News

Cine e procuroarea care a clasat cazul agresiunii sexuale de la Școala Nicolae Titulescu. Adevăratul motivul pentru care ancheta s-a oprit

Procuroarea care a clasat dosarul minorului agresat sexual în toaleta școlii Nicolae Titulescu este din Cluj și și-a încheiat stagiatura în 2019.
04.03.2024 | 16:23
Cine e procuroarea care a clasat cazul agresiunii sexuale de la Scoala Nicolae Titulescu Adevaratul motivul pentru care ancheta sa oprit
Un elev de la Școala Nicolae Titulescu din sectorul 1 a fost agresat sexual de două ori, în toaleta instituției / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Facebook Școala Nicolae Titulescu-pagina oficiala
ADVERTISEMENT

Cazul elevului violat de două ori în toaleta unei școli din centrul Bucureștiului arată lacunele unui sistem slab și incapabil să-și protejeze propriii copiii. Un minor violat în 2022 a devenit victima altor colegi mai mari, care au văzut că agresorului nu i s-a întâmplat nimic. Așa a ajuns băiatul să fie violat și a doua oară. În România, nu doar abuzul sexual, ci și bullyingul sunt incriminate penal, dar de multe ori doar pe hârtie.

Cercetările în cazul elevului agresat sexual la școală au durat doar câteva luni

În 2022, după ce părinții victimei au aflat că băiatul lor de 10 ani a fost violat de un coleg cu un an mai mare, aceștia au mers la conducerea școlii și la poliție, pentru a reclama fapta. Potrivit declarațiilor părinților, conducerea școlii nu a luat nicio măsură, nu a anunțat nici inspectoratul și nici autoritățile.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, Parchetul de la lângă Judecătoria Sectorului 1 a întocmit un dosar penal, ca urmare a plângerii formulate de părinții minorului. Cercetările au durat doar câteva luni, până pe 28 iunie 2022, atunci când Parchetul a dispus o ordonanță de clasare. Motivul: presupusul autor nu poate răspunde penal pentru că la data comiterii faptei avea doar 11 ani.

”Analizând probatoriul administrat în cauză, constată, că autorul presupusei fapte de viol este un minor care nu răspunde penal întrucât nu a împlinit vârsta de 14 ani. (… născut la data de …05.2011 – vârsta de 11 ani), situație în care devine incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare sau exercitării acțiunii penale prevăzute de art 16, alin. 1, lit d) C proc. pen. – există cauza de neimputabilitate prevăzută de art 27 C. Penal, respectiv minoritatea făptuitorului”, se arară în ordonanța de clasare.

ADVERTISEMENT

Ce spune legea în cazul minorilor care comit o infracțiune

Procuroarea Daniela Pasc, cea are a instrumentat cazul, a propus sesizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, în legătură cu acest caz. FANATIK a solicitat DGASPC sector 1 un răspuns referitor la măsurile dispuse, însă nu am primit niciun răspuns până la momentul publicării prezentului articol.

Articolul 27 din Codul Penal arată că ”nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită de un minor, care la data comiterii acesteia nu îndeplinea condițiile legale pentru a răspunde penal”. Legea prevede, de asemenea, că în cazul minorilor sub 14 ani, operează prezumția absolută a lipsei de discernământ, între 14 și 16 ani – lipsa de discernământ poate fi răsturnată prin proba contrarie, iar peste 16 ani – se operează o prezumție de discernământ care poate fi înlăturată.

ADVERTISEMENT

Practic, potrivit legii, minorii sub 14 ani nu răspund penal, iar asupra lor nu se poate lua nicio măsură educativă. Părinții acestora pot răspunde în civil, acoperind prejudiciul produs de copilul lor, în funcție de infracțiunea comisă.

În 2022, un minor din Vânju Mare, care abia împlinise 14 ani, a fost trimis în judecată de procurori, după ce a folosit pușca airsoft a tatălui său pentru a ucide un guguștiuc. Minorul a fost supus unei expertize medico-legală, care a stabilit că acesta avea discernământ. În continuare, el a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, și a fost condamnat la trei luni de supraveghere judiciară.

ADVERTISEMENT

Procuroarea care a instrumentat cazul și-a încheiat stagiatura în 2019

Daniela Pasc, procuroarea care a semnat ordonanța de clasare, este din Cluj, iar în 2019 și-a încheiat stagiatura și a fost transferată de la Parchetul Buftea la cel de la Sectorul 1, printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis. Potrivit declarației de avere completată în 2022 (ultima postată pe site-ul ANI), Daniela Pasc are un salariu de aproximativ 9.000 de lei pe lună.

Școala Nicolae Titulescu din București este situată pe șoseaua cu același nume, în apropiere de Primăria Sectorului 1 și de Secția 4 de poliție. Potrivit site-ului instituției, misiunea școlii este acela de a deveni ”o instituție reformată din interior, în care se face educație, o școală în care FIECARE copil să se simtă bine, să vină cu drag, să învețe și să progreseze”.

În prezent, școala este condusă de Iudita Popteanu, iar director adjunct este Doina Coman. În 2022, părinții unor elevi de la Școala Nicolae Titulescu s-au plâns că au fost puși în situația de a semna un contract prin care își asumă ”să nu denigreze instituția de învățământ în media sau în comunitate” și că orice formă de nemulțumire trebuie să se rezolve în interiorul școlii. În decembrie 2023, minorul a fost agresat a doua oară, de un alt coleg.

ADVERTISEMENT
Tags: