Accident dramatic în județul Bihor, acolo unde pilotul unui planor și-a pierdut viața în urma prăbușirii aparatului de zbor.
Accidentul a fost anunțat la ora 19:03, iar ISU Bihor s-a deplasat la fața locului cu trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului 1 Oradea, o autospecială de descarcerare și două autospeciale de stingere. De asemenea, un echipaj de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea a ajuns la locul prăbușirii.
Din nefericire, medicii au constatat decesul pilotului, care s-a produs, cel mai probabil, imediat după impactul cu solul. Autoritățile au anunțat că vor demara o anchetă pentru a stabili cauzele producerii accidentului.
Specialiștii în aviație susțin că un astfel de accident poate avea mai multe cauze, cum ar fi lovirea unui obiect, al unei păsări sau desprinderea unei bucăți de material din componența planorului.
“Cauzele le poate stabili numai o comisie de investigație. Însă zborul cu planorul este un zbor dificil, în care omul se confundă foarte mult cu aparatul de zbor.
Planorul nu are motor, planorul are numai sisteme care pot să facă omul să zboare și configurația lui geometrică, care prin folosirea curenților de aer și unor principii ale aerodinamicii se poate deplasa.
Poate să facă evoluții măiestre și în sfârșit este un sport deosebit, un spor rar care este accesibil numai unui tip de oameni care au niște standarde atât din punct de vedere fizic cât și psihic care le permit să asimileze acest tip extraordinar de zbor”, a declarat Sorin Stoicescu, specialist în aviație, la Antena 3.
Potrivit expertului, accidentele care implică un planor sunt destul de rare, spre deosebire de parapantă, un sport practicat și de persoane mai puțin instruite.
”Înseamnă că a fost ceva deosebit. Nu putem să excludem posibilitatea de a fi lovit o pasăre sau în sfârșit un alt obiect sau în să fi fost o cedare de material. Însă de regulă cei care zboară cu planorul, planoriștii sunt oameni care, repet, se confundă cu aparatul de zbor. Sunt adevărați zburători”, a mai spus Stoicescu.