News

Cine este Cillian Murphy, marele câștigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor în 2024. Discurs fără precedent

Cillian Murphy a fost desemnat marele câștigător de la Oscar 2024, pentru rolul protagonist din filmul „Oppenheimer”, declarat filmul anului.
11.03.2024 | 05:13
Cine este Cillian Murphy marele castigator al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor in 2024 Discurs fara precedent
Cillian Murphy a fost desemnat actorul anului la Premiile Oscar. Foto: YouTube/ Montaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Cine este Cillian Murphy, cel mai bun actor de la Premiile Oscar 2024? FANATIK dezvăluite câteva lucruri mai puțin știute despre artistul din „Oppenheimer”.

Cine e Cillian Murphy, actorul anului desemnat de Premiile Oscar

Născut în Cork (Irlanda, 1976), Cillian Murphy e unul din ce mai talentați actori de la Premiile Oscar din ultimii ani, unul din acei artiști care a reușit să surprindă nu doar Cetatea Filmului, ci și publicul larg.

ADVERTISEMENT

Murphy a devenit faimos cu mult înainte de protagonismul căpătat în Oppenheimer, dată viind nominalizarea la Oscar. Actorul a jucat în celebra serie Peaky Blinders, care l-a catapultat cu adevărat spre o zonă ceva mai vizibilă din punct de vedere cinematografic.

Christopher Nolan nu a fost străin de talentul câștigătorului trofeului Oscar, căci a colaborat de vreo șase ori cu Murphy în varii proiecte. Interesant de știut despre actorul anului este că nu a fost dintotdeauna pasionat să joace personaje pe scena de teatru sau în filme.

ADVERTISEMENT

Din contră, muzica l-a atras mai mult decât actoria, la începuturile sale artistice. Mai mult de atât, Cillian Murphy a făcut parte din câteva trupe muzicale. A ajuns să îl coopteze și pe fratele său într-o poveste cât se poate de sonoră, intitulată The Sons of Mr. Green Genes, în onoarea unui cântec de-ale lui Frank Zappa. 

Murphy compunea piese și, de altfel, o casă de discuri i-a oferit lui, și fratelui său, un contract, doar că amândoi l-au refuzat pentru că nu a fost deloc avantajos beneficiul financiar cu care se alegeau.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, Cillian s-a reorientat profesional, așa că a mers pe studierea actoriei, cu toate că muzica i-a făcut mereu cu ochiul de-a lungul parcursului evoluției sale profesionale.

Discursul lui Robert Oppenheimer la Los Angeles

În anul 1997, Cillian Murphy a decis să se prezinte la diferite castinguri în televiziune și în cinematografia britanică. Recunoașterea sa a venit la 28 de zile după prima abordare serioasă a domeniului artistic. S-a întâmplat într-un film apocaliptic dirijat de Danny Boyle (Trainspotting. Slumdog Millionaire).

ADVERTISEMENT

În seara galei Premiilor Oscar, Cillian Murphy a ținut să ofere un discurs în stilul său personal. „Sunt puțin copleșit. Chris Nolan (n. red.: regizorul Oppenheimer), mulțumesc. E o călătorie extraordinară. Vă datorez mai mult decât aș putea exprima.

Vreau să le mulțumesc tuturor, și mai ales celor care nu au fost nominalizați. Sunt un irlandez foarte fericit aici. Trăim în lumea lui Oppenheimer. Vreau să dedic premiul celor care aduc pacea pretutindeni”, a declarat Cillian Murphy, cel mai bun actor recunoscut la Premiile Oscar.

 

ADVERTISEMENT