News

Cine era, de fapt, pilotul care s-a prăbușit cu planorul în Bihor: “Toate pozele lui erau numai cu zboruri”

Pilotul avea doar 40 de ani. Bărbatul a murit în urma unui accident aviatic, în Bihor. Acesta a fost obsedat de zboruri.
05.06.2023 | 20:13
Cine era de fapt pilotul care sa prabusit cu planorul in Bihor Toate pozele lui erau numai cu zboruri
Pilotul Marius Oniță avea doar 40 de ani. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

În județul Bihor, s-a produs o tragedie în care un pilot s-a prăbușit cu un planor. Marius Onița, un localnic de 40 de ani din Oradea, pasionat de zbor, se afla la bordul aeronavei. Acesta obișnuia să posteze videoclipuri pe rețelele de socializare în care efectua acrobații periculoase. Accidentul a avut loc în apropierea aerodromului Ineu, lângă Oradea.

Pilotul s-a prăbușit cu planorul în Bihor

Pilotul care și-a pierdut viața în urma prăbușirii planorului este Marius Onița, un bărbat în vârstă de 40 de ani, care și-a găsit sfârșitul în timp ce făcea ceea ce iubea cel mai mult – aviație. Tragedia a avut loc pe un câmp în apropierea satului Ineu, în județul Bihor. Aerodromul de unde pilotul a decolat se află la o mică distanță de sat, la câteva sute de metri.

ADVERTISEMENT

Pilotul, în vârstă de 40 de ani, era controlor de trafic la punctul de control al aerodromului. Marius Oniță era cunoscut ca fiind un pilot extrem de pasionat de munca sa. Pagina sa de socializare era plină în principal de postări legate de aviație. Bărbatul s-a implicat activ la diverse evenimente aviatice în întreaga țară. Activitatea acestuia fiind apreciată chiar de George Rotaru, președintele Federației Aeronautice Române. Marius creștea o fetiță de 4 ani.

„Era un pasionat al motoarelor și al zborurilor, practic toate pozele lui erau numai cu zboruri, cu diferite ipostaze prinse în zbor. În marea majoritate a weekendurilor sunt zboruri organizate”, povestește Dumitru Togor, primarul comunei Ineu, despre pilotul decedat.

ADVERTISEMENT

Mai multe zboruri de Rusalii

Marius Onița se afla singur în planor în momentul accidentului. Echipajele de salvare SMURD l-au găsit pe pilot încarcerat printre fiarele planorului, iar o parte semnificativă a aeronavei a fost aruncată la aproximativ 300 de metri distanță de locul tragediei. Localnicii din Ineu au declarat că au observat mai multe astfel de aparate de zbor în aer în perioada vacanței de Rusalii.

„Zilnic sunt avioane pe sus, și din străinătate multe, și din alte judeţe, și avioane sunt multe. Acum, parcă sunt prea multe”; „Pericol e. Eu mă tem, no! ”; „Și la altitudine cam destul de joasă. Şi, na, e cam deranjant puţin. Când trage planorul în sus, zgomot. Şi, cam aici, unde e satul, se învârt”, au afirmat localnicii, pentru observator.

ADVERTISEMENT

Această tragedie aviatică a avut loc la mai puțin de două zile după ce un alt planor a efectuat o aterizare de urgență pe un câmp lângă Fegernic, în apropiere de Oradea. Pilotul a scăpat fără răni grave după ce a fost în pericol să se prăbușească cu planorul în turnul bisericii din sat.

„Duminică, 4 iunie a.c., la ora 19.03, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112 că, în afara pistei aerodromului din localitatea Ineu de Criș, județul Bihor, s-a prăbușit un planor, iar, din nefericire, pilotul a decedat.

ADVERTISEMENT

La fața locului s-a deplasat cu operativitate o echipă complexă de cercetare, formată din procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, polițiști de la Secția nr. 5 de Poliție Rurală Oradea, polițiști criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor. Persoana decedată a fost identificată ca fiind un bărbat de 40 de ani, din municipiul Oradea”, a precizat comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

ADVERTISEMENT