Sport

Cine este Carlos Alcaraz, puștiul care a uimit lumea tenisului. E primul care îi elimină pe Nadal și Djokovic în același turneu pe zgură și ia titlul la Madrid

Carlos Alcaraz (19 ani) este noua senzație a tenisului mondial, iar mulți îl consideră „moștenitorul” lui Rafael Nadal, după l-a învins pe spaniol la Madrid, pe numărul unu ATP, Novak Djokovic și a câștigat finala
08.05.2022 | 21:44
Cine este Carlos Alcaraz pustiul care a uimit lumea tenisului E primul care ii elimina pe Nadal si Djokovic in acelasi turneu pe zgura si ia titlul la Madrid
Spaniolul Carlos Alcaraz, în vârstă de 19 ani, locul 9 ATP şi cap de serie numărul 7, a câştigat turneul de categorie Masters 1.000 de la Madrid. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
08-05-2022
18:45

Alcaraz a câștigat al doilea turneu Masters din carieră

Spaniolul Carlos Alcaraz, în vârstă de 19 ani, locul 9 ATP şi cap de serie numărul 7, a câştigat turneul de categorie Masters 1.000 de la Madrid.

Alcaraz l-a învins în finală, cu scorul de 6-3, 6-1, pe deţinătorul trofeului, germanul Alexander Zverev, locul 3 ATP şi cap de serie numărul 2. Meciul a durat o oră şi două minute. Spaniolul i-a eliminat în sferturi şi în semifinale pe Rafael Nadal, locul 4 ATP şi cap de serie numărul 3, şi pe liderul ATP, Novak Djokovic.

Spaniolul de 19 ani a obţinut un premiu de 1.041.570 de dolari şi 1.000 de puncte ATP, iar Zverev 568.790 de dolari şi 600 de puncte ATP. Alcaraz, care a jucat a doua finală de Masters 1.000 din acest an, după cea câştigată la Miami, va urca pe locul 6 ATP, cel mai bun din carieră. În urmă cu 12 luni, el se afla pe locul 120.

Spaniolul este al doilea în topul celor mai tineri jucători care câştigă două trofee Masters 1000, după Rafael Nadal, care a reuşit performanţa la Monte Carlo şi Roma în 2005, când avea 18 ani.

Carlos Alcaraz este noul „Rafa Nadal” din tenis și se află în fața celei mai mari performanțe din carieră după ce a câștigat cu 6-2, 6-3 finala cu Alexander Zverer, iar în sferturi și semifinale i-a eliminat pe titanii tenisului, Nadal și Djokovic.

Carlos Alcaraz, pe urmele lui Rafael Nadal după ce a câștigat și turneul de la Barcelona

Evoluția excelentă de la turneul Mutua Madrid Open nu este una surprinzătoare, ținând cont că la finalul lunii aprilie a câștigat turneul de la Barcelona și a ajuns la al patrulea trofeu din carieră.

ADVERTISEMENT

Totuși cine este acest Carlos Alcaraz, care parcă de nicăieri a reușit să intre în top zece mondial la doar 19 ani? Noua senzație a tenisului a apărut pentru prima oară în lumina reflectoarelor după ce în 2021 s-a calificat în sferturile de finală la turneul de Grand Slam de la US Open.

A urmat un final de an cu un trofeu la Next Gen Finals și triumful de la Miami din 2022, care l-a adus pe locul 11 mondial. Apoi titlul de la Barcelona, chiar pe „teren propriu”. Este cel mai tânăr câștigător din istoria turneului de la Miami, iar sezonul acesta excelent vine pe fondul unui 2021 la fel de consistent, după ce a mai câștigat turneul de la Rio de Janeiro și de la Umag.

ADVERTISEMENT

Pregătit de un alt fost mare campion, Juan Carlos Fererro, este cel mai tânăr jucător de la Rafael Nadal (2005) care reușește să intre în top 10 ATP.

Alcaraz, puștiul care a dat de pământ cu Rafael Nadal și Novak Djokovic

Cu Rafael Nadal pe final de carieră, spaniolii speră că acest Carlos Alcaraz i-ar putea călca pe urme, iar puștiul-minune a arătat asta la Madrid, unde l-a învins pe marele „Rafa”, chiar când a împlinit 19 ani.

ADVERTISEMENT

Este primul jucător sub 20 de ani care reușește să îl învingă pe Nadal pe zgură, suprafață pe care titanul tenisului mondial se simte ca peștele în apă! Ceea ce spune multe despre potențialul uriaș al tânărului spaniol.

„I-am văzut pe Federer, Nadal și Djokovic când erau tineri, însă în ultimii 30 de ani nu am văzut pe nimeni cum e Carlos Alcaraz! Îl văd pe acest băiat devenind cel mai mare jucător din istorie”, a spus Rick Macci, fostul antrenor al Serenei Williams și al Mariei Sharapova, conform firtstsportz.com.

ADVERTISEMENT

Carlos Alcaraz l-a răpus și pe Novak Djokovic și are un parcurs incredibil în 2022: 27 de victorii și doar 3 înfrângeri

După ce l-a învins în sferturi pe Rafael Nadal în patru seturi ( 6-2, 1-6, 6-3), Alcaraz a reușit să îl învingă și pe numărul unu mondial, Novak Djokovic, scor 6-7 (5), 7-5, 7-6 (5), ceea ce a coincis cu cea de-a 27 victorie în acest sezon. Spaniolul a pierdut doar trei meciuri în 2022.

Carlos Alcaraz era pe locul 120 ATP cu doar un an în urmă, însă e convins că e gata să cucerească lumea tenisului și se simte pregătit să înfrunte orice adversar, în orice condiții: „Aș vrea să spun că sunt mai matur și pot să gestionez momentele dificile, nervii, totul. Vreau să spun, tot ceea ce se întâmplă pe teren. Cred că sunt capabil să joc acele raliuri și schimburi lungi de mingi”, a declarat cu tupeu puștiul înainte de finala de la Madrid cu Zverev.

„Mereu am spus că trebuie să mergi tot timpul la victorie. În momentele decisive se face diferența între jucătorii buni și cei de top și eu acolo vreau să demonstrez. Mă simt pregătit să îi înfrunt pe Nadal și Djokovic la orice turneu, pe orice suprafață. Într-un turneu de Grand Slam lucrurile sunt total diferite. Se joacă cel mai bun din cinci seturi, dar cred că sunt pregătit”, a mai explicat Carlos Alcaraz.

Povestea lui Carlos Alcaraz. A trecut la profesioniști la doar 14 ani

Pe numele complet Carlos Alcaraz Garfia, s-a născut la El Palmar, lângă Murcia, a început tenisul de la vârsta de patru ani și a participat la primul turneu ITF înainte să împlinească 15 ani, în 2018. A avut evoluții bune la primele turnee la profesioniști, ITF Futures și ATP Challenger Tour și a câștigat primul turneu la Sevilla. Carlos și Virgina, părinții săi, mai au alți patru copii: Alvaro, Sergio și Jaime, însă nici unul dintre ei nu joacă tenis.

La 17 ani, a reușit să câștige în doar trei luni turneele ATP Challenger Tour, de la Trieste, Barcelona și Alicante și a urcat de pe locul 490 pe 136. Lui Alcaraz nu îi place deloc să fie comparat cu Rafael Nadal, chiar dacă este idolul său și are ambiția să își clădească propriul nume și imagine în tenis, fiind un jucător cu o personalitate puternică.

A început 2020 în forță cu două turnee ITF câștigate și a profitat de pandemie pentru a-și îmbunătăți stilul de joc, iar progresul său din ultimele luni este pur și simplu fabulos. Următorul jucător de vârsta sa este clasat abia pe locul 550 mondial!

Juan Carlos Ferrero l-a transformat într-un jucător de temut

Combinând calitățile excelente de antrenor și experiența uriașă de pe terenul de tenis, Juan Carlos Ferrero a reușit să transforme un copil într-o mașinărie de tenis. Fără discuție Ferrero a jucat un rol extrem de important pentru Alcaraz, ținând cont de vârsta sa extrem de fragedă.

Carlos Alcaraz este mare fan Real Madrid și îi place golful și a ajuns deja la aproape un milion de următoritori pe pagina de Instagram, deși în urmă cu scurt timp avea „doar” 500.000.

  • 4 turnee a câștigat Carlos Alcaraz până în acest moment
  • 5 milioane de dolari în premii a strâns Carlos Alcaraz la doar 19 ani
ADVERTISEMENT