Sport

Cine este Daniele Orsato, arbitrul de la Elveția – România. Acuzat că l-a ajutat pe Leo Messi să devină campion mondial și făcut praf de Luka Modric: „Un dezastru!”

Daniele Orsato a fost delegat de UEFA la partida Elveția - România din preliminariile Euro 2024. Italianul l-a enervat la culme pe Luka Modric la Cupa Mondială din Qatar.
17.06.2023 | 13:26
Cine este Daniele Orsato arbitrul de la Elvetia  Romania Acuzat ca la ajutat pe Leo Messi sa devina campion mondial si facut praf de Luka Modric Un dezastru
Daniele Orsato a fost delegat de UEFA la partida României cu Elveția. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Daniele Orsato va conduce de la centru partida României cu Elveția din preliminariile Euro 2024. Disputa de la Lucerna este programată luni, 19 iunie, de la ora 21:45. Luka Modric a avut un discurs extrem de dur la adresa „centralului” italian după semifinala de la Cupa Mondială, pierdută de Croația, scor 0-3 cu Argentina.

Cine este Daniele Orsato, arbitrul de la Elveția – România

Daniele Orsato este unul dintre cei mai apreciați arbitri de UEFA și a primit de-a lungul carierei delegări la cele mai importante dueluri din fotbalul european și mondial. Totuși, arbitrajul nu a fost prima pasiune a italianului. Născut într-un mic orășel de lângă Vicenzia, Daniele Orsato a crescut cu dorința de a deveni electrician.

ADVERTISEMENT

Daniele Orsato și-a îndeplinit visul, iar mai târziu s-a înscris la un curs de arbitraj de fotbal, fiind împins de la spate de colegi. Primele experiențe ca arbitru le-a avut în Serie C din Italia în 2002. Patru ani mai târziu, Daniele Orsato conducea de la centru cele mai importante dueluri din Serie A.

„Centralul” italian a devenit arbitru FIFA în 2010 și a fost numit cel mai bun arbitru în lume de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului în anul 2020. Oficialul a fost prezent la finalul anului trecut, la Cupa Mondială din Qatar, unde a arbitrat meciul de deschidere dintre Ecuador și Qatar și victoria Argentinei cu Mexic din grupe.

ADVERTISEMENT

Daniele Orsato, acuzat că l-a ajutat pe Lionel Messi să câștige Cupa Mondială. Luka Modric l-a făcut praf pe „central”: „Dezastru!”

La turneul final din Qatar, Daniele Orsato a condus și semifinala pierdută de Croația, scor 0-3 cu Argentina. Arbitrajul italianului din acel meci a fost aspru criticat de Luka Modric. Câștigătorul Balonului de Aur 2018 s-a dezlănțuit la adresa „centralului” la finalul partidei și l-a numit unul dintre cei mai slabi arbitri pe care i-a întâlnit.

Luka Modric a contestat într-o mare măsură penalty-ul acordat de Daniele Orsato în favoarea Argentinei la scorul de 0-0 după un fault al portarului Livakovic. „A fost un moment cheie în joc, nu ne-a dat corner și apoi a fluierat un penalty.

ADVERTISEMENT

Pentru mine nu a fost, pentru că atacantul șutează și apoi se ciocnește de portarul nostru. Nu pot să cred că am primit acel penalty. Asta a schimbat jocul. Nu vorbesc niciodată despre arbitri, dar astăzi este imposibil să nu vorbesc.

Este unul dintre cele mai răi arbitri pe care îi cunosc. Nu doar pentru meciul de azi. M-a fluierat de multe ori și nu am nicio amintire bună despre el. Este un dezastru”, declara Luka Modric, despre Daniele Orsato la finalul anului 2022.

ADVERTISEMENT

Daniele Orsato a arbitrat derby-ul Rapid – Dinamo în 2012

La meciul României cu Elveția, Daniele Orsato va fi ajutat de la margine de către asistenții Ciro Carbone și Alessandro Giallatini. Al patrulea oficial a fost delegat Andrea Colombo, iar în camera VAR se vor afla Maurizio Mariani și Luca Pairetto.

Daniele Orsato a mai arbitrat de două ori naționala României. Prima oară se întâmpla în 2019, la înfrângerea „tricolorilor” cu Suedia, scor 0-2 în preliminariile Euro 2020. Ulterior, Daniele Orsato a arbitrat victoria României cu Armenia, scor 1-0 în preliminariile Campionatului Mondial 2022.

„Centralul” italian s-a aflat la centru la un meci de fotbal între două echipe de club din România. Finala Cupei României 2012, câștigată de Dinamo cu 1-0 în fața Rapidului, a fost condusă de la centru de Daniele Orsato. În sezonul încheiat recent, italianul a arbitrat 6 partide în Champions League.


  • 1,40 este cota EXCLUSIVĂ CASA PARIURILOR pentru pronosticul „1 solist” la meciul Elveția – România

ADVERTISEMENT