News

Cine este cel mai căutat infractor român. FBI nu reușește să-l găsească de 13 ani și oferă o recompensă de 1 milion de dolari pentru prinderea lui

Puțină lume a auzit de Nicolae Popescu, hackerul originar din Alexandria, căutat de FBI de mai bine de 13 ani fără succes,.
10.09.2023 | 09:00
Cine este cel mai cautat infractor roman FBI nu reuseste sal gaseasca de 13 ani si ofera o recompensa de 1 milion de dolari pentru prinderea lui
Cine este cel mai căutat infractor român. FBI a pus un milion de dolari recompensă pe capul lui. Foto: FBI.gov
ADVERTISEMENT

În 2021, pe lista FBI ”most wanted” a celor mai căutați infractori din lume, figurau trei români. Între timp pe această listă a rămas unul singur, aparent cel mai greu de găsit. Mai exact Nicolae Popescu, un hacker din Alexandra pentru care americanii pun la bătaie 1 milion de euro, dacă ar fi găsit.

Cine este cel mai căutat infractor român

”Nicolae Popescu este căutat pentru posibila sa participare într-o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet. În cadrul acestei escrocherii, grupul de infractori aflaţi în România şi în alte părţi din Europa au postat anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet pentru vânzarea de produse.

ADVERTISEMENT

Aceste anunţuri conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, aceste vehicule şi obiecte să existe în realitate. Pretinzând a fi vânzători, infractorii negociau prin email cu cumpărători neavizaţi din Statele Unite ale Americii“, au transmis autoritățile americane.

Nicolae Popescu
Nicolae Popescu

Potrivit EVZ, românul a păcălit mii de persoane și a strâns peste 3 milioane de dolari din vânzări fictive pe internet. Rețeaua de infractori condusă de Popescu vindea yahturi, mașini de lux și alte bunuri pe site-uri cunoscute, bunuri care de fapt nu existau. În 2021 polițiștii din România au prins un complice al lui Popescu, pe Dumitru Boșogioiu, în timp ce acesta venise la București pentru a-și ridica buletinul.

ADVERTISEMENT

Cu toate că a fost predat autorităților americane, bărbatul nu a oferit nicio informație care ar putea duce la prinderea lui Popescu. Paradoxal, Nicolae Popescu fusese reținut în 2010 în România, fiind arestat de mascați alături de alți 33 de hackeri din București, Vâlcea și Teleorman. Popescu a reușit să fugă de sub nasul polițiștilor chiar a doua zi.

Urma să fie dus la Tribunalul Vâlcea pentru a fi arestat preventiv pentru fals informatic, înșelăciune, spălare de bani, fraude informatice și apartenența la un grup infracțional organizat. A dispărut în patru ore de libertate, între 18:00 și 22:00, ora expirării mandatului de reținere și ora emiterii mandatului de arestare preventivă.

ADVERTISEMENT

“La ora 18.00 au expirat acele mandate de reținere, iar cele de arestare preventivă au fost emise la ora 22.00. În acest interval orar, ei au fost cetățeni liberi. Ceilalți au fost de bună-credința și nu au părăsit incinta Tribunalului, însă el (Popesu – n.red.), nu. Ce s-a întamplat în acel interval orar, nu intra în competența noastră”, declara în acel moment subinspectorul Cristina Hanulescu, purtatorul de cuvant al IPJ Valcea.

Defel surprinzător, colegii și profesorii lui Popescu spun că acesta era un elev mediocru. De altfel tiparul clasic în cazul acestor așa numiți hackeri. Concret, Popescu a învățat la colegiul ”Dimitri Ghica”, acolo unde avea medii de 5 sau 6 mai mereu. ”Era cam chilangiu. Un elev mediocru, cu medii de 5 si 6″, își reamintește un coleg.

ADVERTISEMENT

FBI spune că acum românul e cunoscut ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, Nae sau Stoichițoiu. Mulți cred că și-a schimbat numele și și-a făcut operații estetice, cert e că nimeni nu l-a mai văzut de ani buni.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Mari emoții pentru Dragoș Bucur. Fiul său, probleme de sănătate
Mari emoții pentru Dragoș Bucur. Fiul său, probleme de sănătate
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română