News

Cine a pregătit, de fapt, Dinamo în ’84, la calificarea în semifinalele Cupei Campionilor? Dinu susține că el, foștii jucători îl contrazic. Ce spunea fostul “principal” despre Procuroru’

26.04.2020 | 18:10
Cine a pregatit de fapt Dinamo in 84 la calificarea in semifinalele Cupei Campionilor Dinu sustine ca el fostii jucatori il contrazic Ce spunea fostul principal despre Procuroru
Dinamo a ajuns în semifinalele CCE în 1984
ADVERTISEMENT

Cine a pregătit, până la urmă, Dinamo în momentul de maximă glorie din istoria acestui club, campania din 1983-1984, când echipa s-a calificat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni?

Această întrebare nu și-ar avea, în mod normal, rostul: antrenor principal era atunci Dumitru Nicolae Nicușor, ajutat de “secundul” Cornel Dinu. Aceasta a fost istoria, așa consemnează rapoartele de joc și cronicile vremii. Cine ce a spus, a cui a fost cutare idee? „Adevărul trebuie să fie și să rămână în grupul tehnic, între ei”, spune Ion Marin, fundaș central și titular de drept în acea perioadă la Dinamo – acum el însuși antrenor. Și “Săpăligă” are dreptate. Dar uneori, în circumstanțe deosebite, astfel de detalii merită lămurite.

ADVERTISEMENT

În cartea sa autobiografică, tipărită în 2008, iar apoi în interviuri date cu diferite ocazii, Cornel Dinu afirmă că el a fost vioara întâi în vestiar în acea campanie de poveste, deși scriptic figura doar ca antrenor secund. Că instruirea tehnico-tactică îi revenea lui, în timp ce “principalul” Nicolae Nicușor, depășit ca metode și mentalitate, făcea doar pregătirea fizică.

Chiar dacă a fost un an deosebit ca rezultate, planul de schimbare al lui Nicolae Nicușor era mai vechi. Era considerat, în viziunea șefilor, depășit pentru acel moment al fotbalului. Închistările sale în vorbă și fapte la antrenament și la joc umpluseră un imaginar pahar. Pentru că la fotbal s-au constatat rezultate, unele chiar deosebite și atunci când echipa era bună și realist gândită în timp, iar antrenorul în decalaj cu imperativele timpului. Și invers” – Cornel Dinu în volumul II al cărții sale autobiografice, “Jucând cu destinul, zâmbind din iarbă”

Dar chiar așa a fost? Afirmațiile lui Dinu, făcute după moartea lui Nicolae Nicușor (survenită în 2005), nu mai pot primi o replică de la cel incriminat.

ADVERTISEMENT

Nicolae Nicușor despre Dinu: „A distrus o mare echipă. Se ocupa doar cu jocuri de culise și cu sforării. Eu eram în cantonament, el era la minister, mă săpa

Dinamo – ediția 1981-1982. Cornel Dinu, încă jucător, este al doilea din stânga, pe rândul de sus, între Ion Mărginean și Ion Marin. Antrenorul Dumitru Nicolae Nicușor este al doilea din dreapta, pe rândul din mijloc, între Valentin Stănescu (stânga) și Andrei Marin. FOTO: romaniansoccer.ro

Autorul acestor rânduri a apucat să stea însă de vorbă cu Dumitru Nicolae Nicușor cu câțiva ani înainte ca acesta să înceteze din viață. Versiunea sa era cu totul alta: “Dinu a distrus o mare echipă! Se ocupa doar cu jocurile de culise și cu sforile. După sezonul în care am jucat semifinalele Cupei Campionilor, când am revenit din vacanță, la reluarea pregătirilor, am mers cu echipa în cantonament, la munte. Dinu n-a venit, își luase concediu. De fapt, își petrecea timpul pe la minister (n.r. – Ministerul de Interne), mă săpa. Eu habar n-aveam. Într-o zi, m-am pomenit cu un telefon, să cobor din cantonament la București, că sunt convocat la club. Am plecat cu mașina, habar n-aveam că, în timp ce eu mă duceam, din sens invers, spre cantonament, venea Dinu, care fusese numit în locul meu. Ce s-a întâmplat mai apoi, cât de bun antrenor era, cum știa el să pregătească o echipă, s-a văzut în rezultate. Cu Dinu antrenor, Dinamo a fost eliminată în turul II al Cupei Campionilor, de Bordeaux, echipă pe care Craiova o eliminase cu un an înainte. A intrat în altercații cu jucătorii și a fost dat afară înainte să termine campionatul”.

Palmaresul lui Dinu la Dinamo, după ce i-a luat locul lui Nicușor: eliminare din Cupa Campionilor în turul II, altercații cu jucătorii, plecat de la echipă după 22 de etape

Cornel Dinu a fost instalat în locul lui Dumitru Nicolae Nicușor în vara lui 1984. Avea pe mână o superechipă cu jucători de talie internațională, care luase de 3 ori la rând campionatul (’82, ’83, ’84) și ajunsese în semifinalele Cupei Campionilor după ce eliminase deținătoarea trofeului.

ADVERTISEMENT

Cu noul antrenor pe bancă, “roș-albii” au reușit să treacă un singur tur în Cupa Campionilor, după 4-1 și 1-2 cu Omonia Nicosia (Cipru). În turul II, echipa a fost eliminată de Bordeaux (0-1 și 1-1 după prelungiri). Dinu afirmă că eșecul cu francezii s-a produs deoarece o geantă cu 25.000 de dolari n-ar mai fi ajuns la arbitri.

În campionatul intern, Dinu a rezistat 22 de etape. A fost dat afară după o victorie la limită acasă, 3-2 (2-2) cu FC Argeș, formație clasată în acel moment pe locul 12. Dinamo ocupa în acel moment locul 2, la 4 puncte de liderul Steaua (pe atunci se acordau 2 puncte la victorie). “Roș-albii” nu mai semănau deloc cu echipa din sezonul precedent. Atunci când reușeau să câștige, o făceau cel mai adesea la limită, fuseseră bătuți de Sportul Studențesc acasă cu 2-1 și înregistraseră 8 egaluri din 22 de etape, deși în acea perioadă aveau la dispoziție mai mulți “sateliți” în prima divizie.

ADVERTISEMENT

“Revoluția” lui Dinu la Galați. În ’88

Lotul echipei Oțelul Galați la startul sezonului 1988-1989. Sus, primul din stânga, Cornel Dinu – proaspăt numit antrenor principal. Sus, în dreapta, Ioan Sdrobiș, dat afară de Dinu după câteva etape și chemat de urgență înapoi, de conducere, după etapa a 8-a, când o răscoală a suporterilor a devastat sediul clubului. FOTO: “Jucând cu destinul, zâmbind din iarbă”

Cornel Dinu invocă în cartea sa autobiografică o prigoană la care ar fi fost supus, pe motiv că era vocal, avea origini “nesănătoase” și își contrazicea șefii. Cert este că, ulterior, toate echipele din Divizia A preluate de Procuroru’ au avut probleme. În 1988, scurtul mandat la Oțelul Galați era să se lase chiar cu o revoluție. Echipa terminase sezonul precedent pe locul 4, calificându-se în Cupa UEFA (unde avea să învingă Juventus Torino cu 1-0 la Galați), dar în următorul campionat, după venirea lui Dinu, a fost dezastru. După 8 etape, Oțelul era pe ultimul loc, cu doar 3 puncte și golaveraj 5-20. Un 0-2 acasă cu Victoria a umplut paharul și mii de oameni au luat cu asalt clubul. Sediul a fost devastat, autocarul distrus, a fost nevoie de intervenția în forță a milițienilor, iar atmosfera tensionată s-a prelungit până târziu, în noapte, în tot orașul. Cornel Dinu a scăpat cu fuga și nimeni nu l-a mai văzut, ulterior, la club. A doua zi, dimineața, la echipă a fost repus în funcție Ioan Sdrobiș, antrenorul dat la o parte pentru a i se face loc lui Dinu.

Ionel Augustin: „Dumitru Nicolae Nicușor era antrenorul, șeful! El se ocupa, el conducea antrenamentele, el pregătea tot. Bineînțeles că-l mai lăsa și pe Dinu, uneori

Ionel Augustin, unul dintre cei mai puternici și mai buni jucători dinamoviști în echipa care s-a calificat în semifinalele Cupei Campionilor. Atacantul a deschis scorul la București, în victoria memorabilă cu campioana Europei, SV Hamburg (scor 3-0)

Despre rolul jucat de Cornel Dinu la Dinamo în campania europeană a sezonului 1983-1984, FANATIK a stat de vorbă cu doi titulari de drept ai acelei echipe.

“Roș-albii” au făcut atunci 1-0 (deplasare) și 3-0 (acasă) cu Kuusysi Lahti (Finlanda) în primul tur, 3-0 (acasă) și 2-3 (deplasare) cu Hamburger SV (deținătoarea trofeului) în turul II, 1-1 (deplasare) și 1-0 (acasă) cu Dinamo Minsk în “sferturi”, 0-1 (deplasare), 1-2 (acasă) cu Liverpool (care avea să câștige cupa) în semifinale.

Citiți, în interviul de mai jos, ce spune Ionel “Oneață” Augustin despre cine era șeful și cine conducea, de fapt, Dinamo. Cu o zi în urmă, Augustin și-a spus punctul de vedere și relativ la altă afirmație făcută în 2008 de Dinu, în cartea sa: Dinamo ar fi mituit arbitrii în campania din Cupa Campionilor 1983-1984. Subiectul a fost reluat de fostul căpitan al tricolorilor și al “câinilor roșii” într-un interviu acordat Gazetei sporturilor.

Domnule Augustin, cine făcea antrenamentele și pregătirea, de fapt, la Dinamo? Cornel Dinu spune în cartea sa autobiografică, dar și în destul de des, în interviuri, că se ocupa de partea tactică, deși era antrenor secund. Iar despre Dumitru Nicolae Nicușor, care era antrenor principal, că făcea doar pregătirea fizică la echipă. Eu am apucat să stau de vorbă cu Nicolae Nicușor cu câțiva ani înainte să moară și mi-a prezentat o cu totul altă versiune decât cea a lui Cornel Dinu.

Antrenamentele? Le făcea Dumitru Nicolae Nicușor! Îl ajuta secundul său. Îi spunea ce să facă, îi dădea temele respective și secundul se ocupa de ce i se spunea.

Adică Dinu.

– Sigur că da! Sigur că da! Era o colaborare foarte bună între ei…

Imediat după încheierea anului competițional 1983-1984, lui Nicușor i s-a comunicat după ceva mulțumiri, că i se oferă să antreneze, în continuare, nou definita Victoria București. La Postelnicu am ajuns doar eu și generalii obișnuiți, doctorul Tomescu și colonelul Anghel. Am fost investit antrenor principal. Pentru mine era împlinirea unui vis, mult mai repede decât mă așteptam. Ar fi explicații, dar poate că era cam repede. Nu că aș mai fi avut nevoie, neapărat, de nea Nae Nicușor. Era depășit pentru modul în care se antrenau și se pregăteau echipele care vizau performanța, în ultimii ani. Dar și eu total pornit să rup gura târgului imediat” – Cornel Dinu în volumul II al cărții sale autobiografice, “Jucând cu destinul, zâmbind din iarbă”

Coperta volumului II din cartea autobiografică a lui Cornel Dinu, în care acesta scrie că Dinamo ar fi mituit arbitrii la meciurile din Cupa Campionilor 1984 și că, în realitate, el a fost cel care a pregătit tactic echipa, nu antrenorul principal Dumitru Nicolae Nicușor. Cartea lui Dinu a apărut în 2008

Nu făcea Dinu ședințele tactice?

– Nuuu! Ședințele le făcea Dumitru Nicolae Nicușor. La sfârșit, bineînțeles, ne dădea și nouă voie să ne dăm cu părerea. Întreba: “Mai are cineva ceva de spus în legătură cu meciul acesta?”. Și atunci Cornel, care era un om foarte bine documentat – nu putem să contestăm chestia asta, era un om care știa –, venea și completa ce trebuia despre echipa cu care noi disputam meciul. Deci, întotdeauna așa a fost, cât timp la Dinamo au fost Nicolae Nicușor principal și Dinu secund.

Înțeleg de la dumneavoastră că, totuși, Nicolae Nicușor era vioara întâi…

– Păi, sigur că da! Dumitru Nicolae Nicușor era antrenorul, șeful! El se ocupa, el pregătea jocul, el conducea antrenamentele, el pregătea tot. Bineînțeles că-l mai lăsa și pe Dinu, uneori, să conducă o parte din antrenament. Dumitru Nicolae Nicușor pregătea jocurile, asta e cert, e clar. Bineînțeles că a avut și Dinu o contribuție, pentru că la vremea respectivă era trimis să vizioneze adversarii.

Cum se face și acum.

– Exact, cum se face și acum. Antrenorul principal rămâne să se ocupe de echipă și-și trimite secundul să vadă cum joacă adversarii. La națională nu-și trimit selecționerii secunzii în diverse zone? Așa făcea și Nicolae Nicușor cu Dinu. Iar Dinu, care nimeni nu poate contesta că este foarte priceput în domeniul ăsta, venea cu date precise, clare despre adversari, spunea ce avem de făcut.

Părerea dumneavoastră despre Nicolae Nicușor care este?

– Foarte bună! Foarte bună.

Era un tip care se pricepea doar la condiție fizică?

– Știa tot. Și tactic, și tehnic, și pregătire fizică. Făcea tot. Era foarte documentat din punctul ăsta de vedere. Plus că era un om foarte sever în felul lui… La început aș putea spune chiar că a fost puțin ranchiunos. În sensul că, dacă un jucător cu personalitate îi răspundea, îl lua în vizor… Asta vorbesc de prima perioadă când a fost antrenor, prin ’72-’74, când a fost antrenor. A avut niște conflicte cu Alexandru Moldovan… La Dumitru Nicolae Nicușor conta un singur lucru: trebuia să facă jucătorii ambele faze! Și faza de atac, și faza de apărare! Mai erau jucători care-i spuneau: “Eu nu pot să fac faza de apărare!”. Le răspundea simplu: “Nu poți să faci? Bine, atunci treci pe bancă, lângă mine!”. Astea erau lucrurile care s-au întâmplat de-a lungul anilor, când era Nicolae Nicușor antrenor. Deci, pentru el, asta conta: jucătorul să facă ambele faze. Mai ales că, la vremea respectivă, se juca 4-2-4 sau 4-3-3. Și atunci, mijlocașii care aveau misiunea să fie liantul între apărare și atac trebuiau să fie generoși la efort.

Ion Marin: “Nicușor era un om echilibrat, priceput, care avea răbdare. Dar este foarte adevărat că Dinu a venit cu multe idei noi

Interesant este și punctul de vedere al lui Ion Marin, de asemenea titular în acea echipă: “Acum, eu nu pot să spun că Dinu făcea antrenamentele, iar Nicolae Nicușor doar pregătirea fizică, pentru că, după aceea, am ajuns și eu antrenor. Iar antrenorii au grupul acesta tehnic, conlucrează între ei. Nu știu ce sarcini își trasează. Fiecare are altă strategie. Dar nu putem spune că Nae Nicușor n-a lucrat, a stat și-a băut cafele și a lucrat numai unul singur. E departe lucrul acesta. Dar sunt așa de mulți ani care au trecut…”.

Fostul fundaș central îi face antrenorului principal de atunci al dinamoviștilor un cu totul alt portret decât Cornel Dinu: „Nicolae Nicușor era un om echilibrat, un om care avea răbdare… Uite, a avut răbdare cu tot grupul nostru, acela tânăr, că eram vreo 6. A avut răbdare cu noi. Eu spun că era un om priceput, a condus de mai multe ori, în diverse perioade, echipa Dinamo. Acum… Serios, știi, dezgropăm morții… Este foarte adevărat că Cornel a venit cu multe idei care erau noi, care erau, poate, mai moderne la ora aceea. Care erau, cu siguranță, mult mai curajoase. Deci, din punct de vedere tactic, se discuta foarte mult, lucru care înainte nu se făcea chiar așa mult. Dar nu putem spune… Fiecare a avut părțile lui bune. Adevărul trebuie să fie în grupul tehnic, între ei. Acolo s-a discutat și s-au luat formula de joc, tactica, dacă e mai bine să jucăm cu ăla sau cu celălalt, cum îl anihilăm pe cel mai bun jucător al lor, cum să îi surprindem pe pozițiile mai slabe. Lucrurile astea se discută între ei. În orice caz, la ședințele tehnice din vestiar, dinaintea meciurilor, vorbeau amândoi”.

ADVERTISEMENT
Tags: