News

Cine este cel mai corupt și condamnabil personaj de pe Pământ în 2022? Juriul OCCRP a ales

Juriul OCCRP l-a ales pe câștigătorul premiului infam de ”omul anului în materie de corupție și crimă organizată”, un premiu nedorit de nimeni.
29.12.2022 | 23:24
Cine este cel mai corupt si condamnabil personaj de pe Pamant in 2022 Juriul OCCRP a ales
Evgheni Prigojin, câștigător în 2022.
ADVERTISEMENT

Așa cum premiile Oscar desemnează cel mai bun film al anului, iar Zmeura de Aur îl alege pe cel mai prost, așa și premiul oferit de OCCRP (Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției) e menit să antagonieze un cetățean al Pământului care și-a făcut de rușine semenii în anul curent.

Evgheni Prigojin, cel mai corupt și condamnabil pământean în 2022

Plaforma internațională de jurnalism de investigație l-a ales în acest an pe nimeni altul decât Evgheni Prigojin, ”patronul” grupării de mercenari și pușcăriași Wagner. Prigojin se trece astfel pe o listă ”selectă” unde a fost inclus și Vladimir Putin în 2014 sau Parlamentul României în 2013.

ADVERTISEMENT

”Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, unele dintre cele mai aprige bătălii ale Kremlinului au fost purtate de o armată privată nelegiuită, formată în mare parte din infractori condamnați.

În spatele ei se află Evgheni Prigojin, un oligarh rus și lider de mercenari care anul acesta a devenit un personaj care reprezintă, probabil, cel mai bine părțile întunecate din țara sa”, a transmis OCCRP.

ADVERTISEMENT

Prigojin ar fi câștigat acest premiu grație eforturilor sale de a ”extinde aria de acoperire vicioasă și coruptă a Rusiei, de a fura pentru Vladimir Putin și de a-i pedepsi pe cei care se opun”.

În 2021, distincția nedorită de nimeni a fost primită de Alexandr Lukașenko, un alt aliat al lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Pe lista scurtă din acest an alături de Evgheni Prigojin au intrat în ”finală” Curtea Europeană de Justiție, președintele turc Recep Erdogan și președintele din Nicaragua Daniel Oretga.

”Nici pedeapsa de închisoare pe care Prigojin a servit-o pentru jaf în tinerețe și nici succesul său în noua Rusie capitalistă a anilor 1990 nu au fost ceva ieșit din comun pentru oamenii de afaceri din acei ani. Chiar dacă și-a crescut afacerea cu restaurante pe baza unor contracte favorabile cu statul, câștigând milioane de dolari și porecla bucătarul lui Putin, el a urmat doar o traiectorie banală pentru mulți alți oligarhi”, este prezentat Prigojin de către cei care i-au acordat ”mult râvnitul premiu”.

ADVERTISEMENT

Lista ultimilor câștigători ai premiului sunt 2021: Alexandr Lukașenko (președinte Belarus), 2020: Jair Bolsonaro (președinte Brazilia), 2019: Joseph Muscat (politician maltez), 2018: Danske Bank (instituție financiară), 2017: Rodrigo Duterte (președinte Filipine), 2016: Nicolás Maduro (președinte Venezuela), 2015: Milo Djukanovic (președinte Muntenegru), 2014: Vladimir Putin, 2013: Parlamentul României, 2012: Ilham Aliyev (președinte Azerbaidjanului).

ADVERTISEMENT