News

Cine ar putea fi acuzat pentru moartea jurnalistului britanic și a ghidului său, găsiți fără suflare în pădurea amazoniană. „Au fost victimele politicilor guvernamentale”

ONU, grupurile de mediu și cele pentru drepturile omului au legat uciderea jurnalistului britanic Dom Phillips și a expertului indigen Bruno Pereira de politica lui Bolsonaro pentru exploatarea comercială a Amazonului.
21.06.2022 | 09:03
Cine ar putea fi acuzat pentru moartea jurnalistului britanic si a ghidului sau gasiti fara suflare in padurea amazoniana Au fost victimele politicilor guvernamentale
Jurnalistul britanic se documenta pentru o carte Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Phillips, un jurnalist veteran în vârstă de 57 de ani, și Pereira, în vârstă de 41 de ani, au dispărut pe 5 iunie într-o zonă îndepărtată a pădurii tropicale, afectată de exploatare minieră ilegală, braconaj piscicol și exploatare forestieră ilegală, precum și trafic de droguri.

Cine ar putea fi acuzat pentru moartea jurnalistului britanic și a ghidului său, uciși în pădurea amazoniană

Zece zile mai târziu, un suspect pe nume Amarildo da Costa de Oliveira a dus poliția într-un loc unde a spus că a îngropat cadavrele în apropierea orașului Atalaia do Norte, către care se îndreptau cei doi.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele două cadavre găsite în pădurea amazoniană este cel al jurnalistului britanic Dom Phillips, a confirmat poliția braziliană. Ei spun că identificarea s-a bazat pe amprenta dentară. Al doilea cadavru – despre care se crede că este cel al expertului indigen Bruno Pereira – este încă examinat.

Poliția a spus că Amarildo da Costa de Oliveira a explicat în detaliu modul în care ambii bărbați au fost uciși înainte de a conduce ofițerii la locul unde au fost îngropate cadavrele lor. Fratele suspectului, Oseney da Costa de Oliveira, a fost și el arestat în legătură cu crimele, dar neagă orice implicare.

ADVERTISEMENT

Vineri, poliția a anunțat că a emis un mandat de arestare pentru un al treilea suspect, Jeferson da Silva Lima, al cărui localizare nu este în prezent cunoscută.

Poliția federală a declarat joi că urmeke de sânge găsite în barca lui Oliveira aparțin unui bărbat, dar nu lui Phillips. O analiză suplimentară va fi necesară pentru a stabili dacă este al lui Pereira.

ADVERTISEMENT

Mai sunt multe aspecte de clarificat în acest caz, inclusiv un motiv și circumstanțele din jurul crimelor, aparent comise cu o armă de foc.

Greenpeace: Decesele, ”un rezultat direct al agendei președintelui Jair Bolsonaro pentru Amazon”

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că este „profund întristat de informațiile despre uciderea” celor doi bărbați.

ADVERTISEMENT

„Acest act brutal de violență este îngrozitor și facem apel la autoritățile statului să se asigure că anchetele sunt imparțiale, transparente și amănunțite și că familiile victimelor vor primi reparații”, a declarat purtătorul de cuvânt, Ravina Shamdasani, la Geneva.

Phillips, colaborator de multă vreme la The Guardian și la alte ziare internaționale de top, lucra la o carte despre dezvoltarea durabilă în Amazon, avându-l drept ghid pe Pereira, când au dispărut. Pereira, expert la agenția de afaceri indigene din Brazilia, FUNAI, a primit mai multe amenințări de la tăietori ilegali de lemne și mineri care puseseră ochii pe pământ indigen izolat.

Valea Javari unde bărbații au dispărut – o zonă în apropierea granițelor cu Peru și Columbia – găzduiește aproximativ 20 de grupuri indigene izolate și este o zonă în care își desfășoară activitatea traficanți de droguri, tăietori ilegali de lemne, mineri și pescari ilegali.

Greenpeace Brazilia a susținut că decesele au fost „un rezultat direct al agendei președintelui Jair Bolsonaro pentru Amazon, care deschide calea activităților ilegale și crimelor… în plină zi”.

Jair Bolsonaro, care a preluat mandatul în 2019, a făcut eforturi pentru dezvoltarea Amazonului, cea mai mare pădure tropicală din lume. El și-a atras noi critici săptămâna trecută pentru că a spus că lui Phillips era antipatizat pentru reportajele sale despre regiune și ar fi trebuit să fie mai atent.

Joi, președintele de extremă dreapta a transmis pe Twitter „condoleanțe familiilor” bărbaților.

„Crimă politică”

La Bruxelles, șapte lideri indigeni brazilieni au deplâns climatul de violență și „impunitate” din Amazon, în fața sediului Uniunii Europene. Unul dintre ei, Dinamam Tuxa, a declarat pentru AFP că „Bruno și Dom Phillips au fost victimele politicilor guvernamentale”, relatează AFP.

Shamdasani a mai spus că atacurile și amenințările împotriva activiștilor și indigenilor din Brazilia sunt „persistente” și a cerut guvernului să intensifice protecția.

Asociația Univaja a popoarelor indigene, care a luat parte la căutarea bărbaților dispăruți, a denunțat presupusele crime ca fiind o „crimă politică”, în timp ce Asociația braziliană de jurnalism de investigație a declarat că „președintele și aliații săi au devenit protagoniști ai atacurilor împotriva presei” care dezvăluie infracțiunile de mediu.

“Oameni morți pentru apărarea pământurilor indigene și a mediului. Brazilia nu poate fi așa”, a adăugat și fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care se va confrunta cu Bolsonaro la alegerile din octombrie.

Victime ale crimei organizate

Poliția braziliană a declarat că nu crede că suspecții au acționat ca parte a unei bande criminale organizate. „Investigațiile indică faptul că ucigașii au acționat singuri, fără șefi sau organizații criminale în spatele crimei”, a declarat poliția, potrivit agenției de presă Reuters, citată de BBC.

Însă grupul local pentru drepturile indigenilor Univaja a spus că circumstanțele sugerează contrariul – că este probabil implicată o bandă criminală.

„Cruzimea crimei arată clar că Pereira și Phillips s-au încrucișat cu o puternică organizație criminală care a încercat cu orice preț să-și acopere urmele în timpul anchetei”, se arată într-o declarație a grupului.

Organizația a adăugat că a informat poliția federală despre funcționarea unui astfel de grup în Valea Javari de mai multe ori în ultimii ani.

De ce este valea Javari atât de periculoasă?

Experții spun că zona a devenit un focar de criminalitate din cauza îndepărtării sale și a lipsei de supraveghere guvernamentală.

Pe lângă confruntări cu braconierii care prind pește protejat, s-au înregistrat și incursiuni ale minerilor ilegali de aur, tăietorilor de lemne și traficanților de droguri care fac contrabandă cu cocaină din Peru și Columbia.

Violența a crescut, de asemenea, pe măsură ce bandele de traficanți de droguri luptă pentru controlul căilor navigabile din zonă pentru a transporta cocaina.

Regiunea – care este de dimensiunea Portugaliei – este cunoscută pentru conflictele violente dintre aceste diferite grupuri criminale, agenți guvernamentali și indigeni. Aceste conflicte au fost documentate Phillips și Pereira.

Chiar cu câteva zile înainte ca cei doi să dispară, grupurile indigene spun că Pereira a fost amenințat pentru că a făcut campanie împotriva pescuitului ilegal. În trecut, el relatase în mod repetat că a fost amenințat de tăietori de lemne, mineri și pescari ilegali.

ADVERTISEMENT