Sport

Cine este Eugen Voicu, omul din spatele Certinvest, noul acționar majoritar al lui Dinamo

Red & White, compania care va conduce Dinamo îl are drept președinte al Consiliului de Administrație pe Eugen Voicu. Un nume cu rezonanță în comunitatea de business din România.
24.02.2023 | 18:32
Cine este Eugen Voicu omul din spatele Certinvest noul actionar majoritar al lui Dinamo
Cine este Eugen Voicu, omul din spatele Certinvest, noul acționar majoritar al lui Dinamo. Colaj Fanatik/ Foto: Fb/Meta Estate Trust
ADVERTISEMENT

Dorin Șerdean nu mai este acționarul majoritar al lui Dinamo. Din informațiile obținute în exclusivitate de FANATIK, omul de afaceri care deținea un pachet de 72,27% din acțiunile clubului prin intermediul firmei Lotus a bătut palma cu firma Red&White. O companie în care acționar este Certinvest, unul dintre cele mai puternice fonduri de investiții care activează pe piața din România.

Eugen Voicu, nume cu rezonanță în comunitatea de business din România

Eugen Voicu, cel care va avea calitate de administrator, dar și președinte al Consiliului de Administrație la Red&White, a oferit, în exclusivitate pentru FANATIK, o primă reacție. în calitate de nou patron al lui Dinamo.

ADVERTISEMENT

A dezvăluit că își dorește ca lucrurile să se schimbe în bine la gruparea ”roș-albă”. Însă, despre tranzacție în sine, a precizat că toate detaliile urmează să devină publice într-un cadru oficial.

O abordare care nu le este străină celor care-l cunosc pe Eugen Voicu. La aproape 65 de ani, pe care-i va împlini pe 19 aprilie, acesta este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România.

ADVERTISEMENT

Foarte activ în comunitatea de business, a ocupat funcții variate de-a lungul timpului în asociațiile profesionale din domeniul financiar, fiind și parte a rețelei Romanian Business Leaders.

Născut la Năsăud, este absolvent al Facultății de Știinte Economice din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. În plus, de-a lungul timpului, a detinut funcția de Secretar General al Uniunii Naționale a Societăților de Leasing din România, Vicepreședinte al Uniunii Naționale a Organismelor de Plasament Colectiv, Membru al Consiliului Director al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, Membru al Consiliului Director al Asociației Administratorilor de Fonduri din România.

ADVERTISEMENT

Ideea înființării Certinvest. Între fondatori, și ComputerLand, condusă de Nicolae Badea, fostul acționar de la Dinamo

Eugen Voicu nu este, ați aflat deja din FANATIK, nu e recunoscut ca un mare dinamovist și nici măcar ca un microbist înflăcărat. Este însă un împătimit al golfului și tenisului, sporturi pe care le practică regulat.

În schimb, Dinamo poate reprezenta o investiție de succes. Iar el a probat de-a lungul timpului că poate transforma o idee într-o afacere profitabilă. În plus, afacerea a fost realizată și cu sprijinul lui Nicolae Badea. Al cărui ComputerLand a fost între fondatorii Certinvest, cea mai mare societate independentă din România de administrare a investițiilor.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru Wall-Street, Eugen Voicu a povestit despre momentul în care a pus bazele companiei. Ideea înființării i-a venit după ce a văzut în ziarul Financial Times o pagină de reclamă la un fond de investiții al Merrill Lynch.

Acesta avea un randament de 89% în dolari. A început să studieze domeniul și să caute parteneri. ”Economia nu era deloc pregătită pentru astfel de activități. Am avut noroc să găsesc o bancă depozitar (Credit Bank) și am lansat primul fond de investiții – Credit Fond, redenumit ulterior Certinvest Prudent.

Îmi amintesc momentul de lansare al companiei, a fost unul important. Printre membrii fondatori am avut companii precum Automobile Bavaria sau ComputerLand, firme de top atunci și acum.

Ideea a avut un mare ecou în mediul de business, deși eu veneam din Cluj și nu cunoșteam foarte mulți oameni la acel moment”, rememorează Eugen Voicu.

A început activitatea cu un calculator și două imprimante luate în rate de la ComputerLand. Mobilierul fusese achiziționat prin aceeași modalitate de la Mobexpert, după ce Dan Șucu, actualul acționar al Rapidului, a crezut în modelul de business. Și era un moment în care nu exista sistemul de vânzare în rate.

Activitatea a crescut, au fost depășite obstacole precum evenimentul SAFI, iar mai apoi FNI. Pentru a ajunge la statutul de astăzi. Active de peste 250 de milioane de lei și servicii pentru peste 30.000 de investitori.

Repere din activitatea lui Eugen Voicu

1994 – fondează SAI Certinvest SA. Acesta este cel mai longeviv asset manager independent de pe piața românească. SAI Certinvest gestionează astăzi active de peste 250 de milioane de lei și oferă servicii pentru peste 30.000 de investitori.

1995 – fondator al primei companii independente de leasing, International Leasing. Având și funcția de Secretar General al Uniunii Naționale a Societăților de Leasing din România a participat la elaborarea legii leasingului în România.

1996 – pune bazele companiei de brokeraj Intercapital Invest, prin care intermediază prima listare a unei emisiuni de acțiuni a Băncii Mondiale la BVB, dar și listarea Bursei de Valori pe BVB.

2003 – fondează și deține pachetul majoritar al CertAsig, companie de asigurări și reasigurări spre clienți corporativi și IMM-uri.

2007 – Certinvest devine parte a grupului internațional Aviva. Eugen Voicu devine președinte al board-ului Aviva Life România și CEO și membru al board-ului Aviva Pensii.

2010 – Răscumpără Certinvest de la Aviva.

2015 – Achiziționează compania Metropolitan Life, care administrează fondul de pensii facultative ”Pensia Mea”. Redenumit Certinvest Pensii SAPFP SA, fondul centralizează peste 10.000 de participanți.

2018 – pune bazele Holde Agri Invest SA. O nouă structură organizatorică pe piața agricolă din România, fermele individuale devenind parte dintr-o societate de tip holding.

2020 – Vinde Certinvest Pensii SAPFP SA către BT Asset Management. Compania a fost denumită ulterior BT Pensii.

2021 – Înființează, alături de alți antreprenori, holdingul Meta Estate Trust. Acesta vine cu o premieră ca model investițional pe piața locală. Unul care-și propune democratizarea investițiilor imobiliare din România. Compania îşi propune să fructifice cele mai bune oportunităţi din sectorul imobiliar local, concentrându-se pe segmentul rezidenţial urban mare, reprezentat într-o primă etapă de Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

ADVERTISEMENT