News

Cine este, de fapt, atacatorul de pe aeroportul din Chișinău: “I-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova”

Autoritățile de la Chișinău au aflat mai multe detalii referitoare la identitatea bărbatului care a ucis doi oameni nevinovați în interiorul Aeroportului.
01.07.2023 | 10:22
Cine este de fapt atacatorul de pe aeroportul din Chisinau Ia fost interzisa intrarea pe teritoriul Republicii Moldova
Cine este, de fapt, atacatorul de pe aeroportul din Chișinău. Foto: Pulsmedia.md
ADVERTISEMENT

Atacatorul avea experiență în mânuirea armelor și în luptă corp la corp, aparent mai multă decât angajații Aeroportului Chișinău. Astfel se poate explica cum bărbatul a reușit să îi sustragă arma unui polițist de frontieră, pe care a folosit-o pentru a-l ucide cu sânge rece, alături de un alt privitor nefericit.

Cine este, de fapt, atacatorul de pe aeroportul din Chișinău

Cert e că bărbatul ar fi dintr-o fostă republică a URSS. Inițial se vorbea că ar fi un membru al grupării Wagner, cândva condusă de Evgheni Prigojin. Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a oferit mai multe detalii referitoare la identitatea acestui atacator, care a lăsat două familii fără tată și soț.

ADVERTISEMENT

“Unui cetățean din Tadjikistan de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate. În timpul însoțirii sale către zona sterilă pentru a fi returnat, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră. O altă persoană – pasager – a fost rănită și se află în îngrijirea medicilor“, a fost mesajul publicat pe Facebook de către Recean.

Așadar, individul a dorit să intre în țară, dar nu a reușit, moment în care a ucis doi oameni într-un schimb de focuri și s-a baricadat într-o sală de conferințe a Aeroportului. A fost în cele din urmă împușcat de trupele speciale moldovene, iar acum se află la spital, sub supraveghere atentă.

ADVERTISEMENT

Atacul a fost surprins de un cetățean, care a postat videoclipul pe rețelele sociale. Aici se pot auzi cinci focuri de armă, cu toate că nu se vede clar ce se întâmplă. Autorul atacului are 43 de ani și sosise în Republica Moldova din Istanbul. Individul s-a enervat atunci când polițiștii de frontieră l-au luat la întrebări, astfel că a pornit la atac.

”Persoana respectivă a devenit nervoasă când polițistul de frontieră a încercat să concretizeze motivul aflării persoanei respective pe teritoriul Republicii Moldova”, a explicat Ion Munteanu, procurorul general interimar al Republicii Moldova. Criminalul l-a deposedat de armă pe polițistul de frontieră, pe care l-a împușcat în cap, conform Știrile PRO TV.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost rănit grav și un pasager, pe lângă un angajat al securității care a fost, de asemenea, ucis cu sânge rece. Toți angajații și pasagerii aeroportului au fost evacuați în scurt timp. ”Au fost trei sau cinci împușcături. Toți s-au panicat. S-au auzit împușcături”, povestesc martorii.

Maia Sandu a reacționat imediat pe Facebook și a anunțat că instituțiile statului sunt în alertă, iar forțele speciale au fost mobilizate pe teritoriul țării. Asta, pentru că autoritățile de la Chișinău nu exclud un atac terorist și vor să afle dacă ucigașul avea complici, sau nu.

ADVERTISEMENT

”Urmează a fi verificat și examinat sub aspect de comitere a atacului terorist. La fel este verificată și versiunea de implicare a altor persoane. La etapa actuală nu avem confirmarea că ar fi afiliat vreunei structuri militare sau paramilitare”, a completat, la rândul său, Ion Munteanu, procurorul general interimat al Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT