și cum plăteau oamenii înainte de apariția lor

Banii reprezintă mijlocul de plată principal folosit în ziua de astăzi, fiind utilizați încă din cele mai vechi timpuri.

ADVERTISEMENT

La început, banii au fost utilizați în comerț sub formă de monede. Ulterior au apărut și bancnotele, iar în prezent există și mijloace electronice de plată, astfel încât să ușureze viețile oamenilor.

Orice se poate folosi ca ban dacă sunt îndeplinite următoarele condiții, arată Wikipedia: mediu de schimb; unitate de contabilitate; să fie portabil; să fie durabil; să fie divizibil; să fie fungibil; să-și păstreze valoarea (puterea de cumpărare). Doar șase din cele șapte condiții sunt îndeplinite de monedă.

ADVERTISEMENT

În trecutul îndepărtat, principala formă de plată era trocul, adică schimbul de mărfuri. Oamenii schimbau diverse lucruri între ei pentru a cumpăra altele, iar în acest fel se desfășura comerțul.

Folosirea trocului poate fi datată chiar și în urmă cu 100.000 de ani. În același timp, nu există dovezi ale unei societăți sau economii bazate în mare parte pe această modalitate de plată, notează cineainventat.ro.

ADVERTISEMENT

Cu timpul a devenit dificil pentru oameni să pună un preț fix pe lucruri. Astfel au început să fie folosiți banii ca formă de plată, în locul trocului.

Aztecii foloseau sculpturi realizate din aur masiv pentru a cumpăra lucruri, în timp de egiptenii din Antichitate foloseau inele făcute din bronz, cupru sau aur. Inelele și brățările erau folosite pe post de bani și de către celți, iar în alte locuri din lume se plătea cu pâine, orez sau chiar ciocolată.

ADVERTISEMENT

Pentru a avea un sistem de plată mai facil și mai confortabil pentru oameni, s-a ajuns la ideea de a folosi lucruri mici de post de bani, care se numeau “bani marfă”. Aceștia erau reprezentați de obiecte realizate din materiale care aveau valoare pe piață, precum monedele din aur sau argint.

Când au apărut primii bani

Primii bani au fost folosiți de oameni în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, la mijlocul mileniului III î.Hr.. Poporul mesopotamian a creat “shekel”, considerat a fi prima formă cunoscută de monedă.

Astfel, civilizația din Mesopotamia a dezvoltat o economie la scară largă bazată pe bani marfă. Babilonienii și orașele-stat din vecinătate au dezvoltat ulterior cel mai vechi sistem economic cunoscut de omenire.

Pe atunci existau reguli pentru datorii, contracte legale, precum și coduri de lege pentru activitățile de afaceri și proprietatea privată.

În Turcia Antică, cu aproximativ 2700 de ani în urmă, au apărut primele monede metalice. Fiecare monedă era ștampilată cu o valoare. Monedele erau rotunde sau plate, realizate din aur sau argint și erau ușor de transportat. Erau decorate cu diverse imagini, desene și modele.

Potrivit istoricilor, primele monede au fost inventate în Regatul Lydia, actuala Anatolia, Asia de Sud-Vest. Primele monede au fost bătute în anii 600 î.Hr., erau realizate dintr-un aliaj special din aur și argint.

Prima monedă ștanțată poate fi văzută la Biblioteca Națională din Paris, care datează din jurul anului 700 î.Hr. Moneda din electrum a fost realizată pe Insula Aegina din Grecia.

De altfel, fiecare imperiu avea propriile monede. De exemplu, cele mai cunoscute monede care au circulat pe teritoriul Daciei Antice erau drahma de argint, kosonii de aur și denarii republicani.

În Grecia Antică, fiecare oraș-stat a început să-și dezvolte propria monedă. Grecia a fost, totodată, prima civilizație care a utilizat monede pe care apăreau chipuri de oameni reali.

Vechii romani au început și ei să utilizeze monede, pe care aveau imagini ale clădirilor, apoi și simboluri precum stele sau vulturi.

Monedele din China aveau găuri în centru și erau înșirate pe o frânghie pentru a fi păstrate în siguranță. Acestea erau decorate cu creaturi mitice și magice, dar și cu desene sau modele.

Cum au apărut bancnotele

Bancnotele au fost introduse în China, în secolul al XI-lea, în timpul Dinastiei Song. Dezvoltarea lor a început odată cu eliberarea locală a valutei de hârtie, în secolul VII, care își are originile încă de pe vremea Dinastiei Tang (618 – 907), atunci când negustorii primeau chitanțe pentru depozitele lor de monede.

Aceștia își doreau să scape de greutatea monedelor de cupru în tranzacțiile comerciale mari și așa au apărut banii de hârtie.

Cu timpul, sistemele economice au evoluat, iar acum oamenii pot face tranzacții bancare și transferuri fără să mai fie nevoiți să se deplaseze.

În 2009 a apărut și prima monedă virtuală, numită Bitcoin.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie...
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală : „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
Senatoarea POT, acuzată că face videochat, a intrat în atenția Fiscului. Ce notificare...
Senatoarea POT, acuzată că face videochat, a intrat în atenția Fiscului. Ce notificare a primit Vali Aldea de la departamentul Impozite și taxe
Ce mesaje a primit partenera lui Mihai Găinușă, după Asia Express: ”Nu credeam...
Ce mesaje a primit partenera lui Mihai Găinușă, după Asia Express: ”Nu credeam că lumea e așa de rea”. Oana Paraschiv, dezvăluiri despre plecarea din radio. Exclusiv
Radu Drăgușin a dus greul pentru Tottenham în duelul cu Rangers-ul lui Ianis...
Radu Drăgușin a dus greul pentru Tottenham în duelul cu Rangers-ul lui Ianis Hagi. Ce notă a primit românul
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Cătălin Scărlătescu compară MasterChef cu o revoluție: “E primul megashow, ne-am întors să-l...
Cătălin Scărlătescu compară MasterChef cu o revoluție: “E primul megashow, ne-am întors să-l resuscităm”. A plecat de unul singur în Deltă. Exclusiv
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși...
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși avea ordin de protecție. Un avocat tranșează situația: „E și culpa ei”
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi...
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi istorici îi fac politicianului portretul
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea...
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea se simte bine de dinainte de 1989!”. Marile probleme ale României, depistate de istoricul Alina Pavelescu
Rutte, apel disperat la cetățenii Europei. NATO n-are de ales
Rutte, apel disperat la cetățenii Europei. NATO n-are de ales
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile...
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile cifre
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din...
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu,...
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, eroul din ’89 pe care fostul milițian l-a bătut crunt la Mineriadă
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O...
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea