News

Cine a ordonat asasinarea soților Ceaușescu? Adevărul despre uciderea cuplului dictatorial

27.01.2021 | 06:00
Cine a ordonat asasinarea sotilor Ceausescu Adevarul despre uciderea cuplului dictatorial
ADVERTISEMENT

Cine a ordonat asasinarea soților Ceaușescu în 1989? Adevărul despre uciderea cuplului dictatorial din țara noastră în urmă cu mai bine de trei decenii a fost expus de Petre Roman, într-o emisiune de televiziune.

Primul premier al Românie post-decembriste a spus lucrurilor pe nume, marți seară, la Kanal D, în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre cel mai controversat moment din decembrie 1989, uciderea soților Nicolae și Elena Ceaușescu, fostul prim-ministru a povestit cum au decurs lucrurile la acea vreme.

Cine a ordonat asasinarea soților Ceaușescu?

În 1989, chiar în ziua de Crăciun, soții Nicolae și Elena Ceaușescu erau executați la Târgoviște, iar acest lucru era echivalent cu sfârșitul regimului dictatorial din țara noastră.

ADVERTISEMENT

La peste trei decenii de la acel eveniment cu o mare însemnătate istorică, Petre Roman, un personaj-cheie al Revoluției și al politicii românești post-decembriste, a explicat cine a ordonat asasinarea cuplului dictatorial.

Fostul premier a dezvăluit că decizia ca cei doi să fie trimiși la judecată a fost luată de Ion Iliescu, sfătuit îndeaproape de Silviu Brucan. Ulterior, Armata și-a asumat rolul de judecată al cuplului prezidențial, prin intermediul unui Tribunal Militar.

ADVERTISEMENT

”Decizia de a fi trimiși spre judecată a fost luată la sugestia lui Silviu Brucan, de către Ion Iliescu, președintele CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale) și era considerată logică.

Ăsta e contextul: afară mureau oamenii cu sutele, iar cei de aici, din CFSN, încercam să facem posibilă schimbarea de regim. Armata și-a asumat acest rol: procesul a fost organizat în conformitate cu legea, de un Tribunal Militar.

ADVERTISEMENT

Azi, nu putem să-l privim decât un lucru în neregulă, care ne dă un sentiment de amărăciune, dar noi trebuie să ne plasăm în acel moment. Eu nu am avut nicio contribuție. Gelu Voican Voiculescu s-a oferit să meargă acolo. Generalul Stănculescu, numit de Ceaușescu, era acolo.

Acolo, la proces, Ceaușescu nu vorbește despre complot, el spune: eu vreau să mă duc în fața Marii Adunări Naționale, spera că mai are oameni loiali, ceea ce nu era adevărat”, a spus Petre Roman, marți, la Kanal D.

Petre Roman: Nu a existat rolul apărării la proces

Despre acel moment sensibil din 1989, Petre Roman recunoaște că a fost unul dominat de o pată neagră, prin prisma faptului că soții Ceaușescu nu au beneficiat de apărare.

”În acest proces din 25 decembrie 1989, rolul apărării nu a existat. Asta rămâne o pată neagră în acel moment de judecată”, a mai spus fostul premier.

Sentința de condamnare la moarte a cuplului Nicolae şi Elena Ceaușescu a fost pronunțată pe 25 decembrie 1989, la ora 14:45 și, deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu, în curtea unității militare din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă.

ADVERTISEMENT